Еще немного, еще чуть-чуть….

3 Листопада 2004
865
3 Листопада 2004
19:06

Еще немного, еще чуть-чуть….

865
«Детектор медіа» продолжает анализировать, как изменились и изменились ли вообще теленовости отечественных телеканалов после известного Заявления журналистов против цензуры 28 октября.
Еще немного, еще чуть-чуть….
1 ноября при освещении хода президентских выборов ТСН („1+1”) продемонстрировала, что даже в условиях „темников” и давления можно делать новости, в которых представлены две точки зрения. Конечно, на "плюсах" пока не предоставляют слово лидеру оппозиции, но, по крайней мере, победные реляции власти пытаются хоть чем-то уравновесить. Так, наряду с синхронами кандидата в президенты Януковича, утверждавшего, что выиграл в первом туре, в студии Алла Мазур (выпуск 19.30) привела данные Комитета избирателей Украины, согласно которым оба претендента на пост президента получили одинаковое число голосов: "СТУДІЯ: Віктор Ющенко попередніх результатів виборів сьогодні не коментував, а Комітет виборців України оприлюднив свій паралельний підрахунок. За ним у першому турі Ющенко і Янукович набрали однакову кількість голосів виборців - по 39,6%. Так свідчить проведений КВУ паралельний підрахунок голосів, спостерігачі цієї організації заявляють. що паралельно рахували голоси виборців на 1425 виборчих дільницях у всіх регіонах України. За словами заступника голови КВУ, Євгена Побережного, це один із небагатьох випадків в історії такого дослідження. Різниця між кандидатами, за даними КВУ складала лише 24 голоси, тому із етичних міркувань, Комітет вирішив не повідомляти, хто саме переміг". Возможно, синхрон представителя Виктора Ющенко в ЦИКе Юрия Ключковского, который прокомментировал бы данные параллельного подсчета голосов, был бы более адекватным. Но, как говорится, не до жиру.

Репортаж Станислава Ясинского о реакции иностранных наблюдателей на украинские выборы и репортаж Егора Чечеринды о наблюдателях из СНГ тоже уравновешивали друг друга.

"РЕПОРТАЖ: Автор: Станіслав ЯСИНСЬКИЙ. Я не радію з цього приводу, мені неприємно про це говорити - з цих слів почався вердикт місії європейських спостерігачів. Вони відзначили нерівність доступу кандидатів до ЗМІ, а також використання державних ресурсів з політичною метою. Але, незважаючи на всі негаразди, європейці все-таки отримали певне задоволення. За словами депутату Європарламенту, Марека Сівця, вони мали нагоду спостерігати реальну виборчу кампанію, а висока активність виборців свідчить про величезну громадську свідомість українського народу. Спостерігачі вважають, що вчорашнє голосування на більшості дільниць відбулось спокійно, хоча на п’яти відсотках дільниць і були зафіксовані безпорядки.

СИНХРОН: Брюс ДЖОРДЖ, спеціальний координатор Місії спостерігачів ОБСЄ: "У виборчому процесі було багато недоліків, ми все це детально виклали у попередній заяві про результати спостереження, але було б нерозумним, з точки зору представників присутніх тут організацій, щоб ці вибори було визнано недійсними. Ми чітко розуміємо можливі наслідки такого кроку і вони нам не до вподоби".

РЕПОРТАЖ: Лідер західних місій спостерігачів сподіваються, що протягом трьох тижнів до другого туру виборів клімат в країні поліпшиться. Спостерігачі рекомендують органам державної влади забезпечити обом кандидатам рівний доступ до ЗМІ, а українським чиновникам радять максимально утриматись від будь-якого впливу на виборчий процес".

"РЕПОРТАЖ: Автор: Єгор ЧЕЧЕРИНДА. Володимир Рушайло, виконавчий секретар Співдружності незалежних держав, власноруч очолив місію офіційних спостерігачів від СНД. Каже, що запідозрити його в упередженості не можна, при цьому додає: вчорашнє голосування було чесним та прозорим.

СИНХРОН: Володимир РУШАЙЛО, голова місії міжнародних спостерігачів від СНД: "На наш взгляд, президентские выборы проведены в соответствии с избирательным законодательством Украины, являются легитимными, свободными, открытыми. Призываем присоединиться к нашему заявлению всех других международных наблюдателей, разделяющих содержащиеся в нем выводы и оценки".

РЕПОРТАЖ: Офіційні спостерігачі від недержавної організації ЕМО не такі одностайні в оцінках, втім і вони приєднуються до оцінки секретаря СНД, результати голосування навряд чи розумно оскаржувати, хоч, визнають спостерігачі ЕМО, велика кількість українців просто не змогла проголосувати фізично.

СИНХРОН: Наталя ЧУМАНОВА, представник місії СIS EMO(Казахстан): "Очень много избирателей было пропущено в списках, очень многие избиратели вынуждены были обращаться в ТВК, в территориальные комиссии, чтобы получить разрешение на включения их в списки. Но часть избирателей просто уходило, не реализовав свое активное избирательное право".


Кроме того, в конце репортажа Чечеринды был довольно изящно сделан отсыл к данным ОБСЕ, таким образом, два репортажа были объединены кольцевой обводкой:

РЕПОРТАЖ: Що ж до відмінності оцінок виборів спостерігачами від СНД та ОБСЄ - а останні назвали вчорашнє голосування кроком назад на шляху демократії - то, як заявив Володимир Рушайло, СНДівським спостерігачам треба самим активніше інтегруватися в ОБСЄшну місію, тоді, мовляв, жодних розбіжностей не виникатиме."

Вчера, 2 ноября, в праймовом выпуске первая новость касалась последних данных, оглашенных ЦИК, в котором сообщалось о сокращении разрыва между кандидататами, а затем в студии Алла Мазур привела данные, которые вчера взбудоражили всех, у кого есть возможность пользоваться интернетом.

"СТУДІЯ: І ще інформація від ЦВК. За даними на його офіційному сайті, у 7 регіонах України проголосувало на виборах на 125,5 тисяч виборців більше, ніж було видано бюлетенів. Це у Криму, Дніпропетровській, Донецькій, Одеській, Рівненській, Чернігівській та Черкаській областях. Згідно із офіційним роз’ясненням ЦВК, ситуація, коли кількість виданих бюлетенів менша, аніж число тих, хто проголосував, пояснюється тим, що інформація на офіційному сайті ЦВК має оперативний характер, тому такі розбіжності не є помилкою, запевняють у ЦВК".

Попытка "отмыть" ЦИК была предоставлена Ярославу Давидовичу.

"СИНХРОН: Ярослав ДАВИДОВИЧ, заступник голови ЦВК: "Це просто така досадна випадковість, адже брали дані оперативні. Мені відомо, я вже розбирався по Криму. Дійсно, у базу даних вводиться не загальна кількість бюлетенів, а була введена в базу даних кількість бюлетенів на певну кількість дільниць. Наприклад, для автономної республіки Крим було виготовлено 1 мільйон 600 тисяч бюлетенів, а прозвітувались лише тільки 70% виборчих дільниць і округів. І на ці 70% мільйон 9 тисяч поступило бюлетенів. І ці цифри не обновилися. З одної сторони, це добре, що народ уважно слідкує, відслідковує, і помилки пройти не можуть".

К сожалению, телезрители не услышали комментариев по поводу подобных нестыковок от оппозиции или хотя бы наблюдателей. Однако хорошо, что такая важная новость появилась на одном из центральных телеканалов. О разнице в количестве бюллетней и числе проголосовавших сообщили также 5 канал, "Новый" и "Эра". А в репортаже из Верховной Рады Станислава Ясинского равномерно присутствовали синхроны представителей всех фракций, однако, журналист не отказал себе в удовольствии использовать и эмоциональный пассаж Юлии Тимошенко:

СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, лідер фракції БЮТ: "І зараз народ України не бачить, що фракція "Регіони України" сидить в таких шарфах біло-голубих. І я хочу сказати, що це вони прийшли з вірьовками на шиї, щоб повіситися після того, як Ющенко буде оголошений переможцем, хоча б в другому турі".

Впрочем, следом за ним шел адеватный по уровню аргументации синхрон Валерия Коновалюка:

СИНХРОН: КОНОВАЛЮК В.І., "Регіони України": "Я хотел бы обратиться, прежде всего, к депутату Юлии Тимошенко с тем, что суициды, они характерны тем людям, которые имеют отклонения в психике и нервно неуравновешенные. Те, кто призывает сегодня людей к неповиновению и противоправным действиям – действительно, наверное, имеет с этим проблемы. И мы беспокоимся за Ваше здоровье, поэтому мы решили купить Вам два билета, чтоб Вы немножко отвлеклись от политической борьбы и попутешествовали сначала в Москву, где встретились бы с теми людьми, которые осуждены за Ваши финансовые махинации. Если Вы там не задержитесь лет на 10, тогда в Сан-Франциско, к Лазаренко, с которым Вы совместно обворовывали этот украинский народ".

Так что в пристрастности журналиста обвинить сложно. В целом, можно отметить, что ТСН пока еще нельзя назвать образцом объективности, но откровенного "мочилова", которое иногда просто запихивали в выпуск новостей, там тоже нет. Безусловно, существует опасность того, что просто нынешние откровенные манипуляции в дальнейшем будут замаскированы, ведь даже "мочить" можно очень тонко и почти незаметно. Однако пока ситуацию в новостях канала можно оценить как позитивную. Надолго ли – это уже другой вопрос.

Новости на Новом канале тоже изменились в позитивную сторону. Однако в репортаже Карины Самохваловой («Репортер» от 1.11, 19.00) премьер Виктор Янукович явно занимал гораздо больше места, чем его оппонент:

"РЕПОРТАЖ: Автор: Карина САМОХВАЛОВА. Один рано-вранці, інший по обіді – кандидати зустрілися з пресою. Обидва лідери першого туру дякували своїм штабам, виборцям, журналістам. Віктор Янукович попросив вибачення перед тими, хто не зміг проголосувати через помилки у виборчих списках. Найближчими днями на нараді у Кабміні з чиновників суворо спитають за всі порушення, пообіцяв прем’єр. Результатом волевиявлення він задоволений.

СИНХРОН: Віктор ЯНУКОВИЧ, кандидат у президенти : "Довіра громадян України до влади – це головна умова для розбудови сильної держави - почала повертатись. Результат першого туру, він також свідчить про те, що програма уряду, який я очолюю, дала позитивні результати".

РЕПОРТАЖ: Янукович заявив, що готовий до діалогу із Ющенком, хоча і здивований нападками його команди, також закликав прибічників Мороза та Симоненка голосувати за себе. Віктор Ющенко, який після голосування теж виглядав задоволеним, назвав власні результати перемогою демократії.

СИНХРОН: Віктор ЮЩЕНКО, кандидат у президенти : "Відбулося те, до чого так довго ішла українська демократія. Відбулася перемога демократичних сил України. Це факт".

РЕПОРТАЖ: Віктор Ющенко про особисті враження не говорив – надав перевагу спілкуванню із найближчими соратниками. Натомість, прем’єр виглядав стомленим, але задоволеним. Як людина, небайдужа до футболу, наостанок пожартував: раніше я грав на чужому полі, а тепер, після першого туру – на власному."


Алина Станкевич в своем репортаже выдержала паритет: позиции двух сторон были изложены в одинаковом объеме, кроме того, были даны синхроны представителей двух штабов.

"СИНХРОН: Олександр ЗІНЧЕНКО, керівник виборчого штабу В. Ющенка: "На мій погляд, я собі сам задаю питання - чому сьогодні 95% із ЦВК пішло відпочивати? Мусили ж, напевне, довести все ж таки, не відпочивати до ста. Ну логіка загальна є. Центральна виборча комісія змушена була б сьогодні, проголосили, проголосити Ющенка офіційно людиною, яка виграла ці вибори".

СИНХРОН: Сергій ТІГІПКО (так в оригіналі – "УС"), керівник виборчого штабу В. Януковича : "Больше всего нас беспокоит проблема, конечно, очень большой явки на западе. Вот этого мы никак не ожидали, потому что мы совершенно точно знаем, что огромное количество людей выехали на заработки и мы совершенно точно знаем, что какой-то активности по пересечению границы в обратную сторону за последнее время не было. Это говорит о том, что тут нам надо очень внимательно следить".


А сюжет Захара Бутырского и Катерины Лебедевой о работе ЦИКа в ночь выборов получился просто блестящим:

"РЕПОРТАЖ: Автори: Захар БУТИРСЬКИЙ, Катерина ЛЕБЕДЄВА. Центральна виборча комісія працювала у буквальному сенсі "за гратами", утім, революція, до якої готувались і опозиція, і влада, не відбулася. Уперше президента в Україні обирали за таких заходів безпеки. На охорону Центрвиборчкому вийшли загони "Беркут" і "Барс", а уздовж подвір’я стояли бронетранспортери та поливальні машини на випадок масових заворушень. Щоправда, ізсередини будівля ЦВК виглядала більш цивільно. Але зі святом демократії якось не в’язалися грізні загони людей у чорному під вікнами. Близько півночі до комісії прийшов Микола Білоконь, міністр внутрішніх справ - перевіряв готовність свого війська.

СИНХРОН: Микола БІЛОКОНЬ, міністр внутрішніх справ : "Щоб не було порушень біля неї, і була нормальна робота тут".

РЕПОРТАЖ: У комісії не бракувало журналістів та відомих міжнародних інспекторів. Часом прес-центр затихав і лунали монотонні розповіді Сергія Ківалова про перебіг голосування. Упродовж дня голова ЦВК демонстрував присутнім можливості відеозв’язку, включаючись у тервиборчкоми на власний вибір. Уночі комп’ютери ЦВК зависли, і з першими результатами опрацювання бюлетенів Сергій Васильович вийшов на півтори години пізніше, ніж очікували. Вони шокували. Пораховано бюлетені 694 дільниць, Янукович набирає 67%, Ющенко – 17%. Уже після цього відстань між головними претендентами дедалі скорочувалась, але лідер залишився незмінним. Демонстрантів на вулиці, усупереч прогнозам, не було. Уранці у ЦВК б’ють на сполох, з невідомих причин затягується підрахунок на дільницях столиці.

СИНХРОН: Сергій КИВАЛОВ (так в оригіналі - "УС"), голова ЦВК: "Нашли комиссию, комиссия нас интересует, пропавшая. Едет? А вы в милицию не звонили?".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (невідома – "УС"): "Нет, они поехали спать".

СИНХРОН: Сергій КИВАЛОВ (так в оригіналі - "УС"), голова ЦВК:"Спать? Ирина Сергеевна, смех смехом, а нужно действительно разобраться. Как это так, не сдали протокол и поехали спать?".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (невідома – "УС"):" Нет, они просто оставили (НРЗБ)".

СИНХРОН: Сергій КИВАЛОВ (так в оригіналі - "УС"), голова ЦВК: "А, оставили. Они не отчитались, просто оставили протокол и уехали спать?".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО (невідома – "УС"): "Да".

СИНХРОН: Сергій КИВАЛОВ, голова ЦВК: "Пожалуйста, я вас прошу, разберитесь".

РЕПОРТАЖ: З головних дійових осіб виборів до ЦВК так ніхто і не прийшов, журналісти засинають у кріслах, зрозумівши неминучість другого туру за три тижні".


Собственно, и сюжет Катерины Лебедевой в «Репортере» от второго ноября о том, как в Верховной Раде обсуждали результаты первого тура выборов, тоже получился мало того, что объективным, но и очень живым и динамичным.

"РЕПОРТАЖ: Автор: Катерина ЛЕБЕДЄВА. Пауза, яку Центрвиборчком взяв щодо результатів по останніх кількох відсотках бюлетенів, збурила уяву депутатів. Фракції, які підтримують фіналістів виборчого процесу, переконані, що у першому турі перемогу має святкувати саме їхній кандидат.

СИНХРОН: Олександр ЗІНЧЕНКО, керівник виборчого штабу В.Ющенка: "Сьогодні вся Україна святкує перемогу народного кандидата у президенти Віктора Ющенка".

СИНХРОН: Микола НОЩЕНКО, "Трудова Україна": "Фракція "Трудова Україна" розділяє з своїми виборцями, своїми прихильниками перемогу Віктора Федоровича Януковича".

РЕПОРТАЖ: Парламент, наче футбольний стадіон, розділився на два сектори – помаранчевих прапорців за Ющенка та біло-голубих шарфів за Януковича. Через цей розподіл посварилися дві головні парламентські дами.

СИНХРОН: Юлія ТИМОШЕНКО, БЮТ: "Списки людей, які мусили голосувати, не було внесено 10-12% по-різному по Україні. Людей від 40 років і молодше, які за соціологічними опитуваннями, штаб Януковича вважав прихильниками Ющенка".

СИНХРОН: Раїса БОГАТИРЬОВА, "Регіони України": "Тим політикам відповідь даю, хто так гадить в душу населення, беріть совок і прибирайтеся за собою".

РЕПОРТАЖ: У такій емоційній атмосфері про перебіг виборців доповів заступник голови ЦВК Ярослав Давидович. Він повідомив, що остаточні результати першого туру комісія оголосить скоро, що проблему зі списками виборців слід обов’язково вирішувати, і що політика впливає на роботу ЦВК.

СИНХРОН: Ярослав ДАВИДОВИЧ, заступник голови ЦВК: "Так, дійсно, Центральній виборчій комісії не легко працювати, і раніше було, і зараз нелегко працювати. Але це мені здається нормально. Яке є суспільство, такий підхід і до ЦВК, на жаль".

РЕПОРТАЖ: Олександр Мороз, який набрав трохи більше 5,5%, заявив, що соціалісти не визнають результатів виборів, і тепер головне завдання – провести політичну реформу. Від цього залежить, кого підтримає Соцпартія 21-го листопада. Комуністи з 5% за Симоненка сказали, що у другому турі вони не підтримають ані Ющенка, ані Януковича. Коаліція "Сила Народу" проголосила загальнонаціональну мобілізацію на підтримку Ющенка. А прихильники прем’єра закликали дотримуватися закону про вибори та не заважати українцям робити свій вибір".


Заметим также, что оба канала осветили все важные для страны события, произошедшие за эти дни. Это тоже безусловный позитив. Завтра «Детектор медіа» проанализирует новости СТБ, «Интера» и ICTV.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
865
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду