В худших традициях УТ-1, или Выборы пройдут и без... кандидатов

12 Жовтня 2004
854

В худших традициях УТ-1, или Выборы пройдут и без... кандидатов

854
Первые два участника предвыборных теледебатов не скрывают, что беспрепятственно использовали вчерашний эфир для продолжения предвыборной агитации.
В худших традициях УТ-1, или Выборы пройдут и без... кандидатов
Вчера на Первом Национальном канале начались предвыборные теледебаты кандидатов на пост Президента Украины. Напомним, что заявку на участие в теледебатах вначале подал 21 кандидат из 24-х, затем, после жеребьевки, А.Мороз и В.Волга отказались от выступлений.

Напомним также, что согласно Положению, утвержденному Центризбиркомом, для выступления каждому кандидату предоставляется 28 минут эфирного времени. 4 оставшиеся минуты ведущий использует для представления участников и коррекции паритетного использования ими времени. Во время теледебатов в студии устанавливаются два таймера, работающие по принципу шахматных часов. После окончания выступлений каждый из участников теледебатов использует несколько оставшихся у него минут для подведения итогов и высказывания концептуальных позиций своей программы.

Таким образом, роль ведущего, в результате, сведена к минимуму, что вчера и продемонстрировал Юрий Мельничук. Чуть ли не самой главной его репликой стала фраза: вы можете задать вопрос…

О многих проблемах этого формата теледебатов, сделанного, как говорят, в лучших традициях государственного ТВ 90-х годов прошлого столетия, "Детектор медіа" уже писала. Вчерашний эфир еще раз продемонстрировал – политического шоу не только не получилось, его и не пытались создать. Ведущий, согласно формату, не мог и не пытался прерывать кандидатов, когда их псевдодискуссия переходила в агитационный либо обличительный монолог. Поскольку ведущему, по его роли, не нужно было углубляться в избирательные программы кандидатов, играть на их противоречии, сталкивать участников лбами, и сами кандидаты этого не делали, а использовали каждую минутку, чтобы побольше рассказать о себе.

Кроме того, часть времени участники первых теледебатов посвятили критике основных фаворитов выборов. Так что, похоже, увидеть "шоу" телезрителям еще таки предстоит, когда в прямом эфире мы услышим тех участников избирательного процесса, кто строит свою так называемую избирательную кампанию исключительно на критике Ющенко.

Можно только представить себе дебаты пары Роман Козак – Александр Яковенко. И как они, перебивая друг друга исключительно, чтобы дополнить, будут соревноваться в обличении Виктора Ющенко, упражняться в антиамериканской риторике. А потом, согласно формату теледебатов, утвержденному ЦВК, еще и используют "несколько оставшихся у них минут для подведения итогов и высказывания концептуальных позиций своей программы".

По крайней мере, уже первые два участника теледебатов не скрывают, что беспрепятственно использовали этот эфир для продолжения предвыборной агитации.

Первыми в эфире встретились кандидаты в Президенты Украины Игорь Душин и Николай Грабар. О своих впечатлениях от теледебатов на Первом Национальном они поделились в комментарии "Детектор медіа".

Николай Грабар, кандидат в Президенты Украины:

– Одразу на початку теледебатів я зауважив, що це не є теледебатами. Оскільки запропонований формат не відповідає принципу теледебатів. Учасники мали дискутувати між собою, а для цього треба було визначити конкретні теми, конкретне коло питань, спосіб проведення дискусії. Я думаю, що ми врешті мали отримати простір для виступу, а нас прив’язали шнурками мікрофонів до столу, так що ми не змогли навіть потиснути один одному руки. Наскільки ми могли спостерігати техніку проведення теледебатів на Заході – це спілкування і переконання виборців у правильності своєї позиції, програми і у своїй харизмі.

Ми з паном Душиним – політики різних вагових категорій. Пан Душин – при тому, що він теж був депутатом міськради 1990 року (Харкова), не був народним депутатом, не був прокурором, не є адвокатом. Наші з ним інтереси різновекторні. Він є голова партії, а я позапартійний. Тут наші інтереси не збігаються, бо я виступаю за позапартійність Президента України. На учорашніх же дебатах пан Душин розкручував тільки ліберальну ідею і свою ліберальну партію. Цим самим він весь час знижував напруження самої дискусії. А я не міг запропонувати іншого формату, тому що у нас не було теледебатів як таких. Був рефері, який давав можливість поставити питання та отримати на них відповіді. У мене особисто щодо участі у цих теледебатах було певне завдання, яке я перед собою поставив. Враховуючи, що я не маю доступу до великої аудиторії, яку має Перший Національний, це була рідкісна, єдина можливість отримати її на 25 хвилин. За цей час я намагався довести свою позицію з приводу виборчих процесів, участі у них так званих основних кандидатів тощо. Я мусив це використати у будь-якому форматі, чи був би переді мною Кінах, Мороз, чи інший. Бо я знаю, що завтра мене ні "Інтер", ні „плюси”, ні Перший Національний не запросять. Якби у мене було стільки грошей, щоб купити собі ефір, то я під час теледебатів міг би трощити Душина і доказати всім, що я його заткнув за пояс, і я би це зробив своїми запитаннями як колишній прокурор чи слідчий чи діючий адвокат. Але я би не зміг тоді отримати від нього адекватні запитання, щоб розкрити свою позицію.

Чому я звернувся до В.Ющенка та В.Януковича як двох найбільш розкручених, фінансово забезпечених кандидатів, щоб вони зняли свої кандидатури? Бо вважаю, що перемога будь-кого з них буде пірровою і призведе до розколу України. Цього не станеться, коли оберуть Миколу Грабаря. Він пропонує змінити всю систему і правила гри в цій країні.

Я думаю, що якраз система відбору учасників теледебатів була прозорою і чесною. Сліпий жереб кинув мені Душина, і я не можу сьогодні багато претензій пред’являти. Сьогодні "великі кандидати" відмовилися брати участь у теледебатах під приводом, що їм немає рівних. Я думаю, що дебати, які відбуваються, якраз мають довести протилежне – рівні є. А пиха, з якою вони зняли свої кандидатури, говорить про їхню слабкість. Усі ці рекламні ролики, які ми спостерігаємо, – це робота дикторів, коментаторів, а самих кандидатів, по суті, не видно. Вони зачитують з листочка слоган, і його розкручує команда. А де мозок, позиція кандидата? А її можна побачити в дебатах хоча би протягом 30 хвилин.

Тому вони й відмовилися від участі, бо знають, що сьогодні суспільство вже зомбовано на двох, і це дає їм підстави вже й із виборцями не зустрічатися. Одному в регіонах адмінресурс усе зробить, іншому – команда кандидата. Як бачимо, вибори вже відбуваються без кандидатів. Ось і Ющенко місяць не брав участі у компанії, а рейтинг його тільки зріс, та й влада робила все, щоб цей кандидат не загубився.

Тому з точки зору поставлених мною учора завдань – вони виконані, а з точки зору самої організації теледебатів – вважаю, що це були не теледебати, а виступи кандидатів у прямому ефірі за рахунок державного бюджету за кошти ЦВК.

Ігор Душин, кандидат у Президенти України:

– На мой взгляд, это были не дебаты, это были выступления кандидатов. Поскольку дебаты нужно организовывать по принципиально отличающимся позициям. Что же касается программы моего оппонента (как бы оппонента) и текста, озвученного им в выступлении, то по большей части вопросов у нас нет принципиальных расхождений. Дебаты идут тогда, когда сражаются позиции, а не персонажи, когда разворачивается вся история человека, с точки зрения того, может ли он быть эффективным носителем декларируемой идеи… Или же это сценарий, как в Штатах. То есть, идеи Республиканской партии от Демократической не отличаются ничем, а сравниваются просто персонажи.

Я фиксировал вчера очень важный и не прозвучавший момент: у Украины есть возможность делать выбор только в первом туре, потому что голосовать «за» можно только из меню предложенных кандидатов; во втором туре будет голосование «против» (будет голосование «за» этого, но только, чтобы «против» того). Поэтому голосование «за» (привожу свежую, вчера родившуюся формулировку) – это голосование первого тура. И в этом голосовании мы предлагаем поддерживать, конечно же, тех, кто за свободу и ответственность.

– То есть, вы считаете такой формат не теледебатами, а, скорее, предвыборной агитацией?

– Это возможность дополнительных выступлений. Если нужны дебаты, я бы на месте независимых телеканалов организовал это с участием бригады злобных «саблезубых» журналистов, с нелицеприятными вопросами от кандидатов, с группами поддержки от двух или трех соперников… Чтобы это было шоу, которое интересно смотреть. Одновременно, это была бы содержательная информация, так как в запале политического диспута возникают, на самом деле, тысячи деталей, которые в ходе произнесения программы не проявятся. Сегодня еще есть время у рейтинговых каналов устроить нормальное шоу. Будет ли оно сделано или не будет – это уже проблема не моего выбора.

– Как вы думаете, на Первом Национальном канале формат дебатов – например, перед вторым туром – уже не поменяется?

– Думаю, что вряд ли они успеют, поскольку они не готовы к этому. (Это недоработанная часть того законодательства, которое предстоит совершенствовать.) Есть такая возможность у коммерческих каналов, но я не являюсь, к сожалению, сегодня владельцем ни одного из них.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Татьяна Лысюк, "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
854
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду