“Великий Дон” як лідер нової опозиції?

24 Грудня 2004
1025

“Великий Дон” як лідер нової опозиції?

1025
Саме це може виправдати Януковича перед кредиторами, які вже шукають потужну фігуру, щоб протистояти президенту Ющенкові. Якщо відкинути емоції і хоча б на деякий час забути про те, що В. Ф. Янукович не хто інший, як представник донецького фінансово-кримінального угрупування, тоді можна зрозуміти явно нелогічні кроки прем’єра у відпустці.
“Великий Дон” як лідер нової опозиції?
Виникає запитання, чому Янукович, наперед знаючи про неминучу поразку, втративши майже весь адмінресурс, за винятком Донецької та Луганської області, усе ж наважився погодитись на переголосування, і більш того – узяти в ньому участь.

Потрібно зрозуміти, що Янукович прийняв єдино правильне для себе рішення, заявивши про намір іти на переголосування другого туру. І саме тому він не зняв свою кандидатуру за кілька днів до 26-го – а таким чином він би міг поставити Ющенка перед необхідністю одержати не менш 50% голосів і представити його перемогу нелегітимною.

По-перше, Янукович розуміє, що в такому випадку Ющенко отримає більше 70% голосів, бо умовити людей прийти голосувати “проти” значно складніше, ніж голосувати за альтернативну кандидатуру. Та головна причина навіть не в тому. Янукович піде до кінця, бо ситуація змінилася: раніше він був лише ставлеником кланів у боротьбі проти Ющенка, а тепер одержав можливість і змушений боротись за себе. Третій тур – це його єдина можливість зіграти власну партію в чужій грі під назвою "Вибори 2004". Адже він виявився абсолютно нікому не потрібний, коли стало зрозуміло, що стати президентом йому неможливо.

В інтерв'ю "Нью-Йорк таймс" від 6 грудня Кучма, здаючи свого ставленика, заявив, що вихід Януковича з боротьби може ускладнити Ющенкові задачу представити свою перемогу як легітимну: "Хоча Янукович сказав, що буде балотуватися, я не знаю, на його місці я не став би, із усіх точок зору. Я не виключаю, що замість виборів у нас буде плебісцит з одним кандидатом. Я не хочу сказати, що це вирішено, але ситуація розвивається саме так".

Колишній представник Януковича в ЦВК, а нині новоспечений член Конституційного Суду Степан Гавриш теж заявляв, що прем'єр повинен "зробити заяву, що в ім'я порятунку і консолідації української нації, державності він не повинен брати на себе відповідальність за результати цієї виборчої кампанії".

Ці міркування "друзів" для Януковича – як ніж у спину. Хоча й сам він не раз щось подібне чинив.

Віктор Федорович розуміє, що, відмовившись від подальшої участі у виборчій кампанії, він закрив би перед собою всі політичні перспективи, став політичним трупом. І, можливо, не лише політичним, бо за, як кажуть, 600 мільйонів доларів, витрачених на вибори, потрібно відповідати. І справа тут не в "зрадництві" 15 мільйонів виборців, як він сказав, вступаючи у цей етап кампанії, а в елементарному самозбереженні.

3 грудня, після рішення Верховного суду, Янукович зрозумів: його здали ті, хто вів і "опікувався". Його зрадили ті, хто й повинен був зрадити, оскільки їхній союз був скріплений політичною необхідністю, а не, як мінімум, спільними політичними чи економічними інтересами. Тому Янукович залишився... ні, не один, але без більшості політичних, фінансових і медійних ресурсів, якими він користався у двох турах виборів.

Тому все, що Януковичу залишається в даному випадку, – це ті нехай не 15, а 10 мільйонів, що все-таки проголосують за нього і цим зроблять його своїм прапором – прапором нової опозиції, людиною, з якою доведеться рахуватися. Саме це може виправдати Януковича перед кредиторами, які вже шукають потужну фігуру, щоб протистояти президенту Ющенкові. На щастя для колишнього “зека” з Єнакієвого, крім нього на цей час таких немає. Це розуміє й Кучма, який в інтерв'ю "Нью-Йорк таймс" попередив, що Ющенкові доведеться шукати політичний компроміс, інакше виникне загроза економічної кризи і втрати легітимності у випадку обрання.

Так що навіть після поразки 26 грудня у Януковича є надія виступити в переговорах із Ющенком представником індустріального сходу. Саме про це він і намагався домовитись у ході теледебатів. Більш того, він зробив заяву, що претендує на місце в новому уряді. Ющенко зрозумів цю гру й відмовився в ній брати участь. І тоді з вуст прем’єра знову полетіли в Кіровограді звичні прокльони на адресу “помаранчевих”. Адже в очах своїх кредиторів Янукович втрачає імідж „потрібного”, а перед світом виступає скомпрометованим фальсифікаціями виборів 21 листопада. Тут і до третього строку недалеко. Та й сину Віктору, кажуть, загрожує судове переслідування за нібито організацію хуліганських дій проти “поїзду дружби” на Донеччині.

Тому Віктор Федорович, як хамелеон, звільнився не лише від непотрібних людей в оточенні (типу Ганни Герман, яка тепер тиняється по коридорах ТРК “Україна”), а й від непотрібного впливу, і головне – від непотрібних амбіцій і згубної для нього упевненості, що абсолютно все можна вирішити грошима і силою.

Фактично він намагається зі ставленика "режиму" перетворитися на самостійну політичну фігуру. До останнього часу в нього не було ідеологічних прихильників. На відміну від Ющенка, якого люди підтримували саме як носія ідеології, підтримували до готовності жертвувати благами і собою, Янукович не був унікальною особистістю, носієм ідеології. Він був (та й залишився) обличчям режиму Кучми. Тому зараз зрозумілі його намагання перетворитися в мученика, ікону тих, хто вважає себе пригнобленим носіями української мови, хто залякав себе "оранжево-коричневой чумой", радіоактивними відходами в донецьких шахтах і іншими контр-пропагандистськими штампами донецьких писак. І надіється на те, що життя любить сильних людей.

Наприклад, донецький журналіст Гармаш наводить дуже цікаве, на мій погляд, повідомлення, що прийшло на форум "Острова": "Я не знаю, який там Янукович господарник і порядна людина, як там він себе зарекомендував перед підлеглими, як він до своєї команди ставиться, що конкретно доброго зробив для людей і чи не прокрався при цьому (вам у Донецьку видніше). Для мене однозначно – той, кого просуває Кучма-Медведчук – вигідний і зручний їм, – не повинен стати президентом, інакше триватиме той кошмар, що ми терпимо вже 10 років. Це єдина причина. Судимість тут насправді ні при чому. Той, кого категорично не хоче Кучма, – от те, що треба Україні".

Така є причина неприйняття Януковича значною частиною українського населення. І він це зрозумів: "Мої супротивники використовують пропагандистські штампи: режим Кучми-Януковича. Я вам скажу, як це було. Я хотів зробити для всієї України таке ж економічне чудо, яке було в останні роки в Донбасі, коли я працював головою адміністрації. Тому довелося йти на політичні компроміси, максимально стримувати свої емоції", – заявив Янукович в ефірі телекомпанії НТН. "Сьогодні я можу відкрито сказати, що в країні все-таки ці два роки існували дві влади: нова і стара. Так що висновки робити громадянам: Янукович – новий кандидат, нової чи влади старої. А Ющенко, я упевнений, це спроба реваншу старої влади!" – акцентував він.

Щоправда, економічне чудо – це більше двох десятків вимираючих шахтарських міст, загублена екологія, найбільші в Україні показники смертності, захворювання раком, туберкульозом, стрімкий ріст наркоманії, найбільша в країні корупція та знищена свобода слова. Та про це Віктор Федорович не говорить.

Його новий начальник штабу Тарас Чорновіл намагався відмити свого шефа: "Мені здається так: він не сприймає тієї системи, тих принципів, що нав'язувалися й у державі, і в тому числі в його попередній виборчій кампанії". Та переконати в цьому виборців не вдалось. Та й сам Тарас не вірить своїм словам. Чого варте оте “здається”. А каменем на шиї Сіверодонецьк і попередні події в Донецьку, Луганську і Харкові з проголошення сепаратної республіки. І як тінь батька Гамлета – Лужков за спиною та Жириновський, якого сьогодні чекає Донецьк. Це все виглядає непродуманим.

А спочатку, позиційно, Янукович починав вигравати. Він асоціювався зі стабільністю. Ющенко – із тривалою політичною кризою. Невизначеність, джерелом якої вважали Ющенка, починала викликати роздратування людей. Однак прояви сепаратизму зі Сходу злякали навіть прихильників у Донецьку. Ті, хто пам'ятає 91-й рік, коли рвалися економічні і родинні зв'язки, лютувала інфляція і “горіли” банківські вклади, – не хочуть повторення цього. Ця акція зробила Віктора Януковича не лише загрозою більшої нестабільності, ніж Ющенко, – він постав розкольником України.

Сергій Гармаш пише в інтернет-виданні “Остров”: “Важко сказати, що керувало донецькими лідерами, коли вони говорили про автономію і надихали своєю присутністю і виступами сумнівні збори й емоційні мітинги. Є версії, що це було зроблено з ініціативи Кучми. Судячи з наслідків, це схоже на правду. У будь-якому випадку, у результаті цього параду сепаратизму програли і Янукович, і донецькі керівники, а виграв тільки Леонід Данилович. Нехай у Донецьку, дотепер завішаному плакатами "Янукович – президент України", Кучму вже не вважають главою держави, але, зате, він одержав могутній важіль впливу на донецьку команду у вигляді відкритої генпрокуратурою кримінальної справи по факту здійснення "навмисних дій, спрямованих на насильницьку зміну і скинення конституційного ладу, на захоплення державної влади, зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України". З огляду на, що Генпрокурор уже не Васильєв, а скинутий "донецькими" Піскун, цей важіль може і спрацювати. Особливо при президентові Ющенку...”

Проблеми виникли і з матеріальним забезпеченням виборчої кампанії. І це не дивно, оскільки Янукович терпить одну поразку за іншою: у парламенті, ЦВК, Генпрокуратурі. А гроші вкладають у тих, хто може перемогти... та й за вже згадані мільйони теж треба звітувати. При такому розкладі шансів на перемогу немає. Питання зараз ставиться не про перемогу в голосуванні, а про витяг максимальних політичних дивідендів з того результату, що буде. Тобто, створення передумов для посилення ослаблених нині позицій після президентських і напередодні парламентських виборів. Та наскільки це реально – покаже майбутнє... адже немало тих, хто намагатиметься відправити Януковича на лаву підсудних. Тим більш, що підстав для цього досить. Та й еміграція в Росію – теж прийнятний варіант. От лише невідомо, чи потрібний він Путіну після поразки...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1025
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду