ЄЕПнутий ЄС

5 Травня 2004
833

ЄЕПнутий ЄС

833
Кордони єдиної Європи впритул наблизилися до України юридично, але вони на стільки ж далеко відсторонилися від неї фактично. Ковтаючи слину підступно втраченого халявного багатства, омріяного в солодкому забутті незалежності, українці спостерігали в телевізорах, як колишні братні країни соціалістичного табору долучилися з 1 травня до єдиної капіталістичної Європи.
ЄЕПнутий ЄС
Було велике європейське свято. Більше, ніж п’януватий дачно - шашличний Першотравень у нас, забарвлений з ранку кольорами українських партій – олігархів.

А ми - „чужі на тому святі життя”. Кордони єдиної Європи впритул наблизилися до України юридично, але вони на стільки ж далеко відсторонилися від неї фактично. Бо спостерігати вони нас будуть з іще ближчої відстані. А наш потенціал настільки великий, що ніхто в Європі найближчим часом не планує особливо спілкуватися з нами. Лише спостерігати.

Україна нагадує зараз героя Георгія Віцина з культової гайдаївської комедії „Кавказька полонянка”, який, міцно затиснутий з обох боків двома іншими, теліпався, дригаючись, поперек дороги, поволі падаючи на коліна.

З одного боку – майже реальний, але змушений та відчайдушний ЄЕП, з іншого – примарний і такий жаданий ЄС.

Ми взагалі, здається, переживаємо наразі другий етап ренесансу марних надій, які схожі на сподівання незабутнього Остапа Бендера про Ріо-де-Жанейро, де всі ходять в білих штанях.

Пам’ятаєте, на початку 90-х, коли Україною впевнено чимчикував перший етап надій, нам було „море по коліна”, аби лише незалежність. Пройшло декілька років, і ми, побачивши, що від цієї незалежності ніхто, крім нас самих, особливо не зрадів, звично потягнулися, понуривши протверезілі голови, до матінки - Росії, бо самовпевнений чоловік навіть про власну імпотенцію довідується від дружини.

Тепер ми вважаємо, що добре не там, де нас немає, а там, де нас ніколи не було. Тому хочемо в єдину Європу.

Там вітаються з нами. Причому досить часто. А якщо людина здоровкається з вами по декілька разів на день, це означає, що вона вас просто не помічає. Бюрократи з ЄС не зрозуміли нашої великої тактичної гри з ЄЕПом і вітаються з нами виховано - автоматично, про всяк випадок.

А для нас - краще синиця в руках, а ніж журавель у небі, вважає наш мудрий Президент, маючи при цьому на увазі, що „курс на євроінтеграцію залишається незмінним”.

Категоричний ж Романо Проді (до речі, великий друг Л. Кучми), взагалі нічого не обіцяє й в найближчому майбутньому.

Якщо ти чогось хочеш, то це тобі потрібно. Якщо потрібно, то слід цього захотіти. Багато хто із жінок, які не наділені розумом й талантами, роблять кар’єру за рахунок високої самовіддачі.

Можливо й нам піти до Європи цим шляхом? Якщо збережемо цнотливість від ЄЕПу...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Інститут політичного моделювання, для "Телкритики"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
833
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду