Смерть без світлофора

25 Лютого 2005
811

Смерть без світлофора

811
Фактично, в режимі „перехідного” періоду НТКУ живе давно, і, до речі, також без „світлофора”. У напівправді – напівбрехні. На дискусію «ТК» про ситуацію в Національній телекомпанії продовжують надходити статті наших читачів.
Смерть без світлофора
Сьогодні – 9 днів з того часу, як загинув наш колега Саша Калінін. Він працював звукорежисером в НТКУ завжди, за всіх трансформацій – понад 40 років. Це був суперпрофесіонал і на телебаченні, і в кіно. Він встиг оформити пенсію й уже переходив в інше життя, але на „зебрі” його збила машина. На смерть... Тут, на цьому НТКушному переході, загинули декілька людей. Профком 10 років листується з ким треба, домагаючись світлофора, а тим часом наочно-смугаста загроза смерті стала частиною нашого життя. Фактично, в режимі „перехідного” періоду НТКУ живе давно, і, до речі, також без „світлофора”. У напівправді – напівбрехні. І „ліві” гроші, і тіньові фінансові схеми, і „мертві” душі, і оренда, і реклама, і продакшн-програми, що торгують ефіром, і „вбита” техніка, і роздуті штати, і надумана виробнича структура. Хіба ті, хто тут працюють, не знають, не бачать, не говорять про це? І хіба все це треба захищати?

Інша річ – люди. Але в тому й складність, що люди – частина механізму. І що з цим робити? Я не знаю, хто автор листа „від колективу НТКУ”, але оголошена кількість підписантів (більше 1800) – вражає. Втім, і технології, за якими були зібрані підписи, – також. Кажуть, що за позицію людей проголосували профорги(!?). Насправді, чи є така монолітна маса – „колектив НТКУ?” Мені здається, скоріше є „населення НТКУ” та різні його прошарки. Від олігархів до „соціально незахищених”. До речі, останню групу представляють – творці. Тому що зарплата прибиральниці в НТКУ набагато вища, ніж у журналіста. А що можна сказати про так звані гонорари від 3 до 5 гривень, а то й по гривні, наприклад, у операторів за прямий ефір?.. Якщо люди за таких умов лишаються в НТКУ, або вони гідні такої ситуації (інакше чому терплять), або вона їм вигідна. Щодо вигоди, тут є різні причини і декілька проблемних напрямків. Пенсіонери, передпенсіонери – це зрозуміло. Варто згадати й тих, хто „по-дорослому” торгує національним ефіром, адже саме їм найбільш вигідна гра без правил.

І дуже небезпечно, що колективні виступи прикривають передусім їх. Формулювання „колектив НТКУ” стимулює не тільки войовничу позицію відомих жеківських активістів, а й неготовність і небажання будь-яких змін. „А от ми такі, у нас тут всі вчилися, всі працювали, ми з нічого робимо рейтинг 2,8. Скажіть іще спасибі...” Але проблема НТКУ не в тому, що тут вчилися і працювали, а в тому, що звідси – йшли. Ті, кого не влаштовувало життя без світлофора.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
НТКУ, Київська незалежна медіа-профспілка, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
811
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 627
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду