Ліцензування по-ТЕТівськи?

5 Травня 2004
785

Ліцензування по-ТЕТівськи?

785
Керівники вже згадуваної телекомпанії “ТЕТ” вирішили через суд, зрозуміло, без конкурсу, який передбачено законодавством, отримати відразу 22 телечастоти у різних областях України. Сьогодні Нацрада розпочала конкурс на частоти, головна інтрига якого в тому, що Господарський суд Києва заборонив цьому органу проводити конкурс на 22 частоти, прорахунок яких проплатив "ТЕТ".
Ліцензування по-ТЕТівськи?
Ось уже кілька років право видавати ліцензії на телерадіомовлення, яке належить Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення, намагаються перебрати суди. Але поки що безрезультативно. Проте, приймаючи рішення, суди створюють такі ситуації, що у них важко не тільки розібратися, але й повірити. Мабуть, читачі пам’ятають епопею з ліцензуванням 30 телеканалу в м. Києві, який не могли поділити поміж собою телекомпанії “ТЕТ” та “Київ”. “Рідним” для судів є питання ліцензування 7 каналу в м. Одесі.

І ось ще черговий позов. Цього разу керівники вже згадуваної телекомпанії “ТЕТ” вирішили через суд, зрозуміло, без конкурсу, який передбачено законодавством, отримати відразу 22 телечастоти у різних областях України.

Очевидно, «тетівці» пішли на такий крок після того, коли зрозуміли, що Національна рада у цьому складі, скоріше за все, не прийме рішення на їхню користь. З іншого боку, телекомпанія, мабуть, захотіла прискорити час, коли у наявній ліцензії “ТЕТ” з’явиться на 22 частоти більше. І подала до суду позов на Національну раду про зобов’язання внесення зміни до ліцензії НР №0936 від 4.06.2003 року.

Можна було б не писати про черговий позов до Національної ради, але його слід згадати, тому що цей випадок має усі шанси потрапити в аннали абсурдності дій як суддів, так і керівництва компанії. Судіть самі. Колегія Господарського суду м. Києва у складі суддів: О.Бачуна, Л.Прокопенка і В.Палія 9 квітня 2004 року відхилила заяву телекомпанії “ТЕТ”, як таку, що не підлягає розгляду в господарських судах. Одначе через 10 днів - 19 квітня суддя В.Палій (який, до речі, входив у попередню колегію) визнав заяву про спонукання до дії Національну раду, тобто, до внесення змін до ліцензії, такою, що може розглядатися судом і відповідною Ухвалою заборонив Національній раді проводити конкурсний відбір, розгляд питань якого мав би розпочатися у середу 5 травня. Тобто, суддя В.Палій чомусь фактично переглянув попереднє рішення колегії суду.

З іншого боку, дивує позиція керівництва каналу “ТЕТ”. Вони за тиждень до завершення прийому документів на конкурс, подавши відповідну заяву до суду, фактично, зупиняють конкурсну процедуру по бажаних частотах, і, в останній день 26 квітня, подають заяви на участь у конкурсі на ці частоти (?!) Ну чи не дивина? Виходить, керівники “ТЕТ” зробили собі ведмежу послугу. Прочекавши майже 4 місяці від часу, коли Національна рада у грудні минулого року не прийняла позитивного рішення по 22 частотах, керівники компанії спочатку подали до суду заяву, а коли суд взяв цю заяву до розгляду і зобов’язав Нацраду припинити конкурс, надіслали до Національної ради конкурсні заявки.

Мабуть, менеджери “ТЕТ” не впевнені у судді. Хоча після таких юридичних практик В.Палій може з легкістю зобов’язати Нацраду внести до ліцензії 22 нові частоти. А Борис Холод, цілком можливо, видасть відповідну оновлену ліцензію? Адже час повноважень Бориса Івановича спливає, то ж підтримка тетівського патрона В.Медведчука йому ой як потрібна.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
785
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду