Група швидкого реагування медіа-профспілки працює в Чернівцях

18 Червня 2004
948

Група швидкого реагування медіа-профспілки працює в Чернівцях

948
До першого липня цього року Чернівецька обласна прокуратура має прозвітувати перед Києвом про хід розслідуваня факту побиття головного редактора чернівецької газети “Час” Петра Кобевка.
Група швидкого реагування медіа-профспілки працює в Чернівцях
Згідно розпорядження заступника Генерального прокурора України Пшонки, до першого липня цього року Чернівецька обласна прокуратура має прозвітувати перед Києвом про хід розслідування факту побиття головного редактора чернівецької газети “Час” Петра Кобевка. Про це членів виїзної місії Київської незалежної медіа-профспілки сьогодні повідомив Микола Савін, заступник прокурора Чернівецької області. А у разі виявлення особи нападника така інформація має бути надана генпрокуратурі негайно, зауважив Микола Савін, акцентуючи увагу на тому, що прокуратура особливо опікується справами, порушеними за фактом нападу на журналістів.

Нагадаємо, що у п”ятницю, 28 травня, у Чернівцях стався напад на редактора газети “Час” Петра Кобевка. До редакції біля 14-ої години зайшов невідомий молодий чоловік і під приводом, що має компрометуючі матеріали про народного депутата Тягнибока, викликав Петра Кобевка у двір. Там їх чекали ще двоє осіб. Нападники накинулись на журналіста, нанесли йому декілька ударів в обличчя. Нападники зникли, а потерпілого направили до лікарні. Наступного понеділка за фактом нападу було порушено кримінальну справу № 04149 за ч.1 ст.296 КК України (хуліганство), повідомив Микола Савін.

Однак, Петро Кобевко пов’язує цей злочин зі своєю професійною діяльністю, тому наполягає на перекваліфікуванні злочину за статтею 171 Кримінального кодексу України. Нагадаємо, що в Україні майже немає випадків порушення кримінальних справ за фактом нападу на журналістів за цією статтею. Попри те, що тільки з початку року, згідно моніторингу Київської незалежної медіа-профспілки, повідомив голова Об’єднання незалежних медіа-профспілок Сергій Гузь, зареєстровано 128 випадків грубого порушення прав журналістів, в тому числі зареєстровано 21 напад на працівників ЗМІ.

За словами заступника прокурора області М.Савіна, прокуратура готова розглянути відповідну заяву журналіста і у разі достатніх підстав перекваліфікувати справу за ст.171 КК (перешкоджання професійній діяльності журналіста).

На чернівецького редактора Петра Кобевка, газета якого займає досить опозиційну до влади позицію, напад скоєно вже вдруге за останні два роки. Про попередній злочин проти журналіста теж йшлося під час зустрічі місії КНМП із правоохоронцями. Однак, цей злочин до цього часу нерозкритий і підозрюваних по цій справі немає.

Петро Кобевко говорить, що на час виборчих кампаній завжди намагається не порушувати навіть правил вуличного руху та не друкувати статі про кримінальні розбірки чи злочини, а тільки про політичне життя країни. Аби у разі чого його не звинуватили у протиправній поведінці. Тому журналіст наполягає, що злочин проти нього пов’язаний саме з професійною діяльністю.

Про хід розслідування цього випадку поінформував місію КНМП також заступник начальника УМВС Василь Шуманський. За його словами, у слідчих вже є підозрюваний, однак поки що він не затриманий, місцезнаходження його не відоме. Слідство відпрацьовує весь набір версій: від професійної діяльності до побутової.

Нагадаємо, що одразу після скоєння злочину на сесії облради розглядалося це питання та ініціатива про створення спеціальної слідчої комісії депутатів для розслідування злочину проти редактора газети “Час”. Але рішення не було прийнято.

Під час зустрічей з правоохоронцями також з’ясовувався хід розслідування підпалу друкарні газети “Молодий Буковинець”. Справа знаходиться на контролі обласної прокуратури. Конкретні висновки можна буде зробити після закінчення ряду експертиз, зокрема, пожежно-технічної.

Сьогодні на зустрічі місії КНМП із секретарем міськради Чернівців Трояном Єремійчуком було досягнуто принципової згоди на те, що депутатська комісія міськради з нагляду за законністю візьме під свій контроль розслідування злочинів проти журналістів. Рішення про це має бути прийнято на найближчій сесії міськради.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
“Детектор медіа”, з Чернівців,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
948
Читайте також
04.10.2001 14:13
«Детектор медіа»
1 420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду