Американське серце, віддане Україні

5 Травня 2004
913

Американське серце, віддане Україні

913
Помер Джеймс Мейс, який першим назвав голод 33-го Голодомором.
Американське серце, віддане Україні
Знову втрата, яку ніхто і ніколи не зможе компенсувати. І знову серце! Джеймсу Мейсу, вченому, викладачу, публіцисту йшов лише 52-й рік.

Багатолітній в`язень сумління Василь Овсієнко, який, власне, й повідомив мені про передчасну смерть професора Мейса, дав вичерпну оцінку доробкові професора Мейса: серце, віддане Україні. Краще і не скажеш. У справедливості цього впевнені всі, хто його знав: колеги-історики і, звичайно, студенти „Могилянки”, у яких пан Мейс викладав, читачі газети „День”, в якій він багато років вів колонку (він також редагував англомовні версії газети і журналу „Політична думка”).

У 1986-1987 роках Мейс був виконавчим директором комісії дослідників (юристів та істориків) при Конгресі Сполучених Штатів, які взялися дати оцінку українському голоду 1932-1933 років. Вони чи не першими на Заході не побоялися вголос сказати правду, якою б політнекоректною вона не була – це був злочин комуністів проти українців і всього людства. Це був Голодомор.

Джеймс Мейс йшов до встановлення історичної правди кілька десятиліть. Ще у 1982 році на міжнародній конференції про Голокост і Геноцид він заявив: „Щоб централізувати повну владу в руках Сталіна, потрібно було вигубити українське селянство, українську інтелігенцію, українську мову, українську історію у розумінні народу, знищити Україну як таку. Калькуляція дуже проста і вкрай примітивна: нема народу, отже нема окремої країни, а в результаті — нема проблем”.

Він не тільки вивчив усі доступні йому архіви, але й опитав багатьох свідків, яким дивом пізніше вдалося вислизнути з обіймів Совєтів. Уже у 90-х роках, за незалежної України, він подарував 200 годин аудіозаписів безцінних свідчень Парламентській бібліотеці у Києві. За якийсь час виявилося, що дослідники не мають можливості ними користуватися, а плівки розкидані по підлозі, деякі з них безнадійно зіпсуті...

Мейс із обуренням згадував позицію декого із західних славістів, „совєтологів” й інших знавців радянського тоталітаризму, які відмовлялися визнати, по-перше, жахливу численність жертв цього комуністичного експерименту, а, по-друге, відповідальність за свою злочинну сліпоту – бо саме 33-го офіційний Вашингтон визнав СРСР і встановив із кремлівськими людоїдами дипломатичні зносини.

Його колега, доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький вважає, що історичне значення комісії, якою керував Мейс, у тому, що суспільство, дізнавшись правду, змогло прокинутись від багаторічної „політичної летаргії”: „Інформація про голод у часи перебудови і гласності відіграла надзвичайну роль. Під тиском інформації, оприлюдненої Мейсом, у листопаді 1987 року, коли відзначали 70-ліття більшовицької революції в Україні, генсек ЦК КПРС Горбачов не знайшов сміливості бодай згадати про трагедію українського села, а Щербицький згадав – про сам факт масового голоду, але ще не голодомор”.

Кілька років тому письменник Микола Рябчук, вітаючи Мейса з 50-річчям, жартома приклав до ювіляра американську формулу «more native than the natives» — «більш корінний, ніж самі корінні». Це був натяк не тільки на те, що бабуся Джеймса Мейса була індіанкою, але й на те, що він став невіддільною частинкою українського суспільства і нашого знання про самих себе.

Америка була його батьківщиною, але Україна стала його долею...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду