Щойно команда Олександра Пономарьова повернулася до Києва,

24 Червня 2004
1360

Щойно команда Олександра Пономарьова повернулася до Києва,

1360
відмовившись від участі у зйомках „Форта Буаяр”.
Щойно команда Олександра Пономарьова повернулася до Києва,
На фото - Олександр Пономарьов, Ліна Ющенко Сьогодні прес-служба каналу "1+1" розповсюдила прес-реліз, у якому пояснила мотиви відмови в участі у зйомках програми "Форт Буаяр" Віталіні Ющенко. Текст офіційної позиції каналу подається нижче без змін:

"У зв'язку з тим, що прес-служба „Нашої України" розповсюдила інформацію про заборону дочці Віктора Ющенка брати участь у зйомках шоу „Форт Буаяр", телеканал „1+1" вважає за необхідне заявити таке.

Телеканал „1+1" дійсно запропонував Олександру Пономарьову та його команді взяти участь у програмі „Форт Буаяр". Втім, списки команди, які подала менеджерам програми дружина Олександра Пономарьова, не містили жодної згадки про участь у зйомках дочки Віктора Ющенка - Віталіни Ющенко, Натомість для участі в команді була заявлена Віталіна Юрченко. На це ім'я і були оформлені проїзні документи. Це легко перевірити — в компанії „Ейр Франс" зберігаються копії всіх квитків. Саме за цим квитком на чуже ім'я і прибула до Франції Віталіна Ющенко. За повідомленням з міста Ля-Рошель від генерального директора Володимира Оселедчика, йому нічого не було відомо про участь Віталіни Ющенко в грі, хоча він до останнього моменту підготовки програми в Києві (12 червня) особисто контролював всі питання, пов'язані з підготовкою „Форту Буаяр", зокрема, і підготовку команд.

„Якщо б ця заявка була відома мені раніше, до виїзду на зйомки,” повідомив Володимир Оселедчик, -„я б особисто зустрівся чи з Олександром Пономарьовим чи з Віталіною Ющенко і сформулював би позицію телеканалу. Вона дуже проста: телеканал 1+1 ніколи не запрошував і не запрошує до участі в ігрових шоу ані самих політичних лідерів, ані членів їхніх родин.

Причина тому проста — телеканал не бажає перетворювати свої шоу-програми на інструмент політичної реклами та отримувати претензії щодо створення нерівних умов для всіх суб'єктів політичного процесу. Якщо б ми це зробили - до участі в шоу вишикувалась би черга виключно з представників українського політикуму, а задовольнити ці вимоги в рівній мірі - означало б неможливість брати участь в цих шоу нікому, крім політичних особистостей та їхніх родичів. Саме тому в шоу-програмах „1+1" ніколи не було членів родин Л.Кучми, В. Януковича, В.Литвина, В.Медведчука, Ю.Тимошенко, О.Мороза чи будь-кого іншого, приналежного до політичної еліти. Це також легко перевірити - достатньо переглянути протоколи програм, зокрема „Перший Мільйон" або ж ,Найрозумніший". Єдиний факт, який я можу пригадати - це участь у „Першому мільйоні" в 2000 році далекого родича І.Гриніва - але він носив інше прізвище і абсолютно чесно пройшов попередній конкурс на програму, про його ж родинні зв'язки стало відомо вже в процесі самої програми.

Наскільки мені відомо, - повідомив Володимир Оселедчик, - „аналогічної позиції дотримується абсолютна більшість телеканалів розвинених демократій. Навіть більше — серед політичних лідерів таких країн прийнято рекомендувати членам своїх родин утримуватись від дії, які можна було б трактувати як зловживання цими лідерами своїм політичним статусом. У родинах політиків цих країн діти з малих літ навчені, що належність до сімей політичних лідерів дає чималі переваги, але в порівнянні з іншими дітьми - значно більші обмеження, яких вони мають ретельно дотримуватись з поваги до авторитету своїх батьків у суспільстві. Мені щиро шкода, що політичні сили України, які переконані в своїй демократичності, не приймають до своєї практики таких елементарних правил політичної етики і за першої-ліпшої нагоди трактують їх як прояви політичної цензури. Говорити ж про політичну цензуру у випадку „Форту Буаяр" можуть або люди з надмірно амбіційною самооцінкою, або ж люди з болісною фантазією, бо саме напередодні цієї конфліктної ситуації у цьому шоу знімалась команда українського парламенту, і серед них — депутат від „Нашої України" Юрій Павленко."

Саме таку позицію генеральний директор 1+1 висловив і французьким журналістам, які зацікавились роботою української групи в Ля-Рошелї. Цю ж позицію Володимир Оселедчик повідомив і Олександру Пономарьову. Останній, хоча і відмовився від зйомок, тим не менш 21-24 червня проживав у готелі і харчувався за рахунок компанії-виробника проекту. Окрім того, на тих же умовах з ним проживала дружина Олена Мозгова (хоча остання і не мала брати участі в зйомках) і сама Віталіна Ющенко. За словами Володимира Оселедчика, в цій ситуації ще багато цікавих подробиць, які він готовий повідомити всім бажаючим представникам мас-медіа по завершенню зйомок і поверненню групи до Києва 29 червня".


Отримавши прес-реліз від каналу „1+1”, „Детектор медіа” зателефонувала Олені Мозговій. Олена Мозгова повідомила нас, що вважає плутанину із прізвищем дочки лідера "Нашої України" технічною помилкою саме співробітників "1+1": "Ми не винні в тому, що хтось недочув прізвище Віталіни. Це, взагалі, не наша проблема. До речі, переплутали прізвище і ще одного члена команди: замість Нікорак його поіменували як Нікораку. Крім того, я стверджую, що знімальна група "1+1" добре знала, хто саме їде до Франції".

Щодо звинувачень у тому, що Олександр Пономарьов три дні "проживав у готелі і харчувався за рахунок компанії-виробника проекту", Олена Мозгова зазначила, що їхня команда просто не могла виїхати з містечка, в якому вони знаходилися: "Це така глушина, що виїхати звідти досить складно. Ми намагалися найняти мікроавтобус, але це було неможливо. До того ж, у нашій групі ніхто не розмовляє французькою, а англійської там не розуміють. Але ми не повинні виправдовуватись: це не ми не виконали свої зобов`язання, ми на зйомки приїхали вчасно. І були готові працювати".

Щойно команда Олександра Пономарьова повернулася до Києва. Інформація деяких ЗМІ про те, що команда продовжила участь у зйомках, не відповідає дійсності.

Читайте з цієї теми також:

Перший український „Форт Буаяр” під загрозою зриву?

Оселедчик заборонив дівчині зніматиcя в "Форті Буаяр", бо вона - дочка Ющенка
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1360
Читайте також
04.10.2001 14:13
«Детектор медіа»
1 420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду