Жарти жартувати треба вміти

2 Квітня 2004
1204

Жарти жартувати треба вміти

1204
Треба, щоб вдячні читачі врешті-решт могли здогадатися: це – жарт! Інакше не смішно. Щоб ви зрозуміли мене правильно, колеги, я не проти жартів. Я навіть за жарти. Особливо першого квітня. Особливо в засобах масової інформації. Але, звиняйте ви мене, треба, щоб вдячні читачі врешті-решт могли здогадатися: це – жарт! Інакше не смішно.
Жарти жартувати треба вміти
Відкриваю оце 1-го квітня шанований мною інтернетсайт “Форум” і ледь із штанів не вискочив від захоплення: там новина року – Лазаренко втік з-під арешту. Але ж я парубок битий і неодноразово обдурений першого квітня. Отож, гіркий мій досвід примусив передивися замітку вздовж і поперек, як українську, так і російську версії. Нічого не викликало підозр – тон серйозний, посилання на американську телекомпанію NBC наявне, навіть бекґраунд дали. “Оце Павло Іванович пожартували – так пожартували!” – подумав я.

Правда, черв`як сумнівів у моїх мізках остаточно не вмер. Його підживлювало відсутність ентузіазму в інших ЗМІ у справі описання витівки “українського жартуна” в Америці. Потім таки з`ясувалося, що журналісти “Форуму” таким чином вирішили обдарувати нас своєю дотепністю.

Скількись років тому прочитав у якійсь першоквітневій газеті добірку шокуючи інформацій. Зміст однієї з них відклався у моїй перенасиченій фактами голові досьогодні. Авіатори мали намір садити за штурвали пасажирських літаків учнів, а такі літаки мали позначатися літерою “у”, ніби автомобілі з учнями на дорогах. Ясно, що, прочитавши таке, я твердо вирішив, що наші авіатори сказилися і їм негайно пора викликати психіатра. Але раптом я помітив маленьку приміточку: “Наступний випуск новин читайте 1 квітня наступного року”. Певна річ, я полегшено розсміявся. Журналісти понапридумували всіляких дурниць, але однією деталькою дали зрозуміти: це жарт.

А от колеги з “Форуму” вигадали непогану історію, але жодним чином не натякнули, що вони пожартували. І я не сміявся. Добре, хоч не побіг до авіакаси за квитком до Сан-Франциско, щоб допомогти американській владі ловити “українського втікача”, адже можна було припустити, що за нього пообіцяють велику винагороду.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1204
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду