З оглядкою на Майдан

13 Грудня 2004
1136

З оглядкою на Майдан

1136
Наметові будні від Зіни Підалькіної.
З оглядкою на Майдан
Почула журналіска Зіна Підалькіна по „ТБ”, що пан голова київської мерії Олександр Омельченко хоче наметове містечко з Майдану кудись перенести. Рік Новий, мовляв, на носі, а тут непорядок – свято псує. Перелякалася. У долоні сплеснула. „Що ж це? Пан голова мерії комбінації крутить?.. То у дошку своїм прикидається, допомагає... А тут таку містифікацію втнути намислив, що й на голову не лізе”... – міркувала дівчина й страждала, бо переконана була, що мусить містечко, як і заплановано, до перевиборів наглою помаранчовою присутністю своєю про волю народу Верховній Раді нагадувати, щоб не абстрактно закони приймалися, а з оглядкою на Майдан. Хоч і глупа ніч була за вікном, та схопила Зінка диктофона й побігла на Хрещатик про настрої наметові питати. ЧОЛОВІК З ЛОПАТОЮ

Знов, як і минулого разу, першою трапилася Підалькіній лопата з чоловічком. І що дивно – на тому самому місці, як і раніше, під ялинкою помаранчевою побачила її. Тільки от тримав у руках лопату вже інший чоловік. Зіна його й спитала, захлинаючись від хвилювання: „Чули?.. Пан Омельченко вирішив... Наметове містечко”...

Ч. (спокійно лопату поставив. Зіні в очі глянув) Это он так решил.

З. (не розуміючи) А ви що?

Ч. А я из Фастова. Шпилюк Виктор. До победы стоять будем. Иначе не было смысла тут быть.

З. А в таборі, які настрої?

Ч. Днем был кризис. Когда городские власти собирались закрыть город и часть его свернуть. Мы не согласились. Сейчас тут много молодежи откуда-то появилось. Стало веселей.

З. (озираючись навкруги)Чи не холодно вам?.. Їжі вистачає?

Ч. С едой как раз начались перебои. Есть возможность - посодействуйте. Здесь молодежи много, а они должны быть здоровы, сыты. Помагающие нам фирмы частично перестали сотрудничать с нами.

З. (здивовано) Чому? Ч. (паузу витримав, усміхнувся) Без комментариев.

Сказав й з лопатою далі пішов. „Дивак-чоловік... – розгублено розкривши очі дивилася йому у слід Підалькіна – сказав, як відрізав. Пильнуй тільки з такими... Спокоєм своїм будь кого до психів довести можуть”. БІЛОРУС ТА ГАЛИЦЬКИЙ КОРОЛЬ

Ці два хлопаки відразу обидва впали дівці в її здивовані очі. „Оранжежевая йолка мєні подобаєтся, тому що планую тут бить до Нового года” – дивоижною заморською мовою заговорив перший, вказуючи на ялинку.„Звідки ти такий взявся?” – перелякано спитала Зіна. „С Бєлорусі я. – відповів той - Сідім тут нєголєниє, нємитиє... Робінзонада... А ето останній Галікий прінц”. „А коли додому їдете?”– направила диктофона на принця Зіна. „Дочекаємось інугаруції – подивимось”. „Але ж пан Омельченко хоче перенести наметове містечко” – не вгамовувалася тарохтіти свої запитання Зіна. „Кожен має право на якесь особисте бажання. Він також. Але... (співає) нас багато і нас не подолати”. „Але треба зазначити, - втрутився у спів Білорус - Що галіцкіє лицарі тримають у себе під подушками про всяк випадок галіцкіє мєчі”. І пішли, брати-ексцентрики – білорус та галичанин. Від подиву дух сперло у Зінулі. Не встигла від чударів очі відвести, як під ялинкою помаранчевою побачила ні дать ні взять наметового Діда Мороза. Чоловічок хоч і без бороди був та стояв, як і належить Морозові під ялинкою, у помаранчевому жилеті ще й всміхався тихенько. „Это житомиркий завод ялынку делал. – звернувся він до Зіни. - Мы сейчас дєлаем 20-тиметровую, чтобы ее поставить на площади Ленина. Помаранчевую тоже”. Ледь інсайт від подиву не стукнув дівчину! „Помаранчевий, – подумала. – Нове слово для вєлікого руского... Поповнення лексикону, так сказать”...

„Я Радзюк Виктор Борисович, депутат городского совета, – незважаючи на курйозне обличчя Зіни, правив своєї чоловічок. - Приезжаю в Киев, привожу нашим студентам еду. Сегодня увидел, что уровень кормления упал. Мы пришли в одну столовую - там нет ничего. Я говорю: „Чего вас голодом морить?” Достал удостоверение депутата. Нас пустили в другую столовую. Я тут на три дня только. Как они будут потом – надо решать. Говорят, тут будет взбучка. Я долджен остаться, охранять своих. Против меня никто не пойдет. (Переконливо) Я же представитель власти.

З.(як і належить - захоплено) Як гарно, що взагалі такі представники влади є!

Ч. (незворушно) В Житомире считаюсь првым революционером. У любого спросите – к чиновникам двери открываю ногой. На дни Независимости я 10 суток просидел возле областной госадминистрации – голодовал, чтобы у меня на участке сделали линевку, чтоб люди не топились. Город стоит на камне. У меня участок – Мальованка. Это первый район, с которого пошел весь город Житомир. Гранит, земля, глина, грунтовые воды… Воде некуда деваться после дождя. Еще в 50-е у нас был поселок Сумск и колхоз им. Ленина. Надо было построить греблю, но люди не хотели уходить из села. Його спалили, а людей отправили в Житомир, построил им дома. Там, где их поселили, шла порченая вода. Люди пьют порченную воду. Никто не верил, что у меня получится выбить деньги на линевку. А я выбил. Власть можно заставить дело делать, а не кресла протирать. Меня боятся. Если выхожу на митинг, то со мной идет весь город. Я беспартийный... Мною командовать не будет никто. У меня свое мнение... Приезжайте в Житомир. В Житомире у нас тоже палаточный городок, где стоят студенты. Из городских жителей с ними ночую только я... Здесь сегодня боевая готовность…

З. Підготувалися? Ч. А чего я должен что-то кому-то готовить? Буду разговаривать просто. В таких ситуациях становится ясно – кто есть кто.. (пауза)… Жить дружно надо. У меня в шахте брат погиб, дядька... Двоюродный брат – калека. Что, я должен с ними воевать? Не понимаю. Это дурость. (всміхнувшись) Мы елку в музее оставим.

І пішла Зіна від Мороза помаранчевого далі. „Може хтось подумав би, що дядько біля ялинки вихваляється, тільки не я... – розмірковувала Підалькіна, бо такої спокійної і просто впевненої мови ще в житті не чула. А хвальків стрічала. І не раз. – Кого тут не візьмеш – усі герої. З кожного лиця хоч роман пиши. Й ейфорії, яку по „ТБ” частенько демонстрували, вже нема... Вичерпалася. Прості революційні будні”... „ШТАБ”

Напис побачила й тихенько до намету великого зайшла. А до неї чоловічок відразу жорстко: „А ви хто?! Представтеся”. „Я журналіст з „ТК” – перелякано мовила Зіна - Посвідчення показати?”.

„Ні. Ми віримо”.
– лагідно усміхнулися чотири чоловіки-колеги, котрі сділи напроти суворого. Потеплішало трохи на душі в Зіни від довіри тої.

„Дрова є. Люди в теплі. Все стабільно. Охорона стоїть. Периметри посилені. – як кулемет жорстко почав строчити журналістці офіційні тексти той суворий непрохитний чоловічок - Все добре. Завтра обіцяють прийти депутати”...

„О 10.00. В неділю”
– м”яко перебив того інший революціонер.

„У депутатів же ж вихідний!”– несподівано вирвалося в Зіни.

„Ну бачите, заради нас”... – розсміялися четверо, „В них глобальне питання до нас, щоб звільнили територію, - вів своєї той прискіпливий чоловічок - Народна влада... Поспілкувалися і вирішили, що ніхто нікуди не піде”.

„А Звідки ви, хлопці?” - обережно глянула на „начальика” Зіна.

„З Києва” – сказав суворий. „Ми з Тернополя, Львова. Закарпаття, Івано-Франківська”... – весело додали хлопці.

„А звуть як вас?” – не вгамовувалася запитання кидати журналістка.

„Горбань Ігор, Скідкін Руслан, Первак Андрій, Коваль Роман, Шалай Андрій” – почула імена наметових героїв, спитала...

А ДРОВА ЗВІДКИ?

І почалося... Без зупинок, емоційно стали розповідати штабні охвіцери про наметове життя-буття своє – тільки запитання встигай ставити.

-Від друзів. Централізованої поставки нам в табір, якщо вірити словам коменданта, не було жодної. Він каже, що дрова купувались. Не хочемо нічого казати, але не звіряли, куди діваються гроші. Наш представник тільки з 3-го числа ходить на підрахунок грошей, які збирають скриньки нижнього наметового містечка.

-Усі поставки провізії з тих регіонів, звідки є тут люди.

-Що стосується пана Омельченка, то сюди він нас не викликав, не заселяв, і виселити аж ніяк не може... Переселити нас вирішив хто? Омельченко, Безсмертний, і наш Василько Куйбіда – бувший мер львівський. В них була нарада. Але рішення то – їхнє. Ющенко сказав: „Хлопці до 26 стоїте”. А тут... Поки Віктор Андрійович в Австрії до понеділка, вони вирішили терміново в неділю - в божий святий день переселенням нашим зайнятися! О 16.00, сказали, що тут нічого не мусить бути.

-До нас прості люди підходиди, казали: тільки не їдьте, бо якщо поїдете – кінець усьому...

-Дехто думає, що ми вже перемогли. Я підтримую пані Юлю Тимошенко, яка сказала, що це тільки 25% нашої перемоги. Якщо ми звідси заберемось, нас вже сюди ніхто не допустить.

-Ми відповідаємо за охорону наметового містечка, за безпеку і здоров”я людей. Якщо щось станеться охорона собі цього не подарує. Мусимо вводити пропускний режим, перевіряти документи. У нас був випадок, коли замість дванадцяти блоків мінеральної води дали кислоту. Були три випадки отруєння біля периметру від їжі.

Зіна (втручаючись в бурхливий потік емоцій): Хлопці, мову тільки про те й чую - як у вас тут гарно, романтично... А ПРОБЛЕМИ?..

Є ПРОБЛЕМИ!

-В нас сьогодні забрали рації, які були у старших по периметру. Кажуть, їх було взято напрокат спонсорами. Як дали наказ переїзджати, рації відняли. Хочуть обмежити в спілкуванні. Добре, що маємо свої мобільні з необмеженим зв”язком.

-Сьогодні вперше за весь час отримали від комендатури 275 гривень на потреби нижнього наметового містечка. Це перші гроші, виділені на людей, які стоять в нижньому наметовому містечку.

- Є питання й з приводу допомоги з регіонів. По нашим превіреним даним від тернопільської філії центрального військового штабу виїхало 2 камази з військовим утепленим взуттям й одягом. Сюди вони не дійшли. Тернопільська фабрика шкіряних виробів відправила охороні тисячу шкіряних курток. Їх тут нема. Ми хотіли б знати – куди воно все пішло? - Іще багато коштів збиралося від регіонів від людей. Де вони? Хоч якось ми мусимо утримувати це наметове містечко! Те що люди здають кошти великі – правда. У центральний штаб вони доходять. Може частина пішла на Кабмін, де люди стояли. Частина на Український дім та Жовтневий палац?... Але і тут потрібні якісь кошти, щоб легше було керувати.

-Було і таке, що люди не мали грошей дібратися додому. Приходять до нас і просять 50 гривень, щоб доїхати. А ми лише штаб по охороні, відправляємо до комендатури. Вони повертаються й жаліються – навіщо відправили? Даємо їжу в дорогу й відправляємо далі. Не знаю точно, як зараз, а були координаційні центри, які видавали людям квитки додому на залізницю. Але декому слід ще автобусом їхати. Якщо до села від потягу ще 40 км – як бути?

Зіна: Виходить, проблема одна - в ясності й відкритості розподілу допомоги громадян. Без цього постійно виникатимуть чвари. (усміхнувшись лагідно) І як же ж ви стоїте тут? І в таборі, і навкруги неподобство діється, а ви в Києві лишаєтесь, не кидаєте все до бісової матері, додому не їдете.

Хлопці всміхулись дівчині у відповідь, добрі обличчя свої відкрили.

-Ми Зіно тут проти влади виступаємо. Не хочемо, щоб діти наші стояли на колінах. Хочемо, щоб Україна виховувала своїх дітей і гордилася ними. А діти гордилися б нею.

-Наметове містечко – маленька держава. Як в нашій державі відбувається боротьба за владу та гроші, так і тут. Тут мікродержава...

Зіна (дивуючись): Невже думаєте, що з такою хитрою нацією – якість, на яку й самі українці нарікають, можна побудувати ту світлу державу, про яку мрієте? -Можна. Не кожна вівця в отарі – біла. І в нашому містечку теж. Є люди, які проникають сюди, щоб підірвати довіру і нашу, і вашу. Ми хочемо довести світу, що український народ має право на свій голос. Було раніше – верхи не хочуть, низи мовчать. Тепер – низи не хочуть мовчати, а верхи не знають що сказати. Ми ж хочемо почути правду. Народ багато десятиліть був як та отара. Тепер вирішив, що хоче волі, свободи, правди і незалежності.

-25-го усе містечко їде голосувати. Тут будуть київські студенти на охорони, які по черзі голосуватимуть. А ми 26 – 27, якщо буде потреба повернемося назад.

І жартувати почали хлопці. Зіну чаєм пригощати. Душевну розмову вели. Скідкін Руслан Ющенка вихваляв, надії свої із ним щиро пов’язував. Суровий киянин Ігор Горбань добрим ліриком став, відверто з Підалькіною заговорив. „Як побачив усе це по ТБ – каже, - То вирішив- нема чого біля ТБ сидіти і збоку дивитися, треба самому долю свою вирішувати. І жінка моя і дитина тут були. Усі стояли”. Тут до ШТАБу зайшов іще один лицар. На усі боки всміхається й красу демонструє. „Я пенсіонер” – каже й паузу робить. У цю паузу, збагнула Зінка, конче треба вставляти недовірливо: „Та не може бути цього!”, бо той „пенсіонер” кавалером виглядав страх яким файним. І по всьому видно, знав про це, чортяка, бо так і зиркав очима навкруги, виглядам своїм дівок очаровував, про пенсію майора МВС звабливо говорив. Хлопці ж тим не менш на красу того жевжика уваги не звертали, лише розмову про пенсію підтримували, й своєї правили. А на припічку, зімпровізованому у наметі, Сашко з Червонограду хропів, розмову таким чином підтримував та сни оранжеві про домівку свою бачив. І була в ШТАБі ідилія революційна.

ПРО ПРОВОКАЦІЇ, ЯКІ ПОЖВАВИЛИСЬ У НІЧ ВИРОКУ ВЕРХОВНОГО СУДУ

Роман: Підійшов гарно вдягнутий чоловік. З ним двоє. Видно – хлопці РеЦеДе- залізні зуби, як їх називають в народі. І ще один гарно вдягнений, поляк ніби-то. Перший сказав, що він з Росії і хоче з поляком подивитися як ми живемо. Я ж польською володію, як українською та російською. Питаю: „З якего мєста пан є? Де мєшка?” А він з акцентом відповідає. „Нє, кажу такого поляка ми не пустимо сюди, і ви, напевне теж не з Москви”. Вони тут же ж почали провокувати, лаяти Ющенка й нас. Ми розвернулися від тих хлопців й почали пити каву. Ті полаялись, й пішли. Через пів години вже сім чоловік з лайкою з”явилося. Ми так само спокійно відповіли. А вони все ж таки знайшли жертву. Хлопця з помаранчевими стрічками відлупцювали так, що той в реанімації лежить. Та наші тих провокаторів зловили. В їхніх паспортах вирвана прописка і у всіх є запис про те, що вони щойно вийшли з тюрми. І так вони часом підходять до табору, з різних боків кусають. Але якщо нормально настроєна людина, то ми і нагодуємо її, і сфотографуємося з нею.

КОМЕНДАТУРА

Пішла Зіна Підалькіна до неї, щоб настрої там дізнатися. А назустріч їй Тарас Логінов – комендант. Схуд з обличчя, змарнів від проблем нагальних з тих пір, як Зінка бачила його. Завів дівку в лазарет теплий, бо надворі вночі холодно, як у відьми за пазухою було.

Т.Л. Свою политическую миссию мы выполнили и надо работать в регионах. Для чего тут сидеть? Угроза властям? Так они и так знают, что нас, если что полтора – два миллиона тут же соберется. Держать лагерь, как авангард, символ, склад, где стоят палатки, которые в течение часа можно опять заблокировать? Можно, конечно.

З. Табір своєю присутністю нагадує владі про волю народу, а киянам дає надію на кінцеву справедливість.

Т.Л. Так давайте переставим палатки в Марининский парк – там будет еще более удачное напоминание для властей. Можем еще барабаны устроить. Но на все есть политическое руководство.

З. (зі смутком). Все ж таки виходить, що немає в таборі єдиного центру, котрому б усе наметове містечко підпорядковувалося б? Т.Л. Есть. Роман Бессмертный от „Нашей Украины”.

З. Його слово є вирішальним?

Т.Л. (невпевнено) Может быть.... Для меня... Но не для всех руководителей групп.

НАСТУПНОГО РАНКУ

Зателефонував Зіні Підалькіній щасливий Роман. „Вчора, як пішли ви, - задоволено каже. – В нас таке почалося. Забігали. А о 2.00 звістку ми отримали, що залишають нас стояти. Не чіпатимуть”. І подумала Зінка, що віра гори ворушить.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1136
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду