Пінг-понг в теледебати

23 Вересня 2004
892
23 Вересня 2004
13:58

Пінг-понг в теледебати

892
Засідання Комітету ВР з питань свободи слова та інформації продемонструвало: щоб передвиборчі теледебати відбулися, ще нічогісінько не зроблено. Засідання Комітету ВР з питань свободи слова та інформації за участю голови Держкомтелерадіо Івана Чижа, президента НТКУ Олександра Савенка та члена ЦВК Андрія Магери продемонструвало: щоб передвиборчі теледебати відбулися, ще нічогісінько не зроблено.
Пінг-понг в теледебати
Для початку ще раз нагадаємо: Закон України "Про вибори Президента України" містить деякі конкретні вимоги до процедури та строків проведення передвиборних теледебатів перед першим та перед другим туром президентських виборів.

По-перше, визначає час: між 19:00 та 22:00.

По-друге, визначає кількість учасників в одних теледебатах: не більше двох кандидатів на пост Президента.

По-третє, визначає процедуру участі та графік: шляхом жеребкування в ЦВК з обов’язковою присутністю кандидатів на пост Президента або їхніх довірених осіб.

По-четверте, результати жеребкування мають бути оприлюдненні через три дні після рішення ЦВК з цього приводу у "Голосі України" та "Урядовому кур’єрі".

По-п'яте: якщо кандидат у президенти має бажання брати участь у теледебатах, то він може це зробити тільки один раз і особисто.

По-шосте: час одних дебатів – 60 хвилин безперервного ефірного часу, переривати їх заборонено навіть під час ретрансляцій комерційними каналами.

По-сьоме, й головне: проведення теледебатів між кандидатами на пост Президента України організовується Національною телекомпанією України.

Хоч закон не заперечує права інших телерадіоорганізацій організовувати та проводити теледебати за власною ініціативою.

І врешті, по-восьме, оплата за наданий НТКУ час проводиться з держбюджету, для чого укладається відповідна угода між НТКУ та ЦВК.

Таким чином, закон визначає загальні рамки, в які мають укластися організатори теледебатів. 9 серпня Центральна виборча комісія затвердила Порядок надання ефірного часу та друкованих площ для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення виборів Президента України у 2004 році. До цього документу було внесено зміни згідно Постанови ЦВК №398 від 18 серпня 2004 року. Таким чином, ЦВК дещо доповнила вимоги закону щодо теледебатів, чим дала відповіді на проблемні запитання, що вже з'явилися у "законних організаторів" теледебатів, які перед першим туром виборів заплановані на період між 6 та 29 жовтня цього року, перед другим – на 9 листопада.

Проблема перша. Як бути телекомпанії, коли відмови участі у дебатах будуть масовими?

Згідно Порядку ЦВК, кандидати не пізніше, ніж за один день до проведення жеребкування, мають письмово повідомити ЦВК про своє бажання, небажання чи неможливість взяти участь у теледебатах. ЦВК вказала, що включатиме до жеребкування тільки тих кандидатів, які повідомили про своє бажання взяти участь у теледебатах. Тепер відповідальність за участь у теледебатах покладається виключно на штаби кандидатів у президенти. З цього випливає ще одне питання: якщо вони проґавлять цей термін, то не потраплять на екрани?

Проблема друга. Хто визначатиме пари та графік проведення теледебатів?

Згідно Порядку ЦВК, це прерогатива Комісії. Графік і групи учасників визначатимуть через жеребкування.

Проблема третя (фактично невирішена). Як бути, коли один або обидва кандидати не приходять до студії?

Закон "Про вибори Президента України" вказує, що коли один з учасників теледебатів не з'являється до студії, то ТК надає іншому час для виступу у прямому ефірі, однак скільки саме часу має бути надано – не вказано. ЦВК не витлумачила це питання теж і роз’яснює ситуацію лише на випадок, коли визначиться один кандидат, якому не буде пари. Після вибуття з кампанії кандидата у президенти Черниша, зараз може взяти участь у дебатах саме 25 кандидатів. П.5 Порядку вказує, що тоді цей кандидат отримає половину часу хвилин, який відводиться для теледебатів (тобто 30 хвилин) для проведення передвиборної агітації. Таким чином, можна припустити, що аналогічно будуть діяти і коли один з кандидатів у президенти не прийде в студію.

Проте невирішеним залишилося питання, як бути НТКУ, коли обидва кандидати у президенти не прийдуть у студію. Чи може НТКУ показати фільм у цей час чи пустити іншу програму, чи змушений буде 30, а то й усі 60 хвилин транслювати повідомлення, приміром, що кандидат такий-то не з'явився чи щось подібне. Як варіант, народний депутат Володимир Яворівський, наприклад, запропонував пустити "Лебедине озеро"... І все ж питання залишається неузгодженим.

Центральна виборча комісія змінами до Порядку вказала новий термін проведення жеребкування щодо участі у теледебатах: не пізніше, ніж на десятий день після складення всіх протоколів про результати збирання підписів виборців на підтримку кандидатів на пост Президента України. Таким чином, участь у жеребкуванні братимуть тільки ті кандидати у президенти, які не вибули з виборчих перегонів.

Якщо тут Комісія врегулювала проблему, то останнім пунктом Порядку, розширивши норму Закону "Про вибори Президента України", заклала собі досить серйозну проблему з порядком організації теледебатів.

Так, у пункті 9 Порядку вказано: "Порядок проведення теледебатів встановлює Центральна виборча комісія з урахуванням пропозицій Національної телекомпанії України".

Навколо цього, власне, й розгорнулася дискусія на учорашньому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

Закон "Про вибори Президента" залишив Національній телекомпанії України простір для творчого маневру. Цим державна телекомпанія могла б досить успішно скористатися, маючи найкращі стартові умови і через напруженість цьогорічних виборів, і зокрема, задяки наявності коштів з бюджету, як визначила ЦВК, на їх "організацію та проведення". Закон також однозначно вказує – проведення теледебатів між кандидатами на пост Президента України організовується (а не проводиться – прим. "ТК") Національною телекомпанією України. Закон не втручається у діяльність Національної телекомпанії України (нагадаємо, що у контексті висвітлення діяльності парламенту керівництво НТКУ неодноразово скаржилося на конкретні вказівки, які програми і коли показувати, що містилися у постановах ВР з цього приводу).

У той же час, на вчорашньому засіданні Комітету парламенту з питань свободи слова та інформації за участю всіх учасників процесу підготовки теледебатів стало зрозуміло, що ні НТКУ, ні Центрвиборчком далі вищевикладеного не просунулися. Учасники зібрання розіграли блискучу партію в пінг-понг.

Якщо НТКУ має організовувати теледебати, то повинна була подати пропозиції до Центрвиборчкому, наполягає член ЦВК Андрій Магера. Так записано у Порядку, тому, мовляв, ЦВК не може вийти за межі своїх повноважень. "Ми чекаємо на пропозиції вже більше місяця, – зауважив він. – Якщо розроблятимемо самі, то порушимо Порядок, який самі затвердили. Крім того, це буде неетично стосовно НТКУ".

Андрій Магера справедливо твердить, що це буде і втручання у професійну діяльність телекомпанії, а тому ЦВК не хотілося би перебирати на себе невластиві функції режисерування телепередачі.

"А як бути, коли НТКУ не звернеться до ЦВК?" – запитав голова Комітету ВР Микола Томенко. Дивина. Але Президент НТКУ Олександр Савенко фактично відмовився від пропозиції розробити формат теледебатів. Щодо цього у Олександра Савенка були свої аргументи: "Ми будемо брати участь у розробці положення теледебатів, але не хочемо, щоб закрався сумнів, що ми самі для себе розробляємо правила гри. Ми отримаємо проект, додамо зауваження і відправимо в ЦВК", – обіцяє Олександр Савенко. На тому, щоб порядок проведення теледебатів розробляла ЦВК, наполіг і голова Держкомтелерадіо Іван Чиж. Він вважає, як, власне, і Олександр Савенко, що до процесу треба підключати і Нацраду, і Держкомітет.

Президент НТКУ Олександр Савенко в коментарі "ТК" зауважив, що коли ЦВК подасть НТКУ проект, то все, що стосується телевізійної частини, канал забезпечить: "Але наразі функція Національної компанії буде суто технічною. Ну що? Прийшли два кандидати, ведучий... я не хочу сказати, що він буде статистом, але, фактично, він не матиме права на оцінки, завдання – у забезпеченні рівності. Якщо ми розріжемо час на відповідь на дві хвилини, чи по три, чи по п'ять, то функція ведучого зведеться до слідкування за часом". Олександр Савенко відмовився відповідати, кого саме він бачить у ролі ведучого, але сказав, що сам дебати вести не буде. За його словами, в НТКУ вже створено робочу групу з проведення теледебатів.

На думку голови Комітету ВР Миколи Томенка, потрібно терміново створювати робочу групу за участю представників усіх зацікавлених сторін, бо "інакше цей процес не завершиться". Члени Комітету вирішили рекомендувати ЦВК спільно з НТКУ розробити Положення про теледебати, в якому передбачити всі можливі нюанси, що можуть виникнути в ході дискусій на телебаченні претендентів на найвищу посаду в державі.

У розпорядженні ЦВК вже існує принаймні два проекти формату теледебатів. Перший проект підготовлений з ініціативи профільного комітету ВР Громадською радою з питань свободи слова. З ним можна ознайомитися на сторінках "Детектор медіа". Але його критикують за сухий формат.

Раніше голова ЦВК Сергій Ківалов відзначав, що з телевізійних дебатів між кандидатами в президенти України можна зробити справжнє шоу і що Центрвиборчком зацікавлений у тому, щоб теледебати були справді цікавими. С.Ківалов висловив думку, що було б непогано, якби трансляцію теледебатів показували одразу всі центральні та регіональні телеканали. Він відзначив, що технічно це можливо. У свою чергу більшість керівників ЗМІ, присутніх тоді на зустрічі, не підтримали ідею голови Центрвиборчкому з приводу трансляції теледебатів одразу на всіх каналах. При цьому деякі керівники телеканалів взагалі висловилися за те, щоб проводити теледебати тільки між основними кандидатами в президенти і проігнорувати так званих "технічних кандидатів". Такий формат теледебатів більше можливий перед другим туром виборів. Хоча його автори вважають, що формат універсальний.

З таким (альтернативним) проектом виступила ініціативна група ГО "Інтерньюз-Україна" та інші зацікавлені організації, які розробили власний проект. Олександр Макаренко, продюсер телевізійних проектів "Інтерньюз-Україна", повідомив "ТК", що планується перетворити теледебати двох основних претендентів у президенти на шоу. Оргкомітет вийшов з ініціативою знімати теледебати на незалежному майданчику, найняти незаангажованого ведучого, створити Наглядову раду з відомих людей України для остаточного відшліфування формату, домовитися з каналами про трансляцію у прямому ефірі тощо. Відомо, що згоду транслювати ці дебати дали вже "5 канал", "Тоніс", регіональні партнери "Інтерньюзу". Ведуться переговори з іншими компаніями. "Наша пропозиція стосується того, про що опоненти будуть розмовляти, – говорить Олександр Макаренко, – На підставі соціологічних досліджень ми визначаємо список конкретних тем, які цікавлять нашу аудиторію. Наприклад, пенсійне забезпечення, медичне обслуговування, орієнтація на Росію чи Україну – ось приклади тем, які громадяни називали під час опитування. У самій програмі кожен учасник обирає будь-яку тему, про яку він хоче говорити. Наприклад, один обирає тему "медицина", інший – "пенсії". Це й буде дві теми, які обговорюватимуться протягом програми. Тут присутній елемент гри і є можливість для кандидата обрати одночасно і важливу тему і тему, в якій він почувається сильним. Перша частина програми: кандидат А робить короткий вступ, потім кандидат Б ставить йому запитання. Друга частина програми така: кандидат Б робить вступ на свою тему, а кандидат Б ставить йому запитання. Потім відбувається дискусія". Організатори вважають, що це дає змогу ведучому бути нейтральним.

Що стосується першого туру виборів, то наразі виходить, що яскравого політичного видовища навряд чи вдасться досягти, адже сьогодні питання застрягло ще на тому рівні, чи відбудуться дебати взагалі!

Микола Томенко каже, що це станеться за будь-якої погоди. Очевидно, з цією метою Комітет і перебрав на себе ініціативу. При цьому, за його словами, принцип утворення груп учасників значення не має. Наразі обидві авторські групи у стадії переговорів.

Цього понеділка закінчився термін подачі підписних листів. А це значить, що протягом 10 днів ЦВК має затвердити положення про теледебати та провести жеребкування серед кандидатів у президенти щодо їхньої участі у теледебатах та опублікувати результати 2 жовтня у газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду