Між першим і національним. Моніторинг теленовин в рамках акції „Журналісти за професійні права”

10 Листопада 2004
878
10 Листопада 2004
18:51

Між першим і національним. Моніторинг теленовин в рамках акції „Журналісти за професійні права”

878
Судячи з усього, на Першому Національному журналісти, які поставили свої підписи під протестом проти цензури, зіткнулися з досить жорсткою позицією топ-менеджменту. „Детектор медіа” продовжує аналізувати, як змінилися теленовини вітчизняних каналів після відомої Заяви журналістів проти цензури від 28 жовтня.
Між першим і національним. Моніторинг теленовин в рамках акції „Журналісти за професійні права”
Судячи з усього, на Першому Національному журналісти, які поставили свої підписи під протестом проти цензури, зіткнулися з досить жорсткою позицією топ-менеджменту. Звільнення Володимира Голосняка стало поки що єдиним публічним проявом цієї позиції, але, судячи із змісту інформаційних програм, форми тиску цим не вичерпалися.

Зважаючи на те, що позиція багатьох журналістів Першого була викладена у вимозі про укладення редакційного договору, зрозуміло, що про їхній відступ зараз також не йдеться. Але на відміну від каналу „1+1”, де, як ми писали раніше, зараз часом вдається цілі новинні випуски робити, дотримуючись журналістських стандартів, на Першому, очевидно, ставка робиться на „теорію малих справ”. Тобто, на спроби хоча б іноді представити хоча б другу точку зору на події (даруйте за тавтологію, але ні про що інше – наприклад, збалансованість новин про двох кандидатів у президенти, відділення фактів від коментарів, надання слова критикованому і т.ін. – мова, вочевидь, взагалі не йде). Але навіть така дещиця вдається теж не завжди.

Для прикладу, понеділковий – 8 листопада – вечірній випуск програми „Вісті” абсолютно не відрізнявся від традиційної для останніх років суміші офіціозно-пропагандистської та маніпулятивно-дискредитуючої стилістики. Якнайдетальніше висвітлювалася турбота чинного президента про чистоту і прозорість виборчого процесу, яка проявилася у особистій бесіді Кучми з головою Центральної виборчої комісії Ківаловим. Звісно, ж голова ЦВК з готовністю сприймає всі зауваження гаранта Конституції і перекладає вину за невчасне оголошення результатів на голів територіальних комісій, які, мовляв, ніяк не зберуться доправити в ЦВК свої протоколи. Тут же керівник ЦВК черговий раз обіцяє оприлюднити результати першого туру – тепер уже 9-го листопада (як ми тепер знаємо, він з легкістю порушить власну обіцянку).

Вісті (УТ-1) (2004-11-08 21:00)

Сергій Ківалов звітував перед президентом України про перебіг підрахунку голосів на президентських виборах


СТУДІЯ: Усі помилки, допущені в 1 турі виборів глави держави, передусім, щодо правильності складання виборчих списків, мають бути усунуті. На цьому під зустрічі з головою Центрвиборчкому Сергієм Ківаловим наголосив президент України Леонід Кучма. За словами Сергія Ківалова, ЦВК вже направило телеграми до усіх тервиборчкомів з дорученням звірити списки виборців з даними паспортних столів. На сьогодні вже підготовлено 76 тисяч уточнених списків виборців.

РЕПОРТАЖ: Автор: Олег МАЩЕНКО. Звертаючись до голови Центрвиборчкому Леонід Кучма особливо підкреслив на неприпустимості випадків, коли людина не може проголосувати. Глава держави зазначив, що на усунення якихось перешкод спрямоване і його доручення керівникам регіонів, і відповідна урядова вказівка. Президент також торкнувся теми оприлюднення результатів голосування, яке, за його словами, вже стає предметом широкої політичної спекуляції. Зокрема, це стосується звинувачень ЦВК щодо затягування оголошення результатів зі сторони лідерів "Нашої України". Президент зазначив, що всі мають усвідомити, що електронна версія не є правовою, а виключно інформаційною. Головний ще підсумок виборів за протоколами, констатував глава держави.

СИНХРОН: Леонід КУЧМА, президент України: "Наше завдання i влади, в першу чергу, Центральної виборчої комісії – не відступати вiд букви закону. Нам потрібні, ще раз хочу підкреслити, абсолютно прозорі, абсолютно чеснi вибори. Бо обираємо главу держави не на один день, а на 5 років, i вiд цього залежить в великiй мiрi майбутнє України. Так що я ще раз хочу вас попросить: відкидати все з любої сторони, підкреслюю, з любої сторони, те, що не відповідає нашому чинному законодавству чи вимогам нашої Конституції".

РЕПОРТАЖ: В свою чергу Сергій Ківалов, посилаючись на чинне законодавство, зауважив, що ніякої затримки з оприлюдненням результатів немає. Адже закон дає право Центрвиборчкому опублікувати дані по 1 турі до 11-го листопада. До того ж, за словами пана Ківалова, зробити це раніше не можливо фізично через відсутність протоколів із територіальних виборчих комісій, які також вказують на наявність часу для підбиття підсумків до 11-го листопада.


...

РЕПОРТАЖ: Голова Центральної виборчої комісії поінформував президента, що на 12 годину 8 листопада до ЦВК ще не було здано 30 протоколів. Разом із тим, за інформацією Сергія Ківалова, в окремих зданих протоколах відсутні деякі обов’язкові відомості. Окрім того, через оскарження в суді рішень низки територіальних комісій, а за словами пана Ківалова, деякі з таких справ розглядаються і нині, остаточні рішення будуть винесені тільки на підставі рішення судів. Це стосується 100-го округу в Кіровограді, 200-го та 203-го на Черкащині, 71-го округу в Закарпатській області.

9-го листопада Центральна виборча комісія може оприлюднити остаточні підсумки 1-го туру президентських виборів

СТУДІЯ: Вже завтра Центральна виборча комісія може оприлюднити остаточні підсумки 1 туру президентських виборів. Таке сподівання висловив голова ЦВК Сергій Ківалов на сьогоднішньому брифінгу. За законом, до 24 години 10 листопада ЦВК зобов’язане порахувати всі голоси, а впродовж 2-3 днів результати мають бути оприлюднені.

РЕПОРТАЖ: Автор: Лариса ТКАЧ. Центральна виборча комісія діє виключно у тих правових рамках, які для неї встановила Верховна Рада. "Ми лише виконавці закону про вибори президента, водночас ми є заручниками недосконалості цього закону" – зазначив Сергій Ківалов на початку брифінгу. І головна лічильна комісія, і виборці потерпають від неправильно складених списків виборців, а саме на це було найбільше нарікань. Ківалов нагадав, що у березні цього року народні депутати аплодували, коли закон про вибори президента був ухвалений. А саме цей закон заклав таку норму, що тепер винних за недбало складені списки не знайдеш. Голова ЦВК зауважив, що в перспективі ситуацію виправить створення єдиного реєстру виборців. А поки що комісія звертається до Міністерства внутрішніх справ з проханням допомогти виправити безлад у тих списках, які є на сьогодні, аби громадяни змогли реалізувати своє виборче право. Журналістів насамперед цікавило, чому комісія до цього часу не полічила голоси виборців, і коли, врешті, можна очікувати остаточних результатів.

СИНХРОН: Сергій КІВАЛОВ, голова Центральної виборчої комісії: "Мы обнародуем результаты голосования буквально через несколько дней".

РЕПОРТАЖ: ЦВК може підбити підсумки виборів, спираючись на протоколи тервиборчкомів, а з 225-ти територіальних комісій протоколи до ЦВК здали далеко ще не всі.

СИНХРОН: Сергій КІВАЛОВ, голова Центральної виборчої комісії: "На сегодняшний день сегодня сдано 202 протокола всего лишь. 23 протокола мы ожидаем, что они будут сданы именно сегодня. И если то, что сегодня докладывали мне члены Центральной избирательной комиссии, то к вечеру, к ночи будут доставлены все протоколы. Завтра мы будем иметь возможность с вами присутствовать, и я вас приглашаю на заседание Центральной избирательной комиссии, где мы будем подводить итоги голосования 1 тура по выборам президента Украины".


На зміну цій недолугій виставі, фарсовий характер якої був очевидний уже переважній більшості українського населення, переважна більшість інших сюжетів цього випуску „Вістей” були також чітко зорієнтовані на однобічне висвітлення суспільно важливих подій. Треба підкреслити, що авторами цих сюжетів виступали ті журналісти, які не стали підписувати Заяву проти цензури.

Зокрема, сюжет про готовність фракцій парламентської більшості (до речі, фактично не існуючої) голосувати за політреформу між першим і другим туром більше мав на меті хоч якимось чином нейтралізувати ефект від об’єднання Ющенка і Мороза – через натяк на, начебто, його недовговічність:

Фракції, що входять до складу парламентської більшості, готові проголосувати за політреформу між 1-м і 2-м турами президентських виборів

СТУДІЯ: Фракції, що входять до складу парламентської більшості, готові проголосувати за політреформу між 1 і 2 турами президентських виборів. Про це сьогодні на засіданні "круглого столу" заявив Сергій Тігіпко, керівник виборчого штабу кандидата у президенти України Віктора Януковича.

РЕПОРТАЖ: Автор: Тамара ХРУЩ. Більшість ніколи не відмовлялася від ідеї проведення політреформи і готова була за неї голосувати, але не вистачало, як мінімум, 30 голосів – заявив Сергій Тігіпко. Він переконаний, що за реформу необхідно проголосувати ще до 2 туру президентських виборів, оскільки вибори будуть жорсткими, їх результат зможе вирішити різниця у 2-3% голосів.

СИНХРОН: Сергій ТІГІПКО, керівник Центрального виборчого штабу кандидата у президенти Віктора Януковича: "Я переконаний, що всі готують уже якісь свої заготовки і будуть казати про якісь порушення, і так далі, і так далі. Це може дійсно загострити ситуацію. Вихід який? Вспомнити, що ми всі жиємо і є громадянами України. Проголосувати політичну реформу – це зразу же надзвичайно серйозно зніме тиск в цих виборах. Значно спокійніші будуть. Компроміс дуже простий – давайте сьогодні проголосуємо, а в перехідних положеннях запишемо, що введемо ми її після парламентських виборів 2006-го року".

РЕПОРТАЖ: Сергій Тігіпко висловив сумнів із приводу домовленості між лідером соціалістів Олександром Морозом і кандидатом у президенти Віктором Ющенком.

СИНХРОН: Сергій ТІГІПКО, керівник Центрального виборчого штабу кандидата у президенти Віктора Януковича: "Я вважаю, що ті домовленості, які є у Олександра Олександровича з... які були підписані буквально напередодні, їх дуже легко обійти, їх дуже легко, що називається, "похоронити", і я переконаний, що так і буде".

РЕПОРТАЖ: За словами Олександра Мороза, згідно з ухваленою минулою суботою угодою, "Наша Україна" голосуватиме за внесення змін до Конституції у контексті законопроекту №4180. Лідер соціалістів наполягає на необхідності голосування між 1 і 2 турами президентських виборів. Інакше після виборів неминучі дискусії, що з цього матиме політична сила, яка буде при владі.

СИНХРОН: Олександр МОРОЗ, голова Соціалістичної партії України: "16-18 числа у цей період можна проголосувати зміни до Конституції, і це той компроміс, який міг би влаштувати і політичні структури, які беруть участь у виборчій кампанії, але найбільше це могло би влаштувати суспільство".

РЕПОРТАЖ: Член фракції СПУ Микола Рудьковський вкотре повторив, якщо Віктор Ющенко не підтримає конституційної реформи, він втратить шанси на перемогу у 2 турі.

СИНХРОН: Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, член фракції СПУ: "Якщо ми між 1 і 2 туром не дамо індульгенції для бізнес-еліти, для регіональної еліти, для бізнесу, що ситуація і влада вже розподіляється від вертикалів влади після проведення реформи і не проведемо, ніхто не вилізе із окопів і не кинеться на амбразуру".

РЕПОРТАЖ: Олександр Мороз вважає, що 2 команди кандидатів у президенти повинні домовитись між собою і ухвалити компромісний документ, а Сергій Тігіпко висловив позицію Януковича: голосувати за політреформу до 2 туру виборів, а періодом введення законопроекту в дію передбачити 2006-го рік.


Пропагандистський характер з мінімумом реальних аргументів мали повідомлення про співпрацю чинного прем’єра з керівництвом Федерації профспілок України. Ці сюжети, очевидно, мали на меті вирішити два завдання: черговий раз ілюструвати соціальну орієнтацію нинішнього уряду і дезавуювати заяви опозиції про те, що держбюджет не передбачає ініційованих урядом доплат до пенсій. До цього додавалося безпідставне твердження голови ФПУ Олександра Стояна про те, що „Наша Україна” не ініціювала у парламенті жодного соціального законопроекту, що явно не відповідає дійсності.

Віктор Янукович зустрівся з Олександром Стояном

СТУДІЯ: Під час сьогоднішньої зустрічі прем’єр-міністр Віктор Янукович та голова Федерації профспілок України Олександр Стоян обговорили можливі шляхи співпраці між профспілками та урядом на виконання стратегії соціального розвитку країни. Зокрема, йшлося про подолання бідності, підвищення рівня соціальних виплат, розв’язання проблем молоді. Уряд пропонує збільшити до 40% частку зарплати у собівартості вітчизняної продукції. Зараз вона складає 12%. Такі дії, на думку Віктора Януковича, дадуть змогу вивести з числа бідних значну кількість громадян, які працюють.

СТУДІЯ: Нагадаю, що у п’ятницю з трибуни Верховної Ради Олександр Стоян запевнив, що в уряду достатньо коштів, щоб фінансувати доплати до пенсій.

СИНХРОН: Олександр СТОЯН, голова Федерації профспілок України: "Ось в мене листівка, підписана групою депутатів із "Нашої України", яку кинули в кожний ящик, де також кажуть, що це погано, що уряд Януковича підвищив пенсії нашим найменш захищеним верствам населення. Я хочу сказати: це цинізм тих людей, які сьогодні йдуть до влади і нічого не можуть зробити для наших пенсіонерів. Це, знаєте, такі заклики кажуть про те, що люди заздалегідь звільняють себе від тих зобов’язань, які взяв уряд Януковича перед найменш захищеними громадянами України, перед нашими пенсіонерами. Тому я закликаю громадян України: не вірте цій брехні. Я говорю це як голова Федерації профспілок України. Це брехня. Люди будуть отримувати нормальну пенсію, яку дає уряд Януковича, для цього є кошти. Сім’ї будуть отримувати нормальну допомогу, і це буде зроблено, бо уряд Януковича робить ділом, а не словом. До речі, "Наша Україна" за 2 роки не подала ні одного соціального питання. І це був мотив, чому я вийшов з "Нашої України".


Цілком односторонній характер мали і новини про судові конфлікти навколо виборів – була наведена тільки інформація про вимогу штабу Януковича визнати недійсними вибори в округах на Львівщині та повідомлення про таке визнання, що вже відбулося стосовно двох округів на Черкащині – Уманського та Золотоноського, де, як відомо, переміг лідер опозиції.

Виборчий штаб Віктора Януковича вимагає визнати недійсними вибори у низці округів Львівщини

СТУДІЯ: Виборчий штаб кандидата у президенти Віктора Януковича вимагає визнати недійсними вибори у низці округів Львівщини і перерахувати голоси у 118 виборчому окрузі. За даними штабу, під час голосування 31-го жовтня численні порушення мали місце на всіх 12 виборчих округах Львівської області. Подейкують, кількість тих, хто проголосував, перевищувала кількість виборців, які внесені до списків. Фіксувалися випадки, коли виборці знаходили... заходили в кабінки для голосування удвох або голосували за інших людей. Тому штаб Януковича направив 36 скарг до місцевих судів і одну щодо 118 виборчого округу до обласного апеляційного.

Апеляційний суд Черкаської області визнав недійсними результати 1-го туру виборів одразу у 2-х округах

СТУДІЯ: Апеляційний суд Черкаської області визнав недійсними результати 1-го туру виборів одразу у 2-х округах – 200-му Уманському та в 203-му Золотоношському. За даними обласного виборчого штабу Віктора Ющенка, там переміг їхній кандидат, набравши відповідно 56,83 і 54,5% голосів. Суд скасував результати виборів у цих округах після розгляду скарг представників 2-х кандидатів: Базилюка і Ржавського. Своє рішення він пояснив тим, що мали місце значні неточності при складанні списків виборців, і тим, що члени виборчих дільниць отримували кошти від представників виборчого штабу Віктора Ющенка.


На завершення подавався кримінальний сюжет про спробу самогубства молодого чоловіка, який згодом виявився, нібито, учасником громадянської кампанії „ПОРА”. Потерпілий і його товариші заявили, що перебувають у Києві для оплачуваної участі в акціях протесту. Крім їхніх власних слів, ці твердження більше нічим не були доведені, жодних коментарів керівництва „ПОРИ” не наводилося. Все обмежилося безапеляційним висновком одного з представників правоохоронних органів.

Буквально з трьох речень складалося повідомлення про підписану Віктором Ющенком та Анатолієм Кінахом угоду про співпрацю – попри те, що вибір Кінаха – екс-прем’єр-міністра та одного з авторитетних політиків кучмівського періоду – та його перехід на бік опозиції мав стати доволі резонансною подією, яка, звісно ж, потребувала коментарів політиків та оцінок експертів. Натомість в останньому реченні повідомлення не забули нагадати глядачам про результат Кінаха у першому турі виборів – трохи менше одного відсотка голосів. Хоча, до речі, ряд експертів не виключають, що результат Кінаха був суттєво скоригований на користь головного провладного кандидата.

Приблизно такий же характер носили „Вісті” за вівторок, 9 листопада. За винятком, можливо, сюжету підписантки Заяви Ольги Сотникової, який був присвяченій проблематиці передвиборчих дебатів двох головних конкурентів на посаду президента. Хоча і у цьому сюжеті основну увагу було приділено розлогому викладенню позиції провладного кандидата в інтерпретації його головного штабіста, все ж наприкінці сюжету знайшлося невеличке місце для оцінки ситуації одним із прибічників Ющенка – Юрієм Костенком.

Кандидат у президенти Віктор Янукович ніколи не відмовлявся від участі в теледебатах з Віктором Ющенком

СТУДІЯ: Кандидат у президенти Віктор Янукович ніколи не відмовлявся від участі в теледебатах з Віктором Ющенком. Про це заявив керівник виборчого штабу Віктора Януковича Сергій Тігіпко. Умова, яку висуває штаб Януковича – вибачення лідера "Нашої України" перед суперником у передвиборчих перегонах за особисті образи.

РЕПОРТАЖ: НЕ ТИТРОВАНО (Автор: Ольга СКОТНИКОВА – "УС"). Віктор Янукович та його виборчий штаб ніколи не відмовлялись від ідеї проведення теледебатів, і відповідно заяв таких не робили, наголосив сьогодні Сергій Тігіпко. Він нагадав журналістам останній абзац звернення штабу.

СИНХРОН: Сергій ТІГІПКО, керівник центрального виборчого штабу кандидата в президенти Віктора Януковича: "В оцих умовах участь нашого кандидата в прямих теледедебатах з Ющенком вважайте недоцільною доти, доки останній не відмовиться від слів, які принижують гідність Віктора Януковича. Ми сподіваємося, що Ющенко все ж таки не забракне мужності вибачитися перед своїм опонентом, і це дасть змогу розглянути питання про проведення з ним телевізійних дебатів".

РЕПОРТАЖ: Керівник виборчого штабу Віктора Януковича вважає оптимальним такий сценарій: Ющенко вибачається перед Януковичем, Віктори тиснуть один одному руки, і проводять теледебати, під час яких абсолютно прозоро висвітлюють як свої програми, так і моменти особистого життя. Сергій Тігіпко вважає, що це має розрядити напружену ситуацію. Він каже так: українці зітхнуть із полегшенням.

СИНХРОН: Сергій ТІГІПКО, керівник центрального виборчого штабу кандидата в президенти Віктора Януковича: "Я вважаю, що це не буде проявом слабкості. Ви знаєте, ми боїмося проголосувати політичну реформу, бо вважаємо, що це буде прояв слабкості, ми боїмося вибачитися… тому що, я вважаю, це тільки посилює позиції, і просто мені здається, що це буде ознака вихованої людини. Емоцій багато в усіх, але все ж таки приходить час, коли треба трошки їх стримати".

РЕПОРТАЖ: Від сьогодні з 9-ї до 18:00 журналісти усіх видань без винятку можуть телефонувати за номером: 254-27-13 або факс: 290-17-41 і ставити свої запитання Віктору Януковичу. Умова одна – треба представитися і назвати ЗМІ у якому працюєш. Сергій Тігіпко каже, що це крок до підготовки теледебатів. Водночас у коментарі агенції "УНІАН" лідер української Народної партії, член парламентської фракції "Наша Україна" Юрій Костенко висловив думку, що Віктору Ющенку нема за що вибачатися, бо він не ображав особисто Віктора Януковича, а говорив, "про загальні речі, які мають місце в Україні". Нагадаємо, що за законом про вибори президента України теледебати поводяться за п’ять днів до виборів, тривають 100 хвилин у прямому ефірі національних теле- та радіокомпаній. У другому турі ці дебети можуть безкоштовно транслюватися на інших каналах мовлення, кандидати в президенти беруть участь у теледебатах особисто. А от щодо паралельного підрахунку голосів, то Сергій Тігіпко обіцяє, що штаб Віктора Януковича дасть змогу відстежувати всю процедуру в режимі реального часу і по всіх регіонах, це допоможе запобігти фальсифікаціям, що мали місце в першому турі, особливо на Заході, як стверджують штабісти Януковича.


Судячи з усього, це і був прояв отої самої тактики „боротьби за коми”, ефективність якої доволі давно дискутується у професійному середовищі. Ця дискусія особливо загострилася після згаданого нами виступу тележурналістів проти цензури. Не так багато журналістів знайшли в собі сили навідріз відмовитися від участі у кампанії маніпуляцій та брехні і піти у цій боротьбі до кінця. Багато хто задовольнився певними поступками з боку менеджменту каналів, або ж, як у прикладі з Першим Національним, пробує додавати в „бочки брехні” чайні ложечки об’єктивної інформації. Безумовно, навіть така компромісна позиція заслуговує на більшу повагу, аніж беззастережне виконання рекомендацій „темників”. Та все ж, якщо вести мову про реальний ефект, жорстко-принципова позиція за принципом „об’єктивність або нічого” – яку сьогодні на сайті „ТК” оприлюднила екс-ведуча каналу „1+1” Юлія Бориско – виглядає поки що більш дієвою.

Втім, можливо, на деяких телеканалах ситуацію дійсно вдасться суттєво поліпшити шляхом досягнення компромісу між журналістськими колективами та топ-менеджерами щодо публічно задекларованих засад редакційної політики. Ми сподіваємося, що круглий стіл між журналістами-підписантами та топ-менеджерами, який ініціювали Київська незалежна медіа-профспілка, „Детектор медіа” та Інститут масової інформації, дасть остаточні відповіді на суттєві запитання. Думається, саме після цього круглого столу і слід буде підписантам остаточно приймати рішення щодо подальших дій: або радикалізація руху за професійні журналістські стандарти, або домовленості. Головне – щоб кроки були ефективними, і виборець, нарешті, отримав би інформацію, достатню для свідомого вибору.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
878
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду