Нацрада: нова інтрига

13 Квітня 2004
905

Нацрада: нова інтрига

905
9 червня 2004 року закінчується термін повноважень голови Нацради Бориса Холода Два місяці залишилося обіймати посаду голові Національної ради Борису Холоду. Такий висновок можна зробити виходячи з норми ч. 2 ст.
Нацрада: нова інтрига
5 Закону України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення", де зазначено, що "Повноваження члена Національної ради починаються з моменту його призначення і тривають чотири роки, за винятком випадків, передбачених цим Законом" (останнє стосується виключно дострокового припинення повноважень - прим. "Детектор медіа").

Бориса Івановича було призначено Указом Президента від 9 червня 2000 року. А це означає, що 9 червня 2004 року Б.Холод автоматично втрачає повноваження члена Національної ради, а, отже і її голови. Бориса Холода було обрано Головою Нацради за спільним поданням Президента України Л.Кучми та Голови Верховної Ради І.Плюща 14 червня 2000 року.

У 1999 році, коли тодішній голова Віктор Петренко хотів ще трохи попрацювати (його повноваження закінчилися у грудні 1998 року – прим. "Детектор медіа") заступник глави Адміністрації Президента недвозначно заявив, що терміни повноваження членів Національної ради визначені саме Законом України "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення". То ж правові підстави не на користь Б.Холода.

З півроку тому Борис Іванович заявив, що працюватиме на посаді голови Національної ради доки не закінчаться повноваження Президента Леоніда Кучми.

А поки галузь чекає 9 червня - дня, який може принести зміни в підходах до вирішення їхніх проблем, або ж подарує чергове протистояння у Національній Раді. Проте у випадку небажання Б.Холода передати справи, найбільше постраждають телерадіоорганізації, які отримають ліцензії з підписом Бориса Івановича після цієї дати.

З іншого боку, процес призначення нового члена Нацради та вибори нового голови цього органу можуть розтягнутися надовго. Нагадаємо, що згідно статті 12 Закону України "Про Національну раду", Голова Нацiональної ради обирається таємним голосуванням членами Нацiональної ради за спiльним поданням Верховної Ради України та Президента України. Кандидатуру голови Нацiональної ради письмово погоджують Президент України i Голова Верховної Ради України. Якщо протягом мiсяця з початку функцiонування Нацiональної ради або з появою вакансiї на посаду голови Нацiональної ради не запропоновано погодженої кандидатури на посаду голови Нацiональної ради чи голову Нацiональної ради не обрано, кандидатура на посаду голови Нацiональної ради визначається рейтинговим голосуванням у Верховнiй Радi України або Президентом України при неприйняттi рiшення в установлений термiн Верховною Радою України.

Коментує Віктор Понеділко, заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення:

- Яка вірогідність того, що Борис Холод працюватиме Головою Нацради і по закінченню терміну повноважень та спрогнозувати розвиток подій після 9 червня?

- Як чиновник Нацради, людина зацікавлена, я був би не проти того, якби Борис Холод залишався на посаді до 31 жовтня цього року, тобто до виборів Президента. Це б сприяло певній стабільності у телерадіопросторі країни та діяльності Національної ради у виборчий період на противагу ситуації, викликаній появою нової людини з Банкової - особи з певними завданнями. І що тут почнеться, не важко уявити.

Але не я виконує в цій частині закон. У разі, коли Національна рада залишиться без керівника, то його повноваження виконуватиму я. Національна рада у такому разі зможе і буде працювати. Але з цієї ситуації будь-хто зможе скористатися. Пам’ятаєте ідею С.Васильєва (керівник Головного інформаційного управління АПУ – прим. "Детектор медіа"), який захотів раптом парафувати Постанову Верховної Ради про звіт Голови Нацради? Тоді ж ВР виявилася мудрішою та взяла звіт "до відома". А як "парафувати" "до відома" невідомо.

- Якою буде процедура звільнення голови Нацради? Чи відбудеться це автоматично 9 червня цього року?

- Автоматики у припиненні повноважень бути не може. Повноваження Голови Національної ради Віктора Петренка закінчилися в грудні 1998 року. Через два-три місяці Президент сам пояснював, що повноваження цієї Нацради закінчилися, але вона працювала ще до червня 1999 року, в тому числі й видавала ліцензії, аж поки не з'явився відповідний Указ Президента України.

Потрібно пам’ятати, що на членів Нацради розповсюджується трудове законодавство. Але норма Закону "Про Нацраду" вимагає від Президента здійснити видати відповідний Указ. Якщо він вважатиме за доцільне звільнити Б.Холода, то він це зробить. При всій повазі до влади та опозиції, після червня розпочнеться президентська гонка – будь-яка зміна в Нацраді небезпечна блокуванням її роботи. Ви ж знаєте, що Національна рада чи не єдина структура в державі, яка прийняла рішення, що на час президентських перегонів не проводитиме ні планових, ні позапланових перевірок.

- Національна рада буде ініціювати відповідне звернення до Президента?

- Моя думка достатньо прозора. А рішення залежить від Президента. Цей час, до завершення терміну повноважень чинного Президента, здійснення своїх повноважень Борисом Холодом є абсолютно прийнятним.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
905
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду