Трансгенний продукт*

24 Березня 2004
998
24 Березня 2004
15:25

Трансгенний продукт*

998
«Бідна Настя» як «дзеркальце» російської серіальної індустрії «Бідна Настя» як «дзеркальце» російської серіальної індустрії.
Трансгенний продукт*
Критичні рефлексії з приводу серіального продукту з’являються нечасто, і слід визнати, що таке зверхнє ставлення критиків до серіалів не позбавлене підстав. Доступившись на початку 90-х до світового запасу кінокласики, гріх було звертати увагу на якихось там «Марій», «Ізаур» та інші бразильсько-мексиканські витвори. Особливого приводу для аналізу не давали і перші вітчизняні (читай – російські) спроби в цій галузі. Взагалі, оцінювати будь-який серіал у категоріях мистецтва – справа невдячна. Це означає одразу наразитися з боку телевізійників на нерозуміння, змішане з обуренням. Серіали, як найсуттєвіша (у всякому разі, за об’ємом) складова телевізійного показу – і з цим безглуздо не погоджуватися – це, передусім, частина шоу-індустрії. Яка не тільки може, але й змушена керуватися свідомо заниженими стандартами. Погоня за рейтингом передбачає охоплення максимально широкого діапазону аудиторії, забезпечити який, за логікою телеменеджерів, можна, лише орієнтуючись на її найменш інтелектуальну частину – її ж бо, як не крути, більшість.

І все ж із часом кіно- і телевізійні критики потрохи почали повертатися обличчям до серіалу, поступово дійшовши висновку, що цей жанр може бути не лише поточною халтурою для безробітних кінематографістів, а й можливістю для реалізації творчих амбіцій (у даному випадку, зрозуміло, йдеться про російську ситуацію). Поворотним пунктом, після якого телепродюсери і кінематографічна спільнота усвідомили можливість і необхідність появи в ефірі національного серіалу, стала поява «Ментів». Проект Олександра Рогожкіна при своїй технологічній, змістовій та візуальній невибагливості захопив глядачів пізнаваними життєвими реаліями і заодно продемонстрував неабиякий попит російської телеаудиторії (а отже – і ринку) на фільми «з власного життя». Отут все і закрутилося. Інвестування телевізійного кіно виявилося значно привабливішим і перспективнішим бізнесом, ніж великий кінематограф, який знову майже повністю перейшов на державні дотації. У серіали потягнулися досвідчені режисери і актори, талановита молодь. На зміну примітивізму ранніх серіальних «дослідів» поступово приходять усе більш оригінальні і різноманітні проекти. Навколо яких уже можна реально вести мову і про художні достоїнства, і про можливості моделювання масової свідомості, і про серіал як засіб соціальної адаптації (про це читайте на сайті «Детектор медіа» – http://www.detector.media/tvweek/?id=9611), і звичайно – про технологічні подробиці і секрети комерційного успіху.

Саме з останніх міркувань цікавий серіал «Бідна Настя». Цікавий, у першу чергу, як перший проект, що завдяки тісній співпраці з потужною американською компанією Columbia Tristar International Television (Sony Pictures) виробляється за суто американськими технологіями. Плани російських і американських ділових партнерів виглядали масштабно. Російська сторона отримувала перевірену досвідом багатьох десятиріч і ексклюзивну для пострадянської території технологію виробництва, яка дозволяла знімати серію за один день, тоді як традиційно на це відводиться п’ять-десять. Мало того, як говорив в одному із своїх інтерв’ю керівник компанії «АмедіА» Олександр Акопов, за мету ставилося ще й глобальне «культурно-стратегічне завдання – потіснити кіноіндустрію Бразилії, Мексики та Аргентини». Нечуваний для вітчизняних проектів бюджет «Бідної Насті» – у 7,5 мільйонів доларів, планували компенсувати за рахунок продажу серіалу на внутрішньому російському та пострадянському ринках, а прибуток отримати, продаючи його в країни Латинської Америки. Принаймні співпродюсер «Бідної Насті» Олександр Роднянський ще до початку показу (який іде одночасно з виробництвом) висловлював повну впевненість у такому успішному експорті.

Продовження читайте у третьому номері часопису "Детектор медіа". Нагадуємо, що замовити друковану „Детектор медіа” можна, надіславши свою повну поштову адресу на наш e-mail:info@detector.media *Трансгенний: Той, що містить гени, змінені шляхом введення ДНК від неспорідненого організму.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
998
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду