До питання про Телеакадемію...

22 Лютого 2005
769

До питання про Телеакадемію...

769
У відповідь на опубліковане вчора в "Телекритиці" інтерв'ю з членом Нацради та членом оргкомітету премії "Телетріумф" Віктором Павленком, прес-служба телеканалу ТОНІС надіслала свій коментар. На телеканалі ТОНІС з великим інтересом ознайомилися з започаткованою в інтерв’ю члена Нацради з питань телебачення та радіомовлення п. Павленка розмовою про необхідність проведення цьогорічної церемонії „Телетріумф”.
До питання про Телеакадемію...
Залишивши пост у Нацраді і пояснюючи це тією шкодою, яку діяльність цього органу нанесла розвиткові національного телерадіоефіру, п. Павленко продовжує залишатися членом оргкомітету премії. Як водночас можна визнавати власний згубний вплив на розвиток телебачення і бути суддею телевізійних проектів для нас залишається загадкою.

Взагалі, дивує як п. Павленко вміє кожного разу говорячи про ТОНІС продемонструвати власну некомпетентність. Таке враження, що коли цей діяч Нацради говорить про ТОНІС, то користується виключно емоціями і образами, а не виваженим аналізом, як то б пасувало справжньому фахівцеві. От і цього разу, коментуючи принципову відмову каналу ТОНІС від участі у конкурсі „Телетріумф” під егідою зкомпроментованої Нацради, п. Павленко кілька разів сів у калюжу.

П. Павленко сказав, що не має сенсу видавати відмову від участі за „політичну позицію, бо це премія професійна”. Чи користувалися члени Нацради професійними, а не політичними підходами під час проведення попередніх конкурсів хоч раз? Чи користувалися вони такими підходами під час видачі ліцензій на мовлення? Питання риторичне. Дуже дивною виглядає в устах п. Павленка така позиція тепер. Подібним чином, лев може глибокодумно розводитися на користь вегетаріанства.

Стосовно того, що шансів у ТОНІСа на отримання премії не більше, ніж на отримання „Оскарів”, демонструє лише те, що, п. Павленко, напевне, наперед знає у кого які шанси є. Якщо виходити з оголошеного у ході кулуарних переговорів бюджету заходу у 90 тис. у.о. (невідомо, до речі, куди саме витрачаються такі грандіозні суми – ясно, що не на якість самої церемонії), та пропозиції нашого каналу внести свою частку пропорційно до долі на ринку, а це на сьогодні 1,5% по країні, то справді, наші шанси отримати бодай одну номінацію мінімальні. Хто заплатить за музику, той і танцюватиме на подіумі чергового „Телетріумфу”.

Нічого не маючи проти спроб певних діячів організовувати телеконкурси і, навіть, „телеакадемії”, ми б хотіли лишень зазначити, що робити це треба від свого імені, а не прикриватися бланками державної установи. Якщо „Таврійські Ігри” хочуть організовувати щось подібне, це їхнє право. Як нашим є право оцінювати фаховість подібних заходів, і вирішувати - брати в них участь чи ні. Члени Нацради скомпрометували цей державний орган, й самі це визнали. Минулий рік, був апогеєм брутального використання телепростору країни з метою інформаційних маніпуляцій. Чи є у колишніх членів цієї Нацради моральне право бути суддями і визначати кращих на нашому понівеченому їх зусиллями телеринку? Для себе ми це питання вже вирішили.

Щодо закидів „фахівця” телеринку у нашій невідповідності „високим” критеріям професіоналізму і відсутності відповідних програм, які б могли номінуватися цього року, зазначимо лише таке:

1. Комітет „Рівність можливостей” вустами його голови Олександра Чекмишева 22 грудня минулого року зазначив, що інформаційна програма „24 години” на каналі ТОНІС згідно їх моніторингу є найзбалансованішою, такою, „де журналісти оперують винятково фактами та уникають прямих і опосередкованих оцінкових суджень”.

2. У рамках II-ої спеціалізованої виставки-форуму „Нерухомість. Фінансування. Перспективи” програма каналу ТОНІС „Нерухомість” отримала диплом конкурсу „Визнання-2004” у номінації „Кращий ЗМІ у висвітленні ринку нерухомості”.

3. Офіс компанії Siemens у країнах Центральної та Східної Європи, що знаходиться у Варшаві, визнав програму „Майстер-клас” телеканалу ТОНІС „найбільш успішним партнерським телепроектом”.

4. Прем’єрний проект „Диваки”, якому всього лише кілька тижнів, уже викликав зацікавлення британської компанії Radar TV, і зараз ведуться переговори щодо можливого продажу права показу цієї програми на території Об’єднаного Королівства Великобританії.

Такі визнання є важливими для нас, бо мова йде саме про фахівців, які оцінюють якість роботи, а не керуються амбіціями і продовжують свої спроби впливати на телеринок, втративши не лише законне, але й моральне на це право".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
769
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 627
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду