1 травня як тест на пострадянськість

7 Травня 2004
987

1 травня як тест на пострадянськість

987
Першотравневе свято якнайяскравіше демонструє, що головна суперечність сьогоднішньої України пролягає не між правими та лівими, а між політиками (неважливо, якого спрямування) та номенклатурниками. Україна відзначила свято 1 травня. Відзначила, так і не знаючи (точніше, не усвідомлюючи), що саме вона цього дня святкувала. Сергій Грабовський у статті у „Телекритиці” „Свято праці чи день розваг?” торкнувся цієї теми.
1 травня як тест на пострадянськість
Втім, історія виглядатиме неповною, якщо не згадати, як і що саме святкували цього дня за радянських часів. Для старшого покоління це було справді одне з найважливіших свят у державному календарі. Демонстрації, патріотичні пісні, святковий настрій – усе це було щиро, й без цього люди не могли собі уявити цього дня. Важко сказати, чи згадували вони при цьому про солідарність трудящих усього світу та тяжку долю пролетарів десь у Африці, але відчуття єднання, колективізму, врешті-решт, відчуття трудових колективів як реальної „ячейки суспільства”, ледь не другої сім’ї, це свято виховувало. Можливо, причина була в тому, що віра в офіційні ідеали радянської держави була ще непохитною.

За пізньорадянських часів (чи то за часів Брежнєва) усе було інакше. Демонстрації за рознарядками (коли всі, хто міг, підшукували будь-яку бодай трохи поважну причину, аби цього уникнути) – ніби виконання якоїсь неприємної повинності, що лише псує свято. На тих демонстраціях – зовсім не святковий настрій, діловито-наказові розпорядження начальників колон. Нудні й одноманітні репортажі по телебаченню про демонстрації у столицях союзних республік – те, що майже ніхто з власної волі не переглядав, справедливо вважаючи, що півдня можна відпочити від телебачення. А в підсумку – лише відчуття втоми. А ще наприкінці офіціозної частини – відчуття, що офіціоз завершено, й от тільки тепер і починається свято.

Потім люди збиралися святкувати – з традиційними горілкою та салатом олів’є. Виголошувалися тости – але марно було б чекати, що бодай один з них буде присвячений усесвітній солідарності трудящих. Важко було б передбачити реакцію присутніх, якби хтось таки запропонував на повному „серьозі” подібний тост. Офіціоз був самий по собі, свято – саме по собі. Жодного взаємозв’язку між ними не існувало. Зміст того, що люди святкували, був приблизно той самий, що й тепер – весна (а точніше, за нашого клімату самий початок літа), листя розпускається, пташки співають, на вулиці тепло. Знову ж, додаткові вихідні. І видимість усенародної боротьби за щастя трудящих в усьому світі було збережено, й людям приємно.

Між тим, зародилося відзначання дня 1 травня як день боротьби трудящих за свої права. Це було не зовсім свято, або навіть зовсім не свято. Де славнозвісні маївки були далеко не основним заходом, та й на них не лише колективно відпочивали та святкували. Звісно, коли ВКП(б) – КПРС була при владі, про жодну боротьбу за свої права не могло бути й мови – з усім відомих причин. Тоді й було застосовано давно відомий прийом: найкращий спосіб вихолостити день боротьби – це оголосити його державним святом.

Що ж ми бачимо сьогодні? Ліві – і комуністи, й соціалісти – повернулися до відзначання цієї дати саме як до дня боротьби за права найманих працівників. Хай навіть застосовувані ними портрети та гасла можна тлумачити по-різному – але саме такий зміст першотравневих заходів ліві декларують. Із великим запізненням (і не без бажання не віддавати цей день лівим), але так само почали тлумачити цю дату праві. І лише у влади залишилося типове пізньорадянське ставлення до першотравня: свято весни чи... власне, не має значення, чого саме – аби тільки свято. Влада дарує своїм підданим зайвий привід відволіктися від нагальних проблем, від щоденних і буденних клопотів та зібратися за традиційною горілкою з салатом олів’є. Спасибі рідній партії за салатик! Під час радіопрограми „Підсумки тижня” (Радіо „Ера” FM), до речі, один із слухачів повідомив, що в Донецьку й дотепер існують рознарядки на участь бюджетних організацій в офіційних першотравневих демонстраціях.

Першотравневе свято (назвемо все ж таки його так) якнайяскравіше демонструє, що головна суперечність сьогоднішньої України пролягає не між правими та лівими, а між політиками (неважливо, якого спрямування) та номенклатурниками. Між тими, хто відстоює різні ідеології (хай навіть взаємно непримиренні) та тими, хто відстоює своє місце при владі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
987
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду