Порівняння з гітлерівською «Майн кампф» виявилося образливим для МАУП

30 Червня 2004
1057

Порівняння з гітлерівською «Майн кампф» виявилося образливим для МАУП

1057
У Печерському районному суді 29 червня розглядалася справа, предметом спору якої стали публікації в газеті «2000». Дійові особи були ті ж, що у справі Наймана проти Яременка. Тільки цього разу позивач і відповідач помінялися місцями.
Порівняння з гітлерівською «Майн кампф» виявилося образливим для МАУП
Позов був поданий від працівників Міжрегіональної академії управління персоналом, в тому числі і Василя Яременка, до Олександра Наймана, головного вченого секретаря Української академії історії та культури євреїв імені Шимона Дубного. Позивачів за довіреністю представляв Веніамін Капельніков.

30 січня 2004 року в газеті «2000» Олександр Найман оприлюднив порівняльну таблицю висловлювань Адольфа Гітлера у книзі «Майн кампф» і працівників МАУП в журналах «Персонал» і «Персонал плюс». Усі автори МАУП, що згадувалися в таблиці (Щокін, Яременко, Сєнченко тощо) подали позовні заяви до суду. В яких, з-поміж іншого, вимагали визнати ці порівняння такими, що спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі, та спростувати недостовірної інформації.

У поясненні позовних вимог Веніамін Капельніков, посилаючись на статтю 277 Цивільного кодексу, наголосив, що негативна інформація, поширена про особу, є недостовірною. «Порівнюючи видання МАУП з виданням Гітлера «Майн кампф», відповідач подає їх як тотожні поняття. І таким чином Найман намагається переконати читачів у тому, що видання академії і «Майн кампф» тотожні поняття. Також він зумисне порівнює прізвище Гітлера з прізвищами авторів МАУП», – пояснив позицію позивачів Капельніков.

Суд зазначив, що тексти в таблиці є цитатами. А на вимогу судді Андрія Мельника вказати на неправдиву інформацію, представник позивачів підкреслив, що «саме порівняння його довірителей з Гітлером є неправдивою інформацією»: «Я вважаю цю інформацією неправдивою, через те, що мої довірителі в своїх творах не закликали до фізичного знищення багатьох людей. І ніколи ніхто не пред’являв претензій з приводу того, що їх роботи нагадують написане в «Майн кампф»».

У свою чергу відповідач Олександр Найман позовну заяву прокоментував так: «Усі автори МАУП чомусь вважають, що їхні прізвища ототожнюються з Гітлером, хоча цього в статті немає. Вони кажуть, що їхні тексти ототожнюються з текстом Гітлера, цього там теж немає. Стаття викладена в дискусійному порядку. Я запропонував читачам розглянути аналогії в наведеній таблиці. Аналогії – це часткове співпадіння. Вона може становити 5%, 10%, 15%. А їх сприйняли як тотожні. У статті немає нічого образливого. Ні автори, ні МАУП не називаються образливими словами». У те, що його стаття спроможна розпалити міжнаціональну ворожнечу, Найман також не вірить: «Це могло б бути, якби я наводив цитати не критично. А оскільки цитати наведені у відповідному контексті, то тут немає ніякого розпалення ворожнечі».

Позивачі від коментарів відмовилися, мотивуючи це тим, що «все вже сказано у позивній заяві».

А подальший розгляд справи відбудеться 19 серпня поточного року.

Місячну серію судових розглядів за участю Наймана та представників МАУП завершило засідання Голосіївського районного суду 30 червня, яке також було перенесено на серпень (4 серпня).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
студентка Інституту журналістики, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1057
Читайте також
04.10.2001 14:13
«Детектор медіа»
1 420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду