АУП представила результати моніторингу політичних новин за червень – липень 2004оновлено

17 Серпня 2004
907

АУП представила результати моніторингу політичних новин за червень – липень 2004оновлено

907
Згідно моніторингу, Президент України Леонід Кучма у представленні на загальнонаціональних телеканалах впевнено відійшов на друге місце, після Віктора Януковича. Найцікавіша ситуація склалася на телеканалі "Інтер", де Леонід Кучма поступається не лише Віктору Януковичу, а й Дмитру Корчинському, Михайлу Папієву та Валентині Довженко. АУП представила результати моніторингу політичних новин за червень 2004 – липень 2004.
АУП представила результати моніторингу політичних новин за червень – липень 2004оновлено
Академія української преси (АУП) здійснює проект "Моніторинг політичних новин" за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження". Керівники проекту - докт. соц. н. Наталія Костенко, докт. філол. наук Валерій Іванов.

У ході проекту проводиться контент-аналіз програм новин провідних українських телеканалів за перший повний тиждень кожного місяця.

Переважна більшість телеканалів, за даними дослідження, демонструють тенденційність. Протилежні точки зору подає лише 5-й канал, вказується у моніторингу.

У липні 2004 року висвітлення однієї точки зору було представлено: у 98% часу новин на УТ-1; у 96% часу в новинах на ТРК "Україна"; 92% - у новинах телеканалу "1+1"; 91% - у новинах телеканалу "Інтер"; 90% - у новинах телеканалу ICTV; 89% - у новинах телеканалу "СТБ", 88% - у новинах "Нового каналу", 62% - у новинах "5 каналу", що для більшості каналів становить більшу частку, ніж у червні цього ж року.

Іншою тенденцією є панування представлення одних політиків на більшості телеканалів і майже повна відсутність представлення інших.

Так, зокрема, упродовж червня-липня 2004 року в новинах на телеканалі УТ-1 найбільшу частку ефіру займали в порядку зменшення: В. Янукович, Л. Кучма, Л. Кравчук, Д. Табачник (йдеться про прямі цитати політиків).

Синхрони на цьому телеканалі усіх без винятку опозиційних політиків були відсутні взагалі.

Частота представлення політиків на телеканалах дещо відрізнялося.

На найбільш рейтингових телеканалах частота такого представлення була наступною (у дужках зазначена кількість секунд прямої мови політиків за липень 2004 р.):

"УТ-1" – Віктор Янукович (302), Леонід Кучма (222), Леонід Кравчук (137), Дмитро Табачник (124);

"1+1" – Леонід Кравчук (165), Леонід Кучма (158), Віктор Янукович (137), Віктор Медведчук (127);

"Інтер" – Віктор Янукович (425), Дмитро Корчинський (84), Михайло Папієв (76), Валентина Довженко (70), Леонід Кучма (69).

Як бачимо, Президент України Леонід Кучма у представленні на загальнонаціональних телеканалах впевнено відійшов на друге місце, після Віктора Януковича. Найцікавіша ситуація склалася на телеканалі "Інтер", де Леонід Кучма поступається не лише Віктору Януковичу, а й Дмитру Корчинському, Михайлу Папієву та Валентині Довженко. Що стосується Віктора Ющенка та Олександра Мороза, то їхні синхрони (пряма мова політиків) на цих телеканалах взагалі відсутні.

Читати також: Узагальнені підсумки проекту "Моніторинг політичних новин" за жовтень 2003 – травень 2004
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
907
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду