Київ. „Євробачення-2005”. Картинка набуває чіткості

6 Вересня 2004
1159

Київ. „Євробачення-2005”. Картинка набуває чіткості

1159
Офіційно проголошено про час і місце проведення пісенного конкурсу „Євробачення-2005” у Києві.
Київ. „Євробачення-2005”. Картинка набуває чіткості
Інтерес преси потроху спадає – зала для пресових конференцій у приміщенні НТКУ, розрахована на 78 сидячих місць, заповнюється ледь на третину, всього декілька ТБ-камер, лінива тиша. Ентузіазм перших пресових конференцій поступово затихає – поменшало диких (щодо неможливості проведення Україною конкурсу в 2005 році) і веселих (щодо конкурсу на кораблі, для прикладу) запитань. Хоча ще трапляються серед журналістів дівчатка, які і досі не знають прізвища виконавчого директора пісенного конкурсу „Євробачення” Сванте Стокселіуса. Певною мірою це зрозуміло – розпочалася марудна і доволі нецікава для читачів, слухачів, глядачів професійна і специфічна робота з підготовки серйозної телевізійної події.

Відсутність жвавого інтересу з боку конкуруючих телевізійних мовників, як на мене, пояснюється просто – рішучими і абсолютно справедливими заявами керівництва НТКУ про те, що конкурс буде проводити Перший Національний. І край! Мільйони (тільки виділені державою та ЕВU – 9 млн. франків) пролетіли повз комерційні банківські рахунки – тут не до жвавості.

Отож, виконавчий директор пісенного конкурсу „Євробачення-2005” Сванте Стокселіус офіційно повідомив про те, що конкурс буде проходити у приміщенні київського Палацу спорту в два етапи: 19 травня 2005 року – півфінал, 21 травня – фінал. Інфраструктура, технічні умови в Палаці спорту, його напрочуд вдале місцезнаходження в Києві – все готове для проведення масштабної телевізійної події.

Здавалося б, от і вся важлива інформація, що її можна витиснути з пресової конференції, яка проходила в приміщенні НТКУ 3 вересня. Але коли президент НТКУ Олександр Совенко починає говорити для заповнення гнітючої паузи – можуть виринути і виринають цікавинки, стають більш виразними та зрозумілими певні деталі і сфокусовуються важливі нюанси.

Перше. Функціонери з Євробачення рішуче налаштовані на роботу в Києві іноземної телевізійної команди з технічних (що видається зрозумілим) і творчих (!?) фахівців. Команда така працює на проведенні вже не першого пісенного конкурсу – працювала вона і у Стамбулі.

Мушу сказати, що такого роду ситуація виникає вже не вперше. Свого часу, років так десять тому, неаргументовані і доволі істеричні заяви керівництва державного телебачення про неможливість якісного показу ігор Ліги Чемпіонів з Києва призвели до створення досить напруженої ситуації. Керівництво Єврофутбольної спілки і телевізійні партнери-координатори ТБ-проекту під назвою „Ліга Чемпіонів” навіть притягнули через пів-Європи із Швейцарії та Люксембурга фантастичну телевізійну техніку на гру з німцями (пересувна цифрова телевізійна станція в стилі „Універсального солдата”, окрема станція супутникового мовлення і т.д.). Сидів за пультом тієї ПТС із завмиранням серця – а поруч збіглися дивитися на мене, зачарованого українського режисера-постановника, техніки-європейці. Констатую: такої техніки в Україні поки що немає... Але в Україні можна пошукати і знайти інше – і світло, і звук, і електронні екрани. Уже не кажучи про беззаперечно чи не найкращі в світі операторські кранові і спеціалізовані системи – принаймні, так вважають Мілош Форман, Джеймс Камерон та Нікіта Міхалков. Хоча європейці дбають про своє – тому „рекомендувати” тих чи інших технічних партнерів будуть.

Керівництву НТКУ доведеться шукати компроміс. Але українські фахові фірми і професіонали повинні знати про те, що НТКУ його шукає – той компроміс. Тоді, можливо, і гроші зекономити вдасться, і технічно значно просунутись уперед.

Але – і пресова конференція 3 вересня це ще раз довела – складається таке враження, що керівництво НТКУ хтось доволі уперто охороняє від „небажаної” професійної інформації. Цілі пласти незвіданого почали вилятися для них лише останнім часом. І це – дуже поживне підґрунтя для маніпулювання керівництвом компанії з боку групки людей, відфільтрованих тусовкою, та наступних закритих і некоректних рішень. Тут фахівці відразу згадують уже легендарну ситуацію з технічним переоснащенням Палацу „Україна”.

Щодо творчої команди... На пресовій конференції виникла доволі кумедна ситуація. „Чи вміє хтось, скажіть мені, пане Олександре, – цього разу звертаючись до мене не як до журналіста, а як до режисера-постановника промовив пан Олександр Савенко, президент НТКУ, – працювати в Україні на „Стадікамі?”(для читачів поясню, що мова йде про спеціальний стабілізуючий пристрій для ТБ-камери, який не дає їй, а значить ТБ-картинці, „валитися по горизонту”, коли оператор інтенсивно рухається, скажімо, біжить”)”. „Я вмію”, – практично відразу і випередивши мене, відповів один із небагатьох операторів, які працювали на пресовій конференції.

Це зовсім не був „рояль у кущах”, просто керівництво НТКУ раптово зустрілося зі справжніми реаліями нашого вітчизняного телебачення. А реалії ці такі: потрібні для створення високоякісного телевізійного видовища українські фахівці є – і режисери-постановники, і оператори, і адміністратори. Так – вони працюють на різних телекомпаніях України. Так – вони прекрасно знайомі з катастрофою видовищного телебачення на НТКУ. Так – вони свідомі того, в якому стилі працюють певні керівники і як поки що все робиться: тихесенько, швидесенько, крадькома. Так – фахівці все це знають і ... не вірять. Не вірять в можливість змін, перш за все, в системному мисленні керівництва НТКУ. Але час для формування потужної збірної вітчизняної ТБ-команди ще залишився.

У розмові з віце-президентом НТКУ Геннадієм Юрченком, який активно опікується питаннями проведення пісенного „Євробачення-2005” у Києві, виникла цікава ідея – а чому б не зібрати на неформальну зустріч вітчизняних професіоналів і відкрито, чесно, чітко, зрозуміло та фахово прояснити ситуацію: в чому і у кому є потреба, як планується все організовувати, як будуть прийматися рішення і т.д. У свою чергу, вислухати їхні пропозиції і поради. Повірте – нам є що сказати...

Друге. Національна телекомпанія України здобула унікальний шанс утвердити свої провідні позиції ще і в технічному сенсі. „Євробачення-2005” дає НТКУ унікальну можливість придбати і новітню ТБ-техніку, і новітню спеціальну техніку, і новітнє світло. Дуже хочеться вірити в те, що техніка ця потрапить на Мельникова, 42 якнайшвидше.

Третє. Поки що не готові в НТКУ до коректної і серйозної розмови стосовно продажу квитків на подію. Розмова ця серйозна тому, що кожен з пересічних українських громадян може порахувати, про що йдеться. Отож наприкінці і швиденько про головне – про гроші. Палац спорту у Києві – це, як мінімум, 7 000 глядачів. Два дні концертів (скажімо, по 100 та 150 євро), плюс можливість продавати квитки на репетиції (скажімо, по 50 євро) – це скромні 2 350 000 (два мільйони триста п’ятдесят тисяч євро). Віднімемо мільйон – це за оренду приміщення, традиційно не заплачені гроші за квитки 450 народними депутатами тощо. Залишається близько восьми мільйонів і восьмисот тисяч гривень за два дні. Річний бюджет НТКУ за весь 2003 рік – близько 18 мільйонів гривень. Без коментарів...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
телевізійний режисер та продюсер, для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1159
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду