Нацрада відмовилися виконувати рішення суду

4 Лютого 2005
923

Нацрада відмовилися виконувати рішення суду

923
стосовно ліцензії телекомпанії „Астра ТБ”. І звернулася до Генпрокуратури та РНБО.
Нацрада відмовилися виконувати рішення суду

Роман Горбик, для „Детектор медіа” стосовно ліцензії телекомпанії „Астра ТБ”. І звернулася до Генпрокуратури та РНБО.

Як уже повідомляла „ТК”, 19 січня на засідання Нацради представники ТОВ „Астар ТБ” з’явилися із судовим виконавцем, який попередив членів Нацради про кримінальну відповідальність за невиконання рішення суду.

Згідно рішення суду, до ліцензії „Телестудія „Астра-ТБ” „шляхом доповнення” мало бути внесено перелік ефірних частот на мовлення у Ковелі, Сімферополі, Пирятині, Джанкої, Дубні, Ізмаїлі та інших – усього у 36 містах різних регіонів України. За інформацією „ТК”, ці частоти на конкурс не виставлялися. „Телестудія „Астра-ТБ” не мала узгодженого із Нацрадою плану на розбудову мережі, тому не могла самостійно замовляти та проплачувати прорахунок частот.

ТОВ „Телестудія „Астра-ТБ” (телеканал “Киевская Русь Телевидение” (“КРТ”) зареєстроване у місті Гірник Донецької області і має ефірну ліцензію на мовлення від 12.02.2003 року у цьому регіоні. Тож залишалося під питанням, на підставі чого "КРТ" вимагала і отримала 36 частот на мовлення.

Тетяна Лебедєва, член Нацради, говорить, що “суть проблеми полягає в тому, що за останній період поширилася практика, коли деякі канали не хотіли ліцензуватись так, як це передбачено законодавством, тобто за прозорим конкурсом. Їм здавалось, що значно легше звернутись до суду і, пролобіювавши певне його рішення, додати до ліцензії більше каналів мовлення”.

Що стосується випадку з телестудією „Астра ТБ”, то Нацрада жодного рішення внести зміни до ліцензії незаконним шляхом, за словами Т.Лебедєвої, не приймала. Усі члени Нацради вважають, що суд у жодному разі не може підмінювати своєю ухвалою рішення конституційного органу, який має виняткові повноваження щодо ліцензування телекомпаній. Однак якщо раніше мали місце прецеденти, під час яких йшлося про 1-2 канали, то в цьому році телекомпанії цілими пакетами приписували частоти собі в ліцензію – по 55 і т.д.

„Колишній голова пан Холод, – каже пані Тетяна, – одноосібно виконував ці рішення і видавав ліцензії за своїм підписом. Члени Нацради навіть про це не знали. Але він вважав за потрібне й можливе ці рішення виконувати”.

У середу, 2 лютого, відбулось засідання Комітету з питань свободи слова та інформації, на якому було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді оголосити недовіру всьому складові Нацради. Головне звинувачення при цьому, як писала і „ТК”, полягало якраз у тому, що Нарада дозволяла без конкурсу видавати ліцензії. У цьому Комітет вбачає ознаки злочину.

„У той же час, сьогодні, – каже Лебедєва, – до нас приходить судовий виконавець із рішенням суду і вимагає під загрозою карної відповідальності видати ще одну ліцензію ТРК „Київська Русь”, яка стоїть за „Астра ТБ”, ще на 36 міст. Ми не хотіли б повторювати цю злочинну практику і вважаємо рішення суду не відповідним ні до Конституції, ні до законів. Ми неодноразово звертали на це увагу і Комітету, і депутатів, я знаю, що існує запит депутата Фіалковського до Генеральної прокуратури, але, на жаль, поки що немає на нього реагування”.

Як повідомила „ТК” Лебедєва, сьогодні Нацрада ухвалила рішення звернутися до Генпрокуратури, до Вищої Ради юстиції, до Ради національної безпеки та оборони щодо такої практики вирішення питань у суді. Також члени Нацради проголосували за заборону будь-кому з членів та працівників апарату Нацради видавати ліцензію „Астра ТБ”.

„Національна рада готова навіть подати у відставку, але не виконувати рішення, яке ми не визнаємо за слушне і законне, – наголосила Тетяна Лебедєва. – Нагадаю, що згідно до Конституції, нікого не можна примушувати до виконання злочинних розпоряджень. Тому ми теж не хочемо брати на себе відповідальність за них. Адже частоти, які суд пропонує дописати до ліцензії „Астра ТБ”, навіть не були в конкурсі! „Астра ТБ” має дві чи три ефірних ліцензії, має ліцензію на кабельний канал, однак дописувати через суд поза конкурсом ці частоти – свідоме порушення законодавства”.

Роман Горбик, для „Детектор медіа”

Читайте також:

Донецький телеканал „КРТ” отримав одразу 36 ліцензій через суд

Чи видасть Нацрада ліцензії "ТЕТу" поза конкурсом?

"Служба інформації" купила 75 частот і у вересні може стати новим загальнонаціональним каналом

Звіт про бездіяльність

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
923
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду