Чи стане Медведчук демократом?репліка

15 Грудня 2004
722

Чи стане Медведчук демократом?репліка

722
Не так уже й важливо – справді Віктор Медведчук подав заяву про звільнення з посади чи це просто балачки. Сам факт обговорення цієї проблеми є знаковим. Не так уже й важливо – справді Віктор Медведчук подав заяву про звільнення з посади глави президентської адміністрації чи це просто балачки.
Чи стане Медведчук демократом?репліка
Адже йдеться не стільки про конкретну постать, скільки про виплекану Президентом Кучмою систему принципів, що знайшла своє найяскравіше втілення в особі керівника його канцелярії. Нас не може не хвилювати питання: що з Медведчуком буде далі? Власне, знову ж таки, не з Медведчуком як таким, а як із втіленням певних політичних принципів?

Як Віктор Медведчук формував державну політику, особливо яскраво виявилося у Львові, де його молодший брат Сергій керував обласною державною податковою адміністрацією. На перших порах у 21 районі міста і області з 23-х адреси, телефони районних податкових органів повністю збігалися з координатами райкомів очолюваної Медведчуком СДПУ(о). А імена керівників районних податкових були ті ж самі, що й імена голів райкомів соціал-демократів об’єднаних. Там створено цілу систему вибивання з підприємців грошей у партійну касу. Медведчук і його партія здійснювали свою політику не стільки через публічну діяльність, скільки з допомогою кулуарного впливу на державні органи через призначені “свої” кадри.

Партія з такими підходами неконкурентоспроможна в умовах демократії. Вона може виживати тільки через тіньовий вплив на виборчий процес, що й знайшло своє підтвердження на виборах у Мукачевому навесні цього року.

З такими підходами останній глава президентської адміністрації не міг не залити дуже багатьом сала за шкуру. Навіть орел з Кумового гнізда колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко, як це випливає з плівок Мельниченка, відзначав тонкі, злі губи Медведчука і називав його недоброю людиною. Надто багато останній глава президентської адміністрації наплодив бажаючих звести з ним порахунки. Он уже російський бізнесмен Костянтин Григоришин, якого свого часу з подачі Медведчука заарештовували менти, на повен голос заявив у розмові з “Українською правдою”, що намагатиметься повернути собі те, що в нього відібрали Медведчук і Суркіс. Сміливо можна зробити припущення, що існує багато таких, хто мовчить, але до бою з Медведчуком готується, хто з великим задоволенням відправив би главу президентської адміністрації у місця не дуже віддалені.

Взагалі-то Медведчук має належні бійцівські якості, і можна припустити, що йому вдасться уникнути покарання. А що далі?

Це, по-перше залежить від дій нової майбутньої влади. Чи втілить вона у життя свої декларації про відмову від вироблених паном Кучмою принципів? Адже аналітики висловлюють застереження, що в оточенні Віктора Ющенка не бракує тих, хто волів би просто усунути від влади стару команду, а систему стосунків залишити такою, якою вона є. Якщо майбутній глава держави піде у них на поводу, то в старих нових координатах пан Медведчук буде значно шанованішою людиною, ніж пан Ющенко.

І все ж таки хочеться вірити, що новий президент буде твердим у своєму прагненні відмовитися від постсовкових правил гри. Яке місце в цій Україні залишиться Медведчуку і його партії? Кажуть, горбатого могила виправить. У вашого кореспондента немає жодних ілюзій на предмет того, що в кризового менеджера раптом проріжеться щирий потяг до демократії. Швидше за все, на думку виборців й інших зацікавлених йому буде так само наплювати, як було наплювати до сьогоднішнього дня. Але в тверезому розумі Медведчукові відмовити не можна. Якщо він здатен буде усвідомити, що за нових умов практика ламання як опонентів, так і своїх однопартійців об коліно приречена на неуспіх, якщо він здатен буде здолати свою натуру і навчиться прислухатися до інших, то хтозна – може, партія і виживе на політичні арені. Повторюю: не через любов її лідера до демократії, а тому, що за нових обставин інакше буде не можна.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
geocities,com/yuriylukanov/">Юрій Луканов, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
722
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду