Чиста монета жанру

16 Грудня 2004
1135

Чиста монета жанру

1135
Мало у вітчизняному ефірі по-справжньому чистих – кришталево чистих, хоча б у жанровому сенсі, програм. Аж раптом: гульк – випірнула.
Чиста монета жанру
У моїй телевізійній біографії це досить рідкісний випадок – щоб буквально з перших хвилин появи телевізійного продукту в ефірі він мене по-справжньому потішив. Аж тут удача – поява в ефірі ТРК „Україна" проекту „Актуальна розмова". На тлі темно-синьої завіси, яка дивним чином нагадувала завісу в одному з кінотеатрів Києва, де полюбляє виступати один із кандидатів-опозиціонерів, у таких знайомих журналістам кріслах за таким самим знайомим столом ведеться несмішна розмова. Розмову цю іноді рвуть на частини доволі веселими „склейками зі смиком": кладуть титри на груди та інші частини тіла присутніх у студії. Здавалося б, що тут такого – таких бесід зараз на різних каналах доволі багато, але тут справжня кришталева чистота. Передача ця взірець – усім студентам факультетів журналістики потрібно включити її до переліку обов'язкових переглядів...

Я не буду зараз згадувати імена Шевченка, Стуса, Симоненка, Чорновола (того, що батько) та Гонгадзе, які за недовгий час існування „Актуальних розмов" названі і навіть процитовані в них чи не більше разів, ніж в ефірі ТРК „Україна" за всі часи її існування. До речі, такого роду тиради – класичний приклад щодо побудови і думки, і фрази в цих програмах. Втім, дослідження стилю, логіки та манери словесних та інтонаційних маніпуляцій у цій програмі – не предмет для цієї репліки. Я хочу поглянути на цю програму з точки зору продюсера та режисера. Поглянути коротко, але, повірте, змістовно.

Отож, наскільки можна було зрозуміти, програма ця має назву „Актуальна розмова". Проте з подивом виявив, що титри, які позначають індивідуумів, запрошених у крісла поруч з ініціаторами розмов, мають ще і напис „Пряма мова". Що це має означати: інша назва якоїсь іншої програми, назва рубрики, просто собі декоративна знахідка режисера? Чи автори хочуть цією дрібницею заплутати майбутніх потенційних позивачів до суду?

Адже титр як такий у тій чи іншій ТБ-програмі – один з елементів зображувального ряду, що повинен нести важливу та потрібну глядачеві додаткову інформацію. Це та дрібненька аксіома режисури інформаційних або інформаційно-публіцистичних програм, про яку дітям розповідають чи не з перших кроків у телевізійній роботі. Адже про людину на екрані глядачеві потрібно знати, що вона, припустимо, „Вася Пєтров, публіцист" або „Дуня Пєтухова, студентка". Це в тому випадку, коли „студент" або „художник" говорить „я", виступає від свого власного імені. А от коли говориться „ми" або „від імені всіх” (або більшості чи меншості ), глядач хоче хоча б у титровому написі побачити, хто це – „ми". Дрібниця, але наскільки вагома і цікава – кришталево чиста?

З великим нетерпінням очікував ще одного – прикінцевих титрів... Не дочекався. Якось кволо промайнула назва якоїсь зліпленої латиницею фірми. Що, брати-телевізійники, відчуваєте, що руки вам порядні люди не подадуть, чи як? Можливо, прикінцеві титри з прізвищами реальних авторів програми з'являться. І вже завтра. Але чомусь здається мені, що фірмочка, писана латиницею, якось швиденько зникне. Скоро.

І чому я так думаю? Можливо, пригадався ще один, з дозволу сказати, телевізійний продукт, який записав собі у відеоколекцію з ефіру та з емблемою того ж телевізійного каналу „Україна". Зліплений він на тій самій кухні – похапцем, без прикінцевих титрів, з невідомою фірмочкою, писаною латиницею і з назвою – „Обыкновенный нашизм". Теж кришталево чистий продукт, принаймні жанрово: багнюка + .

P.S. Готовий зустрітися з „ображеними" авторами „Обыкновенного нашизма" у суді. Але там потрібно буде назватися повним ім'ям. Для протоколу.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1135
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду