Замість резюме

7 Лютого 2005
903

Замість резюме

903
«Душа» теперішнього (перехідного чи що?) телебачення залишається сплетеною із удаваної сенсаційності, однобоких симпатій та… байдужості до глядача. В той час, коли у вітчизняних медіа йде дещо, гадаю, штучна та зрозуміла переважно лише медіа-фахівцям – тому квола дискусія стосовно створення громадського телебачення, те телебачення, яке є, продовжує свою нелегку й похмуру справу….
Замість резюме
Чергова загадкова смерть українця в Іраку, похорон у Тбілісі, традиційні політичні поцілунки (цього разу помаранчеві) членів нового уряду між собою та із Президентом прямо в стінах парламенту, пусте перелічення прізвищ нових губернаторів, причому подекуди навіть без фото (як учора в ТСН на «1+1», приміром), інтерв’ю в тих самих, про те ж саме… Та й переважно й інтерв’ю ті ж самі, із старих випусків новин. Це - коротеньке резюме недільних телетижневиків на всіх каналах за 6 лютого.

Мабуть, полінувалися журналісти швиденько, вихідними, «змотатися» в регіони та просто спитати тамтешніх людей на вулицях нестоличних міст та сіл – а що ті, власне, думають (та чи думають вони щось взагалі) із приводу нових призначень та заодно й сфотографувати новопризначених губернаторів, аби нові обличчя місцевої влади знали усі або хоча б мешканці суміжних областей та, часом, й підпорядкованих… Полінувалися й задати жорсткі запитання самим новопризначеним щодо того, як вони уявляють свою нинішню нелегку ношу – та так, щоб на всіх, знову таки, каналах не були одні й ті ж самі обличчя (рекорд, по-моєму, був 4 лютого у Миколи Томенка, якого запросили в один телевізійний вечір «1+1», Перший національний та ТРК «Ера»)…Полінувалися, мабуть, і зробити дискусію між експертами – які мали б висловитися і щодо адекватності нової програми нового уряду, і щодо спроможності нової команди цю програму виконати, тобто, дали б мені, пересічному глядачу, зрозуміти, чим маю перейматися щодо таких кардинальних змін у владі, за чим стежити – аби в мене знову з попід носа не витягли мою перемогу на Майдані...

Зрозуміло, що в коротенькому телеогляді політичних новин тижня важко досягти зрозумілої всім без винятку конкретики – в країні досить цяткована політична підготовка глядача. Тому зазвичай в новинах передається загальний сенс того, що відбулося. Але ж цей загальний сенс, думаю, слід передавати конкретними словами (як призначення нового міністра, скажімо, віддзеркалиться (умовно кажучи) на розмірі моєї пенсії чи зарплатні або чи буде я їх отримувати взагалі).

Тому «душа» теперішнього (перехідного чи що?) телебачення залишається сплетеною із удаваної сенсаційності, однобоких симпатій та… байдужості до мене, глядача.

Наразі, особливо в останні роки правління старого режиму, найбільш допитливі телеглядачі навчилися розшукувати інформацію, що їх конче цікавить, власноруч: є Інтернет, друковані засоби різного ґатунку, в тому числі й сусідніх держав, тощо.

Тому є, гадаю, велика небезпека, що ці нелогічні тенденції полювання за інформацією можуть автоматично залишитися й надалі. Телебачення «народної довіри» - чи громадського або суспільного телебачення - може не вийти. З тієї ж причини, чому страуси ненавидять кішок – бо ті закопують власне, даруйте, лайно у пісок…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду