Мовчання ягнят

18 Лютого 2005
1079

Мовчання ягнят

1079
Від моменту призначення нового Міністра культури минуло два тижні, впродовж яких публічне мовчання навколо цієї події було найвищої золотої проби. Мудрі люди давно зауважили, що мовчання може бути золотим, а тиша – промовистішою за будь-які слова. Від моменту призначення нового Міністра культури, пані Оксани Білозір, минуло два тижні, впродовж яких публічне мовчання навколо цієї події було найвищої золотої проби. Або просто – гробовим.
Мовчання ягнят
Хто така Оксана Білозір, крім того, що естрадна співачка і депутат? Завдяки яким фаховим якостям саме вона потрапила на цю посаду? Що збирається робити в цьому кріслі, крім як „рятувати культуру своєю красою”? Які її перші, другі, треті кроки і як вона уявляє собі подальшу роботу міністерства в руслі повального декларативного реформування влади в країні?

Це найперші й найочевидніші питання, які колеги-журналісти мали би поставити собі. Це, сказати б, професійний мінімум, за яким і на основі якого вже далі мали б слідувати глибші й аналітичніші розвідки щодо того, чи дійсно прозоро (як було обіцяно) нова влада приймає рішення, чи вимальовуються нові перспективи розвитку і реформи культури, наскільки реально сподіватися на зміни в культурній політиці держави, чи планує нова влада зав’язувати хоч який діалог між державою та мистецькою громадськістю, чи нас знову і знову годуватимуть обіцянками...

Я в жодному разі не намагаюсь когось образити чи звинуватити в непрофесійності. Я лише не розумію, чому всенародне свято любові 14 лютого дістає обов’язкове висвітлення в засобах масової інформації, а ключове для культури кадрове призначення – ні. Чому журналісту очевидно, що опитування, скажімо, сучукрписьменників щодо їхніх любовних історій, присвячене дню Валентина – читачеві цікаво, а опитування митецької громадськості щодо очікувань і оцінок цього призначення – ні?

При тому, як на мене, опитування – один з найлінивіших і найпростіших способів дістати інформацію, яка не потребує ані подальшої оцінки, ані аналізу з боку самого журналіста. Однак навіть на опитування спромоглися лише „Львівська газета” (7 лютого) та „Дзеркало тижня” (5 лютого). Останнє було, здається, і єдиним друкованим джерелом, де можна було прочитати невеличку портретну замальовку про Білозір (в межах загальної дзеркалівської „розкадровки” всіх членів нового Кабміну). А єдине своє коротеньке інтерв’ю вона дала „5 каналу”. І зрозуміти з нього можна було хіба що Данило Яневський пожалів пані Міністра і не став наполягати, щоби вона відповідала на його запитання, в результаті чого вона всіх їх успішно минула.

А мені як неінституціоналізованому члену мистецької громадськості й просто читачеві й глядачеві справді цікаво, що ця сама громадськість, яку, м’яко кажучи, сколихнуло це призначення, вимагає від нового міністра, на що розраховує, якою бачить власну роль у діалозі з владою, котру постійно критикує. Мені цікаво, чи чує і чи хоче чути пані Міністр голос громадськості, які висновки вона зробила з дій своїх попередників, на яких помилках вчитиметься? Я дуже хочу знати принаймні одну, як на мене, засадничу річ: чи розуміє Оксана Білозір, що хоч би як українське мистецьке середовище відхрещувалося від зв’язків із державою, хоч як заперечувало потребу в державній підтримці, хоч як просило „просто не заважати”, воно потребує держави в особі Міністерства культури і покладає на нього і на міністра неабиякі сподівання? От тільки потреба ця – в державі новій, принципово іншій, яка замість контролю радянського взірця запропонує партнерство, рівні й відкриті права й можливості для всіх гравців на культурному полі. Чи розуміє Білозір, що в ситуації, коли в країні альтернативи бюджетним коштам в культурі практично не існує, перетворення Мінкульту почасти на ґрантовий фонд, почасти на потужний аналітичний і законотворчий (не законодавчий) центр – це не довільна, а обов’язкова програма?

Звісно, відповіді на ці питання не можна отримати в перші тижні роботи нового міністра, однак перші кроки, перші призначення, перші інтерв’ю, зазвичай, кажуть дуже і дуже багато. От тільки де вони? Інтернет видання „Обком” повідомило, що в перші ж дні Білозір повісила в себе в кабінеті власний портрет, Hotline з посиланням на прес-службу Мінкульту розповіло, що днями вона зустрілася з Софією Ротару. Ну і в перші ж дні кілька ЗМІ процитувало, що одним з пріоритетів Міністерства зараз буде Євробачення і створення регіональних культурних центрів.

А яка ж роль Міністерства культури в організації Євробачення? І на підставі чого цей пісенний вернісаж, за який відповідає НТКУ, потрапив до найперших пріоритетів Міністерства культури? І що пані Міністр думає з приводу президентської ідеї українського Ермітажу? Підтримує, критикує, консультується з фахівцями? А що вона думає щодо фондів інших, існуючих музеїв, на основі яких Президент хоче сформувати колекцію Ермітажу та які десятиліттями перебувають просто поза межею добра і зла? А невідомо...

Тим часом світ повниться найнеймовірнішими чутками. З дуже надійних і дуже поінформованих джерел відомо, що своїми радниками Білозір уже зробила Сергія Пояркова – фантасмагоричного „художника-кічмена” – і Сергія Проскурню – людину-фестиваль, організатора сумнозвісного кучмівського Форуму творчої молоді. Що днями вона збирається на місяць на гастролі. (Напевно, поки кабінет ремонтуватимуть.) Кажуть, що вона розгублена і не знає, за що хапатися. Що концепцію національної культури для неї пише сама Оксана Забужко. Сама Білозір тільки й говорить про державне врегулювання концертної діяльності. А вже ж і заступників мали би призначити.

Тут і починається певна, сказати б, інформаційна колізія. Чуток – геть безрадісних – хоч греблю гати, інформації – нуль. Газети мовчать, телевізор обмиває перші кроки всіх інших міністрів і губернаторів, інтернет-видання повільно, але впевнено переходять в опозицію. Прес-служба Мінкульту мовчить. Прес-служба Кабміну позавчора повідомила, що „за січень галузь профінансована в повному обсязі”. Все.

Що ж це виходить? Подвійне замкнене коло? Міністр мовчить, бо не вміє чи не розуміє для чого спілкуватися з пресою, а та, вочевидь, і не питає. Журналісті мовчать, бо інформприводів немає, прес-конференцій і заяв теж, навіть на ковзанах кататися не прийшла. А в результаті в читача-глядача виникає враження, що або все так добре, що і говорити немає про що, або, навпаки, настільки все глухо і нецікаво, що й біс із ним. Зависає густа й непробивна тиша, критикувати яку і неможливо, і незручно якось.

Я вже не раз писала, що культурно-мистецька журналістика стала заручницею редакційної політики, яка розташовує її на почесному місці, перед спортом і прогнозом погоди (а в ТСН на 1+1 – вже й після курсу валют). Утім сьогоднішня ситуація просто кричуща. Чиє це професійне завдання – діставати інформацію? А якщо її не дають – говорити про це, цікавлячись, чому так сталося? Чия робота – ставити питання, переважно незручні, й шукати на них відповіді? Чиє це покликання – ступати слід в слід владі, відстежуючи, наскільки вона дотримується власноруч задекларованих принципів? Законів? Демократичних засад? От тільки як вимагати, приміром, від Міністра культури відкритості й демократичності, якщо самі журналісти запроваджують і підтримують політику подвійних стандартів щодо культури.

А тим часом сьогодні, як і впродовж багатьох років, між владою і людьми пролягає прірва. Будь-який необережний крок назустріч, навіть з найліпшими намірами, може бути кроком у цю прірву. І кому ж, як не журналістам, наводити мости під назвою „публічність”? Саме журналісти мають нарешті стать перекладачами, завдяки яким можуть порозумітися чиновники і митці, особливо поєднані в одній особі.

Може тоді вляжуться чутки й образи, і буде створено той єдиний інформаційний культурний простір, про який, здається говорила-таки Оксана Білозір. Створено нормальним, природнім шляхом, а не за вказівкою з Міністерства. Створено професійно, з почуттям щирого інтересу й усвідомленого обов’язку. І мої знайомі не будуть перепитувати в мене і один в одного, чи насправді в нас все аж так погано, бо щось про культуру знов говорять, як про покійника – або добре, або ніяк.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
Фото - УНІАН
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1079
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду