Великодня телеафіша:

8 Квітня 2004
1304

Великодня телеафіша:

1304
всі рівні, але хтось – “рівніший”.
Великодня телеафіша:
Традиція на те й традиція, аби, “самовідтворюючись”, нести у собі ідею стабільності та спадкоємності.

Отже, враховуючи специфіку нашої Батьківщини як країни, переважно, християнської, не дивно, що найважливіше релігійне свято – Світле Христове Воскресіння – у пострадянські часи посіло належне місце на вітчизняному телебаченні.

І у цьому висвітленні, у свою чергу, теж сформувалася певна традиція.

А коли зважати на канонічний характер власне ритуалу, то самої лише телепрограми на тиждень уже цілком досить для висновків щодо усталених – та новітніх тенденцій у висвітленні Великодніх свят на наших екранах.

Одразу ж звернемо увагу на те, що телеканали, нарешті, схаменулися і впродовж святкового вік-енду втримуватимуться від надлишку кривавих бойовиків, фільмів жахів, усіляких вампірів, чортівні тощо (на цьому тлі назва “Приключения трупа” в ефірі Страсної п’ятниці (!) на “Ентер-фільмі” виглядає хоч і злим жартом, та, на щастя, випадком поодиноким).

Не йдеться, звичайно, про те, що всі терміново й масово мають стати віруючими й додержуватися суворих канонів – просто є висвячені сторіччями правила та звичаї, й до них треба ставитися хоча б з повагою.

Далі. Формат висвітлення Великодня, повторимо, на вітчизняному телебаченні уже сформувався і виглядає так: сюжети в усіх без винятку програмах новин (підготовчі та репортажні – промови священиків, відвідини хлібопекарень та екзотика на кшталт святкувань в армії чи на зоні) + трансляції богослужінь.

Цього разу до “обов’язкової” програми приєднується “довільна”: документальні стрічки “Ієшуа. У пошуках реального Ісуса” (СТБ, IVK та “5 канал”), “ВВС. Де почалася Пасха?” (“1+1”) і “Воістину воскрес” (IVK), а також “Обетование Пасхи” (“Тоніс”) і більш-менш “тематичні” кінофільми – від “Саломеї” та “Сили віри” (“1+1”) до “Воскресіння” (“Київ”), “Іісуса” (УТ-1) і “Веселої Пасхи” з Ж.-П.Бельмондо та С.Марсо (ICTV).

До того ж, “Інтер” до свого традиційного концерту класичної музики з Букінгемського Палацу додає те, що минулого року могли побачити тільки нечисленні абоненти “НТВ-мир”, – дійсно вражаючу трансляцію Сходження благодатного вогню з Храму Гроба Господня у Єрусалимі, причому з вечірнім повтором.

Отже, вітчизняні телеканали можуть із чистим сумлінням звітувати про готовність до святкування.

Втім, деякі параметри цього святкування, котрі лишилися незмінними, породжують так само незмінні питання.

Церква у нас, як відомо, законодавчо відокремлена від держави.

Однак тягар трансляцій та повторів богослужінь (за винятком КТМ, що веде прямий репортаж зі Свято-Троїцького Собору) фактично цілком припадає на державне УТ-1.

У цьому, звісно, не було б нічого поганого, якби порядок цих трансляцій не ілюстрував би так наочно й недвозначно державні пріоритети щодо певних церковний конфесій.

Вкрай наївно вимагати, аби на одному каналі водночас ішли кілька репортажів про богослужіння різного обряду – чи, скажімо, УТ-1 взяло б і розпалося б цього вечора на УТ-2, УТ-3, УТ-4: це, ясна річ, фізично неможливо.

Але вже не перший рік усе розпочинається з Лаври та, відповідно, УПЦ Московського Патріархату (із підключенням Свято-Володимирського Собору в Херсонесі); далі, вже після першої години ночі, ми бачимо службу УПЦ Київського Патріархату, а УАПЦ з Андріївською церквою та греко-католики з Собором Святого Юра хронічно перебувають “у приймах” – їх показують лише наступного дня майже у режимі дайджесту, так само, як і репортаж із Ватикану, що має потішити римо-катилоків України.

І така послідовність якось зовсім не відповідає принципу рівності всіх конфесій, котрий тією ж державою декларується повсякчас. Тобто – “всі рівні”, але Московський Патріархат у Києві (каюся: від такого словосполучення так і лізе в голову настирливий аналог – “Одесская бубличная артель “Московские баранки”…) – все ж “рівніший”.

Можу собі уявити, з якою заздрістю на УТ-1 дивляться у бік тої ж Москви: там по всіх каналах – Храм Христа Спасителя, і жодного головного болю…

У мене немає готового рецепту, як дотримати баланс інтересів. Очевидно лише одне: міжконфесійні стосунки в Україні настільки складні, що такий відвертий протекціонізм з боку держави не йде на користь налагодженню і без того проблематичного діалогу між різними гілками церков.

Ще один принциповий момент: чим – знов-таки за дотримання законодавчої норми про рівність конфесій – завинили перед нашою державою численні мусульмани та іудеї, теж повноправні громадяни України? – Адже обряди Курбан-Байраму чи Песаху не транслюються державним телебаченням. Більше того, зовсім недавно – 5 та 6 квітня – згаданий Песах фактично проігнорували вітчизняні програми новин.

Якби не „РТР-Планета”, чий кореспондент у Єрусалимі і підготовку у родинному колі показав, і у тамтешньому супермаркеті купував відповідні продукти й розтлумачував їхнє символічне значення (і якби не моя подруга, котра працює в єврейській агенції і тому “у курсі дєла”, – але ж не у всіх є такі подруги!), – зовсім непоміченим пройшло би цікаве свято, чия ритуальність є доволі пізнавальною з точки зору поглибленого вивчення Старого Заповіту, що, незалежно від віросповідання, нікому не зашкодить.

І тут ми вкотре доходимо висновку: якщо держава не має розбірної національної доктрини та ідеології, то “свято место пусто не бывает”: порожнечу заповнює ідеологія якщо не вповні антидержавницька, то, принаймні, суперечлива й непослідовна.

Може, вже годі давитися отими сухими “московськими баранками”?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1304
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду