Публікації Яременка: оціночні судження чи відкрита образа?

18 Червня 2004
1089

Публікації Яременка: оціночні судження чи відкрита образа?

1089
На терезах Феміди знову знаходяться публікації Василя Яременка. Але на цей раз позов був пред’явлений до самого професора.
Публікації Яременка: оціночні судження чи відкрита образа?
17 червня в Оболонському районному суді розглядалася позов Олександра Наймана – проректора Єврейського народного університету ім. Маймоніда – до директора Інституту Міжрегіональної академії управління персоналом Василя Яременка, за публікації якого Шевченківський райсуд прийняв рішення про закриття газети “Сільські вісті”.

Суд чотири рази відкладався через неявку відповідача. Василь Яременко не з’явився і цього разу, проте його інтереси за довіреністю представляв адвокат Веніамін Капельніков.

У ході судового засідання була розглянута позовна заява Олександра Наймана, в якій він вимагав спростування відомостей, що, на його думку, не відповідають дійсності (у публікаціях “Сільських вістей” та “Персоналу”), та 1700 гривень моральної шкоди. У поясненні суду він зазначив, що Яременко у своїх статтях апелює лише безапеляційними твердженнями, спрямованими на “паплюження честі і гідності”. Далі у виступі Найман зачитав висловлювання, які він вважає образливими і спростування яких вимагає: “Чи справді Найман дурень, чи тільки прикидається?”, “неук”, “невіглас”, “Сіоніський кумир” тощо.

Ці висловлювання, на думку Наймана, дискредитують його в очах громадськості як історика та професіонала. У відповідь представник відповідача Капельніков висловив сумніви щодо професіоналізму позивача і вимагав ознайомлення з документами, що засвідчують це.

Веніамін Капельніков наголосив на тому, що публікації Яременка мали на меті розгорнути громадську дискусію. Вони були своєрідною відповіддю на інтерв’ю Наймана журналу “Кореспондент” (“Ревізія авторитетів”). “Вираження поглядів є однією з основних умов демократичного суспільства”, – зауважив Капельніков. А висловлювання щодо позивача він назвав оціночними судженнями, оскільки Яременко дає характеристику його поглядам, висловлюючи непогодження з ними.

Чи є ці висловлювання оціночними судженнями, поки не відомо, оскільки судове засідання було перенесене на 16 серпня поточного року, задля ознайомлення обох сторін з матеріалами справи.

Сам Найман після засідання суду зауважив, що ці публікації “аж ніяк не схиляють людей до діалогу, через свій образливий тон”. А закриття “Сільських вістей” прокоментував так: “Скандал навколо “СВ” потрібен, щоб на початку виборів соціалісти могли виступити захисниками, і таким чином розпочати передвиборну кампанію”.

Представник відповідача Капельніков від коментарів відмовився.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
студентка Інституту журналістики
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1089
Читайте також
04.10.2001 14:13
«Детектор медіа»
1 420
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду