Спроба №...

30 Вересня 2004
890
30 Вересня 2004
18:51

Спроба №...

890
Олексій Мустафін: Якщо прес-конференція (лікарів кліники "Рудольфінерхаус”) скликалася лише для того, щоб підтвердити діагноз, то навіщо її взагалі було скликати?
Спроба №...
Пресс-конференция руководства австрийской клиники "Рудольфінерхауз", в которой лечился Виктор Ющенко, показанная разными телеканалами 29 сентября, еще раз доказала: если украинский зритель точно хочет знать, что происходит, на всех мероприятиях он должен присутствовать cобственной персоной. Ведь теленовости непременно покажут ему не репортажи о реальных событиях, а оборванные синхроны, подверстанные под домыслы или предположения технологов средней руки.

В теперь уже ежедневном "Эпицентре" («1+1») Вячеслав Пиховшек с удовлетворением сообщил о том, что в деле об отравлении Ющенко поставлена точка: австрийские врачи отрицают тот факт, что они диагностировали умышленное отравление кандидата в президенты.

В подтверждение этой сентенции был показан сюжет, снятый нетитрованным журналистом. Синхроны в сюжете были настолько короткие и лишенные контекста, что из них можно было понять только то, что врачи клиники зачем-то собрались и что-то пытаются сказать. Только что именно? Синхрон главного врача клиники Михаэля Цимпфера был оборван явно на полуфразе (а, может, еще и неточно переведен?): "це могла бути їжа просто, не якісна їжа, не отруєна їжа, рідина". Все, что говорил врач до этого, – осталось за кадром. Зато в кадр попала кровь леденящая история о том, как в клинике опознали Катерину Чумаченко, жену Ющенко, которая привезла 17 тысяч евро за лечение. Непонятно, зачем нужно было тратить силы и энергию на это удивительное расследование. Жена заплатила за лечение мужа, что тут странного? Вот если бы за Ющенко тайно заплатил Кучма, это было бы сенсацией.

Очевидно, господин Пиховшек и сам понимал, что сюжет – из того, что хоть каким-то образом можно было использовать для манипуляции, - получался достаточно невразумительным, поэтому принялся объяснять, почему именно сейчас собрали журналистов на эту пресс-конференцию и что именно хотели сказать австрийские врачи (!). Они, по мнению Вячеслава Пиховшека, кроме всего прочего, хотели отмежеваться от своего коллеги, Мыколы Корпана, который был лечащим врачом Ющенко и который делал первые заявления в прессе. Дескать, только руководство клиники может делать официальные заявления, поэтому заявлениям Корпана лучше не верить. Интересно, знали ли сами врачи-участники конференции, среди которых был, кстати, и сам Корпан, о том, что они "хотели отмежеваться"?

Сюжет о пресс-конференции в ночных "Подробностях" на «Интере» тоже не внес ясности. Ведущий, Игорь Пупков, назвал заявление врачей сенсацией и зачитал следующую цитату, не называя ее источника: "фальшивая информация о том, что господин Ющенко был отравлен, была широко распространена в Украине и подхвачена международной прессой. В сообщениях содержалась ссылка на нашу клинику. Распространенная информация абсолютно безосновательна с медицинской точки зрения". Синхроны в "Подробностях" были почти идентичны с синхронами в "Эпицентре", только к словам Цимпфера еще была добавлена загадочная фраза: "Таким образом нарушается баланс". О каком именно балансе идет речь, зрителям не объясняют. Дальше, как и в "Эпицентре", приводится цитата Корпана о хорошо документированном течении болезни. Кроме того, "Интер" дополнил сюжет очень ценной репликой Цимпфера: "Он пришел к нам в сопровождении нескольких людей. И я сказал ему hello и приступил к его лечению и диагностике". Однако в сюжете не было ни одной внятной фразы самих врачей о том, что они отрицают факт отравления! На самом деле, человеку, хотя бы приблизительно знакомому с медициной, должно быть понятно, что диагноз "отравление" может быть поставлен только в случае непосредственного выявления в организме отравляющего вещества. Если же сам токсин не был выявлен, то медицинское учреждение может только диагностировать заболевание неизвестной этиологии. Что, собственно, и сделали врачи клиники.

"Репортер" на "Новом канале" отнесся к своим зрителям наиболее уважительно. Журналист "Репортера" не пытался выполнять роль толмача, как это делали журналисты "Интера" и "1+1", и, что самое любопытное, синхрон Цимпфера в сюжете "Репортера" как-то подозрительно отличался от сюжетов на этих каналах. Казалось, что журналисты были на разных мероприятиях. В варианте, предложенном зрителям "Репортером", Михаэль Цимпфер сказал следующее: "Ця хвороба, звичайно, могла бути також викликана токсинами під впливом бактерій чи вірусів. Споживання неякісної їжі може призвести до ускладнень, проте, ми не знайшли ознак, чи Ющенко їв таку їжу. Зокрема, ми не виключаємо те, що Ющенко отруївся грибами".

Кстати, на 5 канале этот синхрон также звучал именно так, но в сокращенном варианте: «Потребление некачественной еды может привести к осложнениям, однако, мы не нашли признаков того, что Ющенко ел такую еду».

И ни слова о том, что факта отравления не могло быть! Ведь возможная вирусная инфекция, вызвавшая тяжелую интоксикацию, или грибы, вызвавшие отравление, могли попасть в организм лидера "Нашей Украины" как случайно, так и по чьему-то злому умыслу.

Тот факт, что совпала информация как "Нового канала", контролируемого Виктором Пинчуком, так и 5 канала, финансируемого нашеукраинцем Петром Порошенко, склоняет к большему доверию именно к такому – надеемся, переводу, а не интерпретации – сказанного венскими медиками.

Забавно, как сообщение о пресс-конференции в Вене тут же (еще, собственно, до ее проведения) попытались использовать в штабе его оппонента – Виктора Януковича. Господин Тигипко, стоя в полуцилиндре, густо украшенном синими буквами "Я" (кстати, столь странный дизайн сразу навел на мысль о раздутом «эго» выступающего, а вовсе не о том, что он представляет интересы Януковича), заявил, что Ющенко должен извиниться за то, что дезинформировал украинский народ по поводу своего здоровья. А потом добавил, что согласно данным российской компании "Общественное мнение", рейтинги Ющенко и Януковича сравнялись. Забыв при этом уточнить, что все известные украинские социологические компании уже сделали в этот день заявления, в которых усомнились в правдивости данных компании, более того, усомнились в самом факте проведения подобных опросов.

Заявления социологов были процитированы "Интерфаксом", и вряд ли господин Тигипко ничего не знал о них.

Очевидно, прерогативу дезинформировать украинский народ глава Нацбанка оставляет за собой.

Оскільки на різних телеканалах вчора опоненти звинувачувались в маніпуляціях, «Детектор медіа» звернулася до новинних топ-менеджерів телеканалів „Інтер” та „1+1” Олексія Мустафіна та В'ячеслава Піховшека, а також до ведучого програми „Час” на 5 каналі Романа Скрипіна з одним і тим же запитанням: - Учора ви звинувачували політичних опонентів та контрольовані ними ЗМІ в маніпуляції з історією різкого погіршення стану здоров’я Ющенка. Чи могли б ви уточнити, на чому саме ґрунтуються ці обвинувачення? Чи не здається вам, що й ваш телеканал теж маніпулював цією темою?

Олексій Мустафін, шеф-редактор інформаційно-аналітичної служби телеканалу „Інтер”:

- Ми передавали інформацію, яку надавали віденьські лікарі, нікого ні в чому не звинувачуючи. Якщо прес-конференція (лікарів кліники "Рудольфінерхауз”) скликалася для того, щоб підтвердити діагноз, то навіщо її взагалі було скликати? Вони зібрали прес-конференцію, щоб заявити, що всюди розповсюджується фальшива інформація про отруєння Ющенка. Це було чорним по білому написано в їхньому прес-релізі. Я не бачу приводу коментувати ті припущення, які не відповідають дійсності (це про маніпуляції „Інтера”). Була прес-конференція – ми повідомили про прес-конференцію. Все.

В'ячеслав Піховшек, головний редактор ТСН, ведучий програми „Епіцентр”, телеканал „1+1”:

- Я не кажу слово „маніпулюють”, це ваше оціночне судження. Якщо зайти на сайт „Inosmi.ru”, то можна побачити, що всі виноси – „австрійська клініка „Рудольфінерхауз, „отруєння Ющенка”, „замах на життя кандидата”.. - пов’язані в один контекст. З’явилося це все, на мій погляд, після того, як Віктор Андріойвич Ющенко приїхав з-за кордону і сказав з трибуни Верховної Ради: „Убивця – це влада”. Згідно українського законодавства, жоден український депутат не несе відповідальності за слово, сказане тільки з парламентської трибуни. Мені здається, у цьому вже була технологія. За 10 років моєї діяльності (з 1995 року) я жодного разу не стверджував в ефірі: „Опозиція – це вбивця”. Я ніколи не дозволяв собі подібного твердження. Я вважаю, що вбивство є тяжким звинуваченням, яке потребує доказів. Я в даному випадку не маю великих ілюзій стосовно української влади і не хочу оцінювати її надто високо. Просто потребую доказів, що влада замовила вбивство Віктора Андрійовича Ющенка - перед тим, як робиться подібний висновок. Відповідно, я вважаю, що лікарі, які виходили вчора, намагалися максимально від цього всього дистанціюватись. Їхній сигнал був: припиніть нас вплутувати в це. Ми не твердимо одного, ми не твердимо іншого. Будь ласка, перестаньте нас вплутувати в замах на кандидата.

- Що дало вам підстави трактувати слова лікаря "Вживання недоброякісної їжі може призвести до таких ускладнень, але ми не знайшли жодної ознаки, що причиною хвороби пана Ющенка стало саме це” як такі, що заперечують можливість отруєння Ющенка? Адже ви чули їх у тому відеоматеріалі, що був у вас?:

- Я вважаю, що слова лікаря, на відміну від слів юриста, треба сприймати виключно в тому контексті, в якому він їх говорить. Давайте розберемося, що нам відомо, що нам не відомо. По-перше, були слова лікаря Корпана, які підтверджуються випискою з лікарні (вона була цитована і лежить зараз на персональному сайті Ющенка „Моя Україна” і передана, як випливає із слів прес-секретаря Ірини Геращенко, в комісію Сивковича), про те, що було отруєння, викликане хімічними речовинами, які не входять до складу їжі. Це факт, який нам відомий. Це факт, який начебто легалізований через слова лікаря Корпана. „Начебто” - тому що це тиражувало все-таки неофіційне інтернет-видання. Учора на прес-конференції ми не почули нічого подібного. Лікар Цимпфер так само вибирав слова, як і Корпан. Він говорив, це може бути те, а може – те; ми не знаємо: отруїли чи не отруїли; це може бути неякісна їжа, а може і не бути неякісна їжа; може бути рідина, а може й не бути рідина. Тобто, його треба сприймати в межах цих слів. Цимпфер не вжив жодного разу формулу: спеціальні речовини, які не входять до складу їжі.

- Тобто, ви не маніпулювали в цій ситуації?

- Це вирішувати „Телекритиці”.

Роман Скрипін, креативний директор, ведучий програми „Час”, 5 канал:

- Маніпуляції на деяких каналах полягали, наприклад, в тому, що цитування інтерв’ю віденських лікарів відбувалося не в повному обсязі, обірваному, а далі вже йшло його коментування самими телевізійниками. Лікарі насправді хотіли бути нейтральними. Вони говорять: ми даємо вам інформацію, яка є ось такою. Чорним по білому було в лікарняній виписці Ющенка вказано, що захворювання Ющенка було викликане „важкою вірусною інфекцією і хімічними речовинами, які зазвичай не входять до продуктів харчування”. Але, звісно, вони не могли казати: це навмисне отруєння; і цього ніхто не казав з посиланням на лікарів! І коли вчора темою дня з’являється повідомлення про очікування спростування, що це було не отруєння, то це вже є брехня наперед. Адже, коли інформація перекручується таким чином, то зрозуміло, що це робиться для чогось. Я більш ніж переконаний, що коли всі канали, навіть ті, що працюють за „темниками”, змушені були визнати факт нетипової хвороби Ющенка і показати в повному обсязі або частково його виступ у ВР, то це викликало певний переляк і зворотну реакцію в суспільстві, яку треба було спростовувати. А чим спростовувати? Звичайно, ліпше посилатися на лікарів, словами яких в даному випадку і маніпулюють. Це і називається маніпулювання інформацією, причому навмисне, заздалегідь спланованою.

- Чи не маніпулював на цій темі і 5 канал?

- Мені знайоме твердження пані Лігачової, яка говорить, що „5 канал” дозволяє собі оціночні судження. Що ж, новини ведуть не диктори, а живі люди, які не є останніми людьми в журналістському світі і думці яких довіряти можна. Принаймні цими людьми ніхто не керує, скажімо, з ними не проводять співбесіди, як подати ту чи іншу інформацію. Якщо є авторський коментар, то всім зрозуміло, що це авторський коментар Миколи Вересня, а не блоку „НУ”. Де у нас можуть бути оціночні судження, то це в програмі „Час”. У новинах теж іноді трапляються оціночні судження, зокрема таких персоналій як Данило Яневський. Але це йому властиво, йому притаманне. І глядача ніхто не дурить. Маніпуляції? Я вважаю, що ні. Ми намагаємося всебічно висвітлити будь-яку новину, послатися на різні джерела, даємо протилежні точки зору, запрошуємо для коментарів різних політичних діячів з різними поглядами. У конкретній ситуаціі ми в повному обсязі виклали точку зору лікарів, в прямому ефірі говорив Корпан. Так само ми подали переклад слів керівника цієї кліники. Ми не застосовуємо маніпуляцій, тому що в нас є задекларована редакційна політика, якої на інших каналах – немає, і на їх тлі 5 канал виглядає як біла ворона.

„Телекрититика” наводить також діагноз, з яким лідера "Нашої України" було виписано з віденської лікарні: «гострий панкреатит з інтерстиціальними набрячними змінами другого ступеня тяжкості і численні супутні діагнози, а саме, рефлюкс-езофагит другого ступеня, гострий проктоколіт із лівого боку, атипове полісегментарне захворювання шкіри, викликане вірусами, периферичний парез, отіт з лівого боку».

А в лікарняній виписці зазначено: «знижений загальний стан та аліментарний статус хворого, вірогідно, були викликані важкою вірусною інфекцією і хімічними речовинами, які зазвичай не входять до продуктів харчування».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Лисюк, "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
890
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду