Час іде – де президент? репліка

7 Лютого 2005
830

Час іде – де президент? репліка

830
З часу вступу на посаду нового президента України пройшло вже доволі багато часу – а Президент Національної телекомпанії України, призначений Кучмою, ще керує.
Час іде – де президент? репліка
Переді мною і великою частиною моїх знайомих-телевізійників уже постає веселе запитання: „Ну як там?” На яке не менш весело самі собі відповідаємо: „Усе нормально: обіймають, керують, „бдят”, одним словом – сидять! І, як ви правильно розумієте, сидять і зовсім не за адресою по вул. Дегтярівській у Києві – а у кріслах, на посадах, у кабінетах. А час катастрофічно спливає ...Мене й моїх знайомих перш за все цікавлять призначення в гуманітарній сфері життя моєї держави. Це турбує будь-кого з мислячих громадян України, оскільки саме по гуманітарній сфері життя нашого народу завдано за останнє десятиліття могутнього цілеспрямованого удару. Країна дійсно в очікуванні. Але ще жодного разу очікування кадрових призначень у гуманітарній сфері нашої держави не набували такої ваги. У тому, що це не дрібниця, пересвідчитися доволі просто – достатньо натиснути пімпочку, яка відповідає за появу на екрані найулюбленішого (від певного часу) мого телевізійного каналу, названого зовсім не на честь моєї країни. А на каналі тому – гуманітарна катастрофа в її найповнішому буйстві. Біда, словом. Біда серйозна. Біда грандіозна за масштабами, наслідками і важкістю подолання. ТБ-канал той ту біду тепер просто віддзеркалює. Але у тому дзеркалі не тільки перекошені від люті і заслинені неадекватні обличчя наших добрих простих українських громадян – у тому дзеркалі і багаторічна політика держави у гуманітарній сфері. У тому числі і кадрова.

Що є очевидним і що турбує найбільше! Уважно намагаюся слідкувати за матеріалами, які вітчизняні ЗМІ присвячують кадровим призначенням у державі, і помітив ОЧЕВИДНУ тенденцію. Жодного разу серйозно і виважено не обговорювалася кандидатура на пост президента Національної телекомпанії України. Зустрів тільки потужне віртуальне голосування 116 респондентів на „Телекритиці” з очевидним і абсолютно прогнозованим результатом – більшість проголосувала за колишнього керівника комерційного телеканалу, який увійшов у вітчизняну телевізійну історію обговоренням на своєму ТБ-дітищі переваг специфічних способів позбавлення жіноцтва вад української вимови – дійсно, ну куди ж йому тепер, як не на державний загальнонаціональний? А де ж пропозиції від потенційних владних структур? Ну про Президента країни якось незручно говорити, але ж є представники фракцій, партій і т.д. Ані слова... Досить дивно – а де ж публічність обговорення, демократичність процесів, чесна змагальність та інше навколоцивілізоване буботіння? Невже не зрозуміло, що саме це призначення чітко визначить, куди прямує нове керівництво держави в аудіовізуальній сфері – сфері найпотужнішого впливу на людський мозок зразка 2006 року?

Деякі „основні напрямки” діяльності нового президента НТКУ в ЗМІ іноді виникають – здебільшого посеред інтерв’ю тих або інших зацікавлених. Найбільш часто згадувана майбутня функція президента НТКУ – функція „ліквідатора”, який не забуде про соціальне забезпечення майбутніх звільнених з роботи. Поцікавився у професіоналів з НТКУ, чи обговорювалися з колективом хоч якісь кадрові пропозиції? Навіть не чули про це. А представник новоствореної зі співробітників НТКУ профспілки пані Мар’яна Ангелова навіть слушно зауважила про те, що саме таке ставлення до думки колективу і може призводити до серйозних непорозумінь у майбутній роботі. Але вона мала на увазі „роботу” а не „ліквідацію”.

А час іде. І саме цей плин часу може суттєво вплинути на майбутню діяльність НТКУ – на неї велетенською хвилею суне всеєвропейська і знакова телевізійна подія – пісенний конкурс „Євробачення-2005”. Я вже практично чую до болю знайомі голоси з до болю знайомими інтонаціями „про коней, яких не міняють...” і т.д. і т.п. Коней міняти не потрібно – потрібно рішуче позбавити коридори НТКУ від певної кількості одіозних персонажів. Публічно і спокійно...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
незалежний ТБ-оглядач, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
830
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду