Народження жіночого питання в бризках політреформи

26 Березня 2004
788
26 Березня 2004
13:55

Народження жіночого питання в бризках політреформи

788
Коли ліберальний табір мовчить, притаманні йому функції починає перетягувати на себе наша далеко не дурна і здатна швидко вчитися влада.
Народження жіночого питання в бризках політреформи
Березень цього року видався плідним на довколоґендерні дискусії. Міжнародний жіночий день виявився напозір природним приводом не лише для квітів і привітань, а й для ненав’язливого розв’язання розмови про жіночі права, фемінізм і квотування кількості жінок у парламенті. Особливо активну участь у ній взяли провладні медії (УТ-1, ICTV, „Понедельник”). Якщо зіставити цілковите іґнорування цього питання протягом останніх 13 років (а також увагу до 8-го березня у найкращих радянських традиціях) і ескалацію політреформи, можна дійти цікавих висновків.

Загалом, кажуть, українцям пощастило, адже в нашій мові слово „людина” – жіночого роду. Не знаю, чи має це свідчити на користь іманентної ґендерної чутливості українців – і чи про це ж свідчить те, що в англійській мові, де роди мають тільки живі істоти, „країна” і „судно” також жіночого роду, – однак більшість ініціаторів розмов на ґендерну тематику поза фахово-академічними колами цей факт тішить. Однаковою мірою тішить їх і те, що власний життєвий досвід беззаперечно потверджує фактичне рівноправ’я жінок і чоловіків в Україні.

Саме з таких „втішних” висновків і почав свою передостанню програму „Наголос” на УТ-1 Михайло Погребинський – наразі останній акорд розлогої березневої думи про долю жіноцтва. Тема програми – чи потрібно вводити представницьку квоту для жінок у парламенті. Причина її появи в ефірі 22 березня зрозуміла: наступного дня парламент мав голосувати закон про вибори, де фігурує поправка Миколи Рудьковського щодо 20% квоти представництва осіб протилежної статі у передвиборних списках політичних партій. Голосування, щоправда, перенесли, але на момент запису програми про це ще ніхто не знав.

Можливо, тому, дебатуючи виправданість і доцільність такої практики, і ведучий, і гості жодного разу не згадали про те, що щойно 16 березня Верховна Рада не підтримала два законопроекти – депутатський і урядовий – про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків, які мали значно ширшу сферу застосування, ніж саме лише парламентське представництво. Очевидно, в контексті нинішнього вдосконалення політичної системи та приведення її у відповідність до європейських норм законодавча надлишковість не вітається. Зрештою, Євросоюз наполягає на квотуванні парламентського представництва, а не на змінах в системі освіти чи в Цивільному кодексі. От ним і варто опікуватися.

Саме так і сформулювали перше й головне питання програми її автор і ведучий Погребинський і безіменний автор початкового сюжету: „Чи наблизить нас 20% квота до європейських стандартів?”. Друге стрижневе питання дискусії, участь у якій взяли соціолог Світлана Оксамитна, депутат Микола Рудьковський і письменник Олесь Бузина, у виконанні Погребинського прозвучало так: „Як відомо – я не знаю, наскільки це правда, я не фахівець, – але говорять, що жінки так створені природою, що ніби-то вони консервативніші за чоловіків,... що, так би мовити, імпульс проґресу йде в основному від чоловіків, а жінки зберігають традицію. У стрімкий час зміни всього, технологічного буму, може, рішення, яке ви пропонуєте, буде не найефективнішим саме з точки зору адаптації законодавства до нових вимог?” (курсив автора).

Ці два питання не лише цілком сформували студійну розмову. Вони, як на мене, дуже добре окреслюють рівень усвідомлення і ставлення до проблеми жіночих прав (і квотування, як одного з її аспектів) у суспільстві загалом і в медіях і політикумі – зокрема.

На перший погляд, постановка питання про рівні права жінок і чоловіків у контексті європейських (себто в загальному розумінні – цивілізованих і демократичних) норм повинна тішити. Як не прагненням до Європи, то принаймні розумінням того, наскільки далекими ми є від цих стандартів. А розуміння, як відомо, перший крок до видужання. Втім, одразу ж хочеться перепитати: а якби не було євростандартів (читай – євровимог), чи тоді реалії вітчизняної ґендерної політики чи, точніше, її відсутності були б прийнятними і нормальними? І чи вчора (а, точніше, наприкінці минулого – на початку теперішнього року, коли з’явилися відхилені ВР законопроекті й чи не вперше заговорили про ґендерну політику на державному рівні) у західній політичній (і не лише) культурі постало питання забезпечення рівних прав і можливостей?

Поєднання політичної кон’юнктури з цілковитим нерозумінням суті справи, а, відповідно, й неприйняттям будь-яких, хоч і європейських, шляхів її розв’язання могло б виглядати смішним, коли б не було таким незграбним і недоречним.

Цей дисонанс горішнього наказу і внутрішньої нормальної позиції став очевидним, коли ведучий, через масу пауз і трикрапок, намагався сформулювати своє друге питання. Звісно, він „не фахівець” (в ґендерному питанні), але як фаховий політолог і зовсім не новачок публічного мовлення не повинен говорити про речі з коментарем „не знаю, наскільки це правда”, „говорять” і „як відомо”. (Зазвичай все навпаки: про найнепевніші речі говориться з найекспертнішою поставою.) Проте з цією темою йому незручно, некомфортно. Він намагався бути коректним, але, очевидно, і справді вважає, що роль жінки (а, відповідно, і чоловіка) в суспільстві визначається природними, тобто фізіологічними, даними. І вважає не тому, що про це свідчать останні дослідження в царині мозкової чи статевої активності, мистецтвознавчі чи соціологічні розвідки (бо вони свідчать геть про інше), а тому, що він, освічена людина, звик так вважати.

Така позиція миттєво перевела дискусію на рівень найбанальніших стереотипів і кухонних суперечок, що його надалі активно підтримував і всіляко провокував Бузина, йдучи за покликом серця, який – випадково чи ні – цілком збігся з режисерським задумом. Однак жоден з інших двох співбесідників у студії, цілком виправдано і вправно оперуючи статистичними даними і соціологічними викладками, не зауважив, що говорив у порожнечу. Про що, зокрема, свідчило і надзвичайно поспішливе погодження ведучого з будь-яким з арґументів Оксамитної чи Рудьковського. Після чого, щойно цілком згодившись із тим, що, приміром, квотування – це випробувана дієва європейська практика, він запитував Рудьковського, чи той у своєму бізнесі наважився запровадити таку „популістську” практику, адже там „рахують гроші”!

Коли сперечатися з відвертими провокаціями Бузини безглуздо, виловлювати з реплік Погребинського ознаки побутового шовінізму, об який вже багато років розбивають будь-які спроби цивілізованої постановки ґендерного питання, – не просто варто, а й необхідно. Ну не може він не розуміти, що „традиція” і „прогрес” – це поняття культури, а не математичні константи. Тому не є апріорі дані людині, а витворювані нею впродовж свого існування, змінні, залежно від культури, часу, історичних обставин тощо. І не може не знати, що система вимірювання інтелекту за допомогою IQ є лише однією з можливих ієрархій, витворених в межах тієї чи тієї патріархальної системи, до того ж сильно критикованою не тільки жінками.

Після цього не дивно, що коли Бузина ж чесно і відверто пропонує разом із жінками квотувати й побутових алкоголіків, гомосексуалістів і політично обдарованих дітей, ведучий кваліфікує цю репліку як „проблему”, яку „не варто так загострювати”, і тут-таки зауважує: якщо ми будемо такими лібералами, як Олесь, то нам, дійсно, знадобиться практика позитивної дискримінації...

Перед цим крутим дискурсивним віражем ведучого я знімаю віртуального капелюха. Нарешті маємо повну, хоч іще і не зовсім прописану картину народження жіночого питання з нетрів чинного режиму в бризках політреформи. Коли ліберальний табір мовчить, притаманні йому функції починає перетягувати на себе наша далеко не дурна і здатна швидко вчитися влада. Не здатні адекватно реагувати на національне питання і ксенофобію? Ми будемо бити вас по голові (як у випадку з „Сільськими вістями”). Не розумієте, що ґендерне питання є плоть від плоті ліберальної ідеології? – Ми самі візьмемося за нього. Тим більше, і політреформа на часі, і Євросоюз дивиться невсипущим оком. А коли більшість іманентно ліберальних позицій перебрано в надійні руки, знання про те, „хто є хто насправді”, стає непотрібним. І, знову, замість завойовувати доведеться відвойовувати. Що це: черговий історичний урок, який чинна українська влада дає опозиції та інтелектуалам? Чи, може, черговий шанс?

Читайте також:

М’які, але сильні
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
788
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду