Щасливе незнання українських журналістів

5 Березня 2004
1044

Щасливе незнання українських журналістів

1044
Публікація Володимира Килинича „Українська бондіана: політичний детектив без початку й кінця” про ситуація навколо Спілки письменників України викликала несподівано широкий розголос серед читачів та авторів „Детектор медіа”. Сьогодні ми пропонуємо ще один погляд на не суто творчі проблеми українського письменства та на суто професійні питання їх висвітлення у вітчизняних ЗМІ.
Щасливе незнання українських журналістів
Українська влада безперечно недооцінює вітчизняну культуру – і в цьому вкотре проявляє свою політичну недалекоглядність. Українська опозиція час від часу намагається з культурою загравати, але робить це зазвичай безсистемно і безцільно, навіть дещо розгублено. Українське суспільство сприймає культуру згідно з сіткою новин – на останньому місці: не тільки після політичних перипетій в усіх кулуарах, а й після інформації про паводок у Бангладеші чи катастрофу парому на Філіппінах. До того ж жодна вітчизняна культурна подія ніколи не зрівняється за рівнем висвітлення та мірою уваги вітчизняних медіа, скажімо, з тим-таки „Оскаром”.

Про рівень освіти, зокрема культурної, наших політиків говорять досить часто. А от як говорити про рівень тих людей, які, власне, й мали би розпочинати подібні розмови? Тих, хто не лише формує, а й наповнює новинну сітку — а саме, журналістів, критиків, аналітиків? І хто мав би про це говорити, коли в журналістському середовищі під професійною етикою незрідка розуміють некритикування колег?

„Четверта влада”, яка навіть у нашому спантеличеному суспільстві має неабиякий вплив на формування громадської думки і дістає велику увагу з боку політикуму, цілковито ігнорує навіть саму можливість того, що культура може відігравати важливу суспільну роль – і не лише освітню чи просвітницьку, а й політичну. Культура міцно втримується на своєму останньому місці (а деколи не дістає і його) власне тому, що таке місце вона й посідає в свідомості навіть найпрогресивніших українських журналістів, а відповідно – в інформаційній політиці навіть найпрогресивніших українських медіа. Єдине, що може вивести культурну подію з запасної колії, де, в кращому випадку, їй в спину дихає спортивний блок, у ранг „справжніх” новин – це політичне забарвлення, бажано з присмаком скандалу. Але тут-таки обов’язково має прозвучить репліка – чи з вуст самого журналіста, чи від якогось провідного політичного діяча – про те, що митці мають займатися мистецтвом, а політика існує для політиків. І не зустрітись їм ніколи.

„Історія ця цілком закономірна для країни, де бестселери пишуть політики й президенти, а письменники ж так само непрофесійно та баско займаються політикою, закинувши на довгі роки власне полум’яне покликання. Письменники наші забули, що вони є нащадками Франка, Лесі Українки, Стельмаха та Тичини. Тому у нас в Україні є твори, які не горять, і є – що не тонуть...” — так іронічно й категорично починає Володимир Килинич статтю „Українська бондіана: політичний детектив без початку й кінця” в „Детектор медіа”. В принципі, ті, хто не має часу читати далі про перипетії конфлікту в Національній спілці письменників України, що призвели до розколу, суду і позачергового з’їзду, можуть і не читати. Вони вже від початку отримали містке резюме: йтиметься про письменників, які займаються геть не своєю справою (в результаті чого, зокрема, в країні немає достойної літератури), а тому „історія ця” буде безладна, сумбурна, нелогічна і кумедна.

Не можу не погодитися з тим, що історія розколу в НСПУ, що триває від жовтня 2003 року, сумбурна і нелогічна, але хіба тому, що письменники забули про свій славетний родовід? І до чого тут – в ситуації реального політичного й ідеологічного конфлікту – цей родовід? Адже далі в своїй статті автор згадує про акцію паління рукописів перед Кабміном на знак протесту проти введення „якихось ПДВ” на українську книгу і про „письменників (можливо, й не членів детективної НСПУ, принаймні таку належність телебачення не підкреслювало), які хотіли ними залишатися”, а тому „сумлінно роздавали перед телекамерами автографи, успішно продавали власні літературні твори та вперто не лізли в політику”. Тут уже й письменники реальні, і твори літературні, і політики немає, але зверхності й іронії не меншає: що вони забули під Кабміном? проти якого ще ПДВ вони протестують? Хіба от зайву рекламу перед телекамерами собі роблять... Хоча, висновує автор, жодна реклама не допомогла жодному з них (членів чи не членів) дістати книжку року – нею нагородили „урочисто перевидану книгу справжнього вітчизняного літературного патріарха Миколи Костомарова ”Богдан Хмельницький”. (Зауважу, що Костомаров не отримував і не міг отримати жодної книжки року хоча б тільки тому, що був щойно виданий. Але це так – між іншим.) До речі, цікаво, а якщо закинути вітчизняним політикам, мовляв, забули, що є нащадками Грушевського, Винниченка, а то й Володимира Великого, це допоможе дістати відповіді на актуальні питання сьогодення?

Власне, дивує, навіть, не виклад подій і не мораль статті, а та апріорна позиція невартісності описуваного матеріалу та зневажливо-зверхній тон, що їх з перших рядків прибирає автор. Вони вже й визначають те, що стаття не намагається розібратися в ситуації, а просто розлого констатує те, що в ній, правду кажучи, й розбиратися не варто. А тому, під шумок, – без жодного „злого умислу”, просто від незнання і неуважності – відбувається цілком небезпечна річ: підміна понять. Діяльність Спілки загалом та Яворівського (та Околітенко) зокрема субституюється риторикою професійної діяльності й покликання письменника (чи митця) як такого, стосунки мистецтва і політики змішуються з діяльністю митця як політика, а позастатутні дії, хоч як напозір безглузді, завуальовані політизованістю.

І тут проблема виходить за межі конкретної статті конкретного автора, що вона виявляється лише симптомом загальної легковажності – а подекуди й зневаги – стосовно будь-яких культурних проблем. Не завдавши собі клопоту розібратися в ситуації, журналісти плюють проти вітру, несвідомо граючи на руку своїм колегам з іншого боку медійних барикад. Адже ту саму підміну понять, тільки свідоміше, наполегливіше й цілеспрямованіше, роблять усі провладні медіа.

Загалом НСПУ, її статус, діяльність і роль в суспільстві, а також професійні успіхи її членів безперечно вартий уваги сюжет, а то й проблема, яка, втім, поза „політизованим” простором теперішнього конфлікту не цікавить ані вітчизняні медіа, ані владу й опозицію. За минулі роки нашої незалежної історії, Спілка – „одна з рушійних сил національного відродження, саме тут були створені Народний рух України, Товариство української мови та інші політичні і громадські структури, які сприяли утвердженню національної свідомості та незалежності країни”, як, за повідомленням УНІАН, зазначали письменники на позачерговому з’їзді, – не зазнала жодних суттєвих змін. Вона в’їхала в новий суспільно-політичний формат на білому коні виняткового статусу „національної”, що вивищувала її над іншими письменницькими неурядовими організаціями, гарантуючи стабільне, не від чого не залежне державне фінансування. За цим карт-бланшем губилася цілковита недоречність в (потенційно) демократичному суспільстві цієї установи з абсолютно виразним минулим: ніколи неприховуваним статусом наглядацько-каральної організації, що відповідала за ідеологічну чистоту, чи навіть стерильність, української радянської літератури. Про люстрацію, про заборону компартії говорили багато, хоч і безрезультатно. Про закриття чи, принаймні, суттєву реорганізацію НСПУ – ніколи.

Утім, хронічні літературно-ідеологічні проблеми Спілки не повинні впливати на очевидність неправомірної ситуації зі зміною керівництва в жовтні 2003 року, коли 87 делегатів невідомо на які кошти зібраного „позачергового з’їзду”, привезені до Пущі на автобусах з номерами адміністрації Президента (що в інтерв’ю „Дзеркалу тижня” підтвердила Наталя Околітенко, вирішили долю НСПУ. Не стосуються вони й однобокого й тенденційного, але одностайного висвітлення цієї події всіма (!) центральними телеканалами. І того, в який спосіб у минулий четвер ректор КПІ відмовив Спілці в оренді залу для проведення з’їзду (за наявності необхідних дозволів та попередньої оплати).

Натомість минулий і теперішній статус НСПУ мали би стимулювати хоч в одного журналіста, принаймні з опозиційних ЗМІ, питання на кшталт: для чого владі в принципі розкручувати скандал навколо Спілки? Які реальні ставки змушуються сусідів з Банкової ставити палки в колеса возу, який „і досі там”? (Здається в „мистецтві заради мистецтва” АП точно не запідозрити.) Для чого опозиції вливатися в порив 965 делегатів позачергового вуличного з’їзду з гаслами штибу „За вас ми будемо боротися, як боремося за Україну” (Ю. Тимошенко)? Чим керувався О. Мороз, коли закидав уряду й Держкомінформу – очолюваному спочатку І. Драчем, членом НСПУ й УНР, а тепер І. Чижем, членом СПУ, – що вони „намагаються видавати книжки і платити гонорари тільки тим авторам, які зручні для влади”?

Навряд Морозу можна закинути непоінформованість про стан і керівництво Держкомінформу, а Тимошенко – надмірну любов до письменників і турботу про них. Радше йдеться, знову-таки, про банальне зневажання реальним станом речей у вітчизняній культурі. Захищаючи НСПУ опозиція не захищає української культури, письменства, літератури, духовності тощо, а лише підтримує аморфне, нежиттєздатне утворення, що не відіграє в суспільстві не тільки об’єднавчої, а й навіть професійної ролі. Ба більше — утворення з тоталітарним минулим і замуленим теперішнім, чолівка якого, не даючи собі ради з власними обов’язками й інтригами, намагається грати в політику, а члени, за рідкісним винятком, – мало і погано пишуть, не видаються, не читаються і не мають жодного впливу на українське суспільство. І якщо опозиції насправді йдеться про налагодження контактів у мистецькому середовищі з розрахунку заручитися перед виборами агентами суспільного впливу, здатними в неполітичний спосіб артикулювати цілком політичні цілі й небезпеки, то вона явно робить не ті ставки. Нарешті розуміючи, що в мистецтва і політики та в митців і політиків є важливі точки перетину, вона не бачить і, здається, не хоче бачити, де саме вони знаходяться.

Тим часом конфлікт навколо НСПУ існує і полягає він і в зацікавленості влади у спілчанському майні – і не варто недооцінювати ані цього майна, ані цього інтересу, – і в політичних провокаціях, а також і в тому, що незалежний аудит НСПУ та опублікування його результатів уже давно на часі, як, зрештою, і питання про сам статус „національної”, бюджетне фінансування, його обсяги та витрачання, я вже не кажу про суспільну, професійну та ідеологічну роль, рівень членів і взагалі актуальність існування НСПУ. Хоча, правду кажучи, почався цей конфлікт не вчора, і не в жовтні...

Втім в українському медійному просторі ці чи подібні питання не прозвучали, вже не кажучи про спробу знайти на них відповіді. В кращому випадку, прозвучала констатація факту з намаганням використати його як інформпривід для опозиції, в гіршому – було вибудувано зв’язок між безладом у НСПУ, її головою Яворівським та опозицією. І ніхто не завдав собі труду проаналізувати справжні причини й можливі наслідки цієї ситуації. Чому ж тоді взагалі було про неї говорити – адже, насправді, ані як політична, ані як культурна новина вона не відбулася? І які висновки має зробити читач чи глядач, споживаючи таку невиразну, несмачну, а головне нецікаву інформаційну гумку? Про те, що в українській культурі панує повний безлад, але є люди (і ми їх – з якого боку не подивися – знаємо, хоч з різних боків це й різні люди), які можуть все впорядкувати? Про те, що в Україні немає достойних письменників, бо вони не відомого нащо пнуться в політику? Про те, що у вітчизняній політиці все так погано тому, що туди понабігло письменників? Чи про те, що – нема де правди діти – мистецтво і політика є речами несумісними? Швидше за все він просто плюне і надовго забуде про всю цю культуру (як забив на політику) разом із її реальними і можливими здобутками і перемогами.

Звісно, ситуація довкола НСПУ та, особливо, її висвітлення є лише прикладом, одним із багатьох, але прикладом дуже показовим. Того, що реальна (зокрема, політична) вага певних культурних чи навколокультурних подій, на жаль, визначається не самою подією, і не її контекстом, а внутрішньою інерцією та апатією тих, хто може і мусить на неї реагувати першими, пошукуючись витоків проблеми і підкреслюючи її можливі наслідки. Втім, зрештою, я добре розумію тих, хто не знає і знати не хоче. Кажуть, знання примножує печаль, але це не означає, що незнання гарантує щастя. Проте – це вже із царини культури.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1044
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду