НТН: завжди поряд

2 Листопада 2004
1238
2 Листопада 2004
18:34

НТН: завжди поряд

1238
А ще точніше – поки що десь недалеко від тих проблем, що цікавлять суспільство тут і тепер Учора, 1 листопада, розпочав офіційне мовлення телеканал НТН. Телеканал заявляв про себе як про канал новинний – українське дзеркало НТВ – і заклав у програмі декілька годинний новостійний вечірній ефір. Канал виходить у Києві на частоті колишнього каналу "Телестудія "Служба інформації" (екс-"ТВ-Табачук").
НТН: завжди поряд
Нагадаємо, що в кінці минулого року – на початку цього стало відомо про зміну власників каналу. У березні цього року було внесено офіційні зміни до ліцензії. Новими засновниками каналу стали фізична особа І.Ф. Мелеш та юридична особа – донецьке ТОВ «Східінвестпром». Таким чином, канал отримав епітет "донецький".

Говорити про власне лице телеканалу поки не випадає: в перший день мовлення на велику аудиторію в НТН проглядають риси інших телеканалів – дизайн схожий на НТВ, оформлення новинної студії – як у ТРК “Україна”, концепція сітки мовлення – а-ля колишній “Тоніс”. Хоч у стилі мовлення проглядається намагання показати якісь цікавинки, однак, деталі стають більшими, ніж події. Так, у випуску столичних новин о 18:30 цілі сюжети були присвячені бомжу, який проголосував за Ющенка, монахам-буддистам, що провели молитву на київських пагорбах за єдність України. Звідки вони приїхали і яке мають відношення до переважно православної країни? Таке питання напрошувалося після перегляду цього довгого сюжету, але, звісно, авторів його воно не цікавило.

Оскільки на інформаційному ринку України “канал чесних новин” першим заявив про себе, як про канал інформаційний, то, таким чином, номінально НТН прагне стати конкурентом П’ятого у цій ніші.

Власної мережі канал поки що не має, мовлення здійснюється на декілька міст. Однак, створити таку мережу є величезним прагненням, і інтереси каналу активно лобіюються владними структурами. Вказують на причетність до цього телеканалу радника прем'єр-міністра України Едуарда Прутніка. Він, звичайно, офіційно цього не підтверджував. Але про його роль у впливу на ЗМІ свідчать, зокрема, й оприлюднені на сайті "Українська правда" „темники”.

Інформаційний вечір від НТН загально склав враження намагання журналістів показати картинку дня через деталі, однак поки що постріли, як кажуть, лягли десь поруч.

Підсумковий випуск новин "Вчасно. Про головне" 1 листопада на каналі НТН розпочався о 22.00. Нагадаємо, що це був не тільки перший день мовлення НТН, а й також перший день після виборів Президента України. Перший сюжет цього випуску був присвячений розколу у українському суспільстві. Про розкол сказав ведучий НТН Андрій Гайдукевич, який подав офіційну інформацію про те, скільки процентів набрали Ющенко та Янукович, лише як підводку до сюжету про “звичайну українську родину”, в якій її члени голосують за різних кандидатів. Чоловік – за Мороза, дружина – за Вітренко. Подальша інформація про те, що попри різні погляди, у сім’ї мир і взаємоповага, прозвучали як знущання. По-перше, тому, що основний розподіл у суспільстві проходить зовсім не там. По-друге, тому, що показавши нам таку “звичайну українську родину”, розповідали при цьому не про те, що такі от маленькі частинки суспільства перебувають на маргінесі основних суспільних процесів української реальності та проблем, що непокоять суспільство, а про те, що вона мусить НАМ слугувати за приклад соціального примирення.

Втім, цей та іншій сюжети дозволили зробити певні висновки про новинну політику каналу: новини на НТН не є відеозвітом офіційних політичних сил (випуск розпочався не з офіційних заяв перших осіб держави, протокольних заходів etc.), а позиціонують себе як такі, що звертаються безпосередньо до людей зрозумілою їм мовою (“новини для людей” – так себе, до речі, позиціонують на українському новинному ринку “Факти”, ICTV). А от актуальність новин НТН можна легко обчислити математично. Це різниця між процентами, набраними технічними кандидатами, згаданими в першому сюжеті підсумкового випуску новин першого дня мовлення, та лідерами виборчих перегонів. Все-таки новини треба робити не тільки ДЛЯ людей, але й ПРО людей. Інакше це перетворюється на такі собі “Деталі поза історією”: розлогі та прості за стилістикою сюжети на довколаактуальні теми. Решта зауважень на цьому тлі виглядають не такими суттєвими:

а) повторення одного й того самого сюжету про бойкот німецьких авіаоператорів у двох програмах поспіль (у “Вчасно. Про головне” та “Ціні питання” (економічний підсумок дня) – в сітці стоять підряд) та розгардіяш із титрами віднесемо поки на рахунок технічної неусталеності;

б) У економічній програмі "Ціна питання" у сюжеті про ціни на ринку продуктів, зокрема, на м’ясо журналістка запропонувала досить оригінальну точку зору на проблему: виключно дефіцит товару на ринку, а не надмір грошової маси, що з’явилася в обігові через передвиборчі соціальні виплати. Оскільки це нове –старе слово в історії розробки даного питання, то чи не варто було би принаймні підкріпити цю думку коментарем експерта? А не давати коментар експерта аграрного ринку про те, чи вплине передвиборчий ажіотаж на зростання цін, тобто, елементарно маніпулювати.

в) здивував сюжет у програмі Свідок" (о 18:45), в якому і ведучий, і журналістка щиро дивувалися стовідсотковій явці виборців в установі виконання покарань. Журналістка навіть взяла з цього приводу коментар і з'ясувала , що стовідсоткова явка ув’язнених на вибори стала можливою тільки завдяки гарно організованій роботі виборчої комісії;(!)

г) у інформаційному випуску о 19:00 „Вчасно. Підсумки” програма закінчилася сюжетом про львівського студента, який, коли навчався на третьому курсі, написав підручник для 11-класників, у якому переказав основні програмні твори. От тільки зараз, було сказано. він навчається на п’ятому курсі. Тому остання фраза ведучого випуску Андрія Гайдукевича прозвучала досить дивно, мовляв, що це всі головні події дня, про які нам, глядачам, хотіли розповісти.

д) там, де зазвичай в новинах культура, на НТН учора давали інформацію про матрьошок. Не про закриття МКФ “Молодість” (не тільки єдиного міжнародного кінофестивалю, що проходить в Україні, але й однієї з головних культурних подій року), не про початок Днів британського кіно, не про гастролі до Києва харківського режисера Олега Ладенка, приміром – це все актуальні культурні події – а про художницю, що розмальовує вдома матрьошок і мріє про виставку в російському консульстві.

І врешті після цього солодкого дійства в ефірі НТН, без пауз, глядачів знову повернули до напруженої теми виборів.

Після сюжету про матрьошкі – розмова з гостем в студії. Це оригінальна придумка НТН: після загального випуску – 15-хвилинне інтерв’ю журналістки Анжеліки Малошевич . Судячи з усього, інтерв’ю є частиною інформаційної програми. Отже, в перший день після українських виборів телеканал НТН запропонував своїм глядачам… розмову з паном Олексієм Митрофановим. Якби ви учора дивилися НТН, то дізналися б, що пан Митрофанов – це російський політик, депутат Держдуми, член фракції ЛДПР, автор книжок і кіносценаріїв, і навіть пісень для співачки Азізи. Чому саме в такий день на каналі саме такий гість? Тому що пан Митрофанов – міжнародний спостерігач. Російський, та не від Росії. “Я до вас від бацькі”, - сказав в ефірі депутат думи і автор пісень для Азізи. Нас одразу зацікавило, що це за хитромудра схема запрошення спостерігачів, проте ведуча, на жаль, цього питання своєму гостю не поставила. Загалом же, як до спостерігача, до пана Митрофанова пролунало лише єдине запитання – чи були зафіксовані порушення? На що російсько-білоруський спостерігач заявив, що на його дільниці все було спокійно. Решту ефірного часу було присвячено дискусії на загальнополітичні тему: чому треба говорити не “на Україні”, а “в Україні”, як розвиватимуться російсько-українські стосунки при Ющенку та при Януковичу, а українсько-американські, а кого пан Митрофанов вважає в Україні харизматичною фігурою… І відповіді ведуча отримала, ще й які! Наприклад, що саме Корчинський достойний очолити Україну...

Чому в такий день канал вирішив ознайомити своїх глядачів саме із точкою зору другорядного російського політика із одіозної партії? Чому було запрошено саме цього спостерігача, якщо він не зміг нічого сказати по суті свого спостереження? Може, їм сподобалося інтерв’ю з цим політиком у ніч виборів на „Тонісі”, яке було там доречним саме тому, що було одним з багатьох, як штрих у загальній палітрі думок. А також тому, що ведучий „Тоніса” Дмитро Тузов задавав адекватні запитання, що дозволило з Митрофанова дійсно витягти досить цікаві екстравагантні думки. У випадку ж з НТН адекватно вмотивувати запрошення для першої програми саме цього російського пана не вдалося. До речі, якщо не дуже впадає в око політична орієнтація каналу, то проросійська налаштованість помітна одразу (російський гість в день українських виборів, мрії про виставку в російському консульстві…).

Ведуча цього ефіру намагалася ставити й гострі запитання, наприклад, про те, чому Кремль підтримує саме Януковича та інші. Однак, пропустила повз вуха відповіді цього політика, що могли б мати резонанс. Наприклад, щодо ціни українських виборів – 1, 5 млдр. доларів. І про те, що змагання на українських виборах насправді відбувається між двома угрупуваннями...

Справедливості ради відзначимо, що російського спостерігача в ефірі було “збалансовано” сюжетом про американського спостерігача Павла Надзіркевича. Але у розлогому сюжеті про нього, власне, про його спостереження українських виборів не було сказано.

Здається, ефір НТН конструює реальність, в якій не було ані масового підкупу виборців, ані розбитих урн і розбитих голів, ані десятикратних голосувань за відкріпними талонами, ані “мокрих протоколів”, і навіть голосувань покійників за Януковича. Навпаки: і західні, і російські спостерігачі на два голоси співають про відсутність порушень. А українські родини живуть собі мирно, голосуючи за заздалегідь непрохідних кандидатів.

Наостанок вважаємо за потрібне зауважити, що Детектор медіа слідкували за першим інформаційним ефіром нового телеканалу, а це не завжди показник всієї роботи. Сподіваємося, що НТН дасть підстави і для позитивних висновків.

Читайте також: Вчера начал вещание новый телеканал -"НТН"

Донецкая компания "Восток-инвестпром" официально объявила о покупке "TV-Табачук"

Новим директором «Студії інформації» став Олександр Ільяшенко
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Оксана Лисенко, “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1238
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 600
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду