Вийшла «Біла книга кримської журналістики» за 2003 рік

27 Лютого 2004
825

Вийшла «Біла книга кримської журналістики» за 2003 рік

825
Всі матеріали за цими та іншими справами знайшли місце в збірнику. Він має шість головних розділів. В них приводяться факти утисків, цензури, використання посадовцями свого службового становища. Другий розділ – інформація про напади, залякування, погрози та побиття журналістів. Третій – про ув’язнення, затримання та арешти журналістів. Окремий розділ присвячено факторам, які обмежують свободу журналістської діяльності.
Вийшла «Біла книга кримської журналістики» за 2003 рік
Всі факти, наведені в збірнику підтверджуються документами та матеріалами, що виокремлено в спеціальний розділ.

Загалом, минулий рік, з точки зору укладачів книги, і в Україні і в Криму, зокрема, характеризується тим, що преса, телебачення, ЗМІ в нашому суспільстві взагалі втратили частину тієї свободи, яку мали ще на початку цього десятиріччя. Саме через це більш жорсткою стала боротьба за свободу слова, сформувалася медіа-профспілка, почастішали напади на журналістів, побільшало позовів до суду. В першу чергу це позначилось на політичних статтях та програмах – політична журналістика стала більш затиснутою в рамках лише офіційно дозволеного, за багатьма ЗМІ проглядається існування заданої зверху програми, з*явилося більше матеріалів, націлених на спеціальний результат, а не на неупереджений аналіз та вільне інформування глядача. На практиці багато ЗМІ стали переважно місцем для ідеологічних „спецоперацій”, для маніпулювання думками та настроями читача та глядача, а не інструментом вільного аналізу.

З іншого боку, стосовно Криму, найбільших утисків та „програмування” від засновників зараз зазнають низові, або маленькі, наймен захищені, ланки ЗМІ – районні та місцеві газети, міські студії телебачення та телеканали, міські газети. Саме тому в них стало значно більше „попси”, втрачено рівень професійності, художньості та вимогливості. Цьому сприяє й те, що за підготовку журналістських кадрів взялися маленькі приватні вузики, які готують для редакцій малокваліфіковані кадри. Тому інколи автори окремих газет та телепрограм, мені здається, завідомо не претендують на популрність, рейтинг, схвалення глядача, а вирішуютть лише свою проблему – догодити видавцеві...

Ситуація з законодавчим забезпеченням свободи слова також не покращується, а погіршується. Про це свідчить і розділ книги, про ставлення жо преси з боку Верховної Ради Криму та рескомінформу автономії. В ньому йдеться про те, що комітет з моніторингу свободи преси в Криму ось уже кілька років як домагається внесення змін до положення про акредитацію при Верховній Раді АРК, однак депутаті на це просто не звертають уваги. З іншого боку упорядники книги констатують, що „робота Постійної комісії Верховної Ради АРК мандатної, з депутатської етики, органзації роботи ВР АРк і засобів масової інформаціїх торік була маловиразною та маловідомою. Її голова Ніна Плужникова та інші чолени комісії, за вийнятком Сергія Шувайникова, не були присутні практично на жодних журналістських зборах, на жодному „круглому столі”, семінарі, конференції, на яких розглядалися журналістські проблеми. Немає також офіційної інформації, чи розглядала комісія хоча б одне питання про розвиток ЗМІ в Криму, про утвердження в автономії принрципів свободи слова і свободи преси, крім тих випадків, коли розподілялися бюджетні кошти на підтримку окремих ЗМІ. Нічого не робилося в Криму в напрямку роздержавлення ЗМІ, при тому, що кримський парламент зобовїязаний передбачати всі негативні моменти невідворотного процесу роздержавлення, в тому числі і в соціальній сфері” – пишуть упорядники „Білої книги”.

Збірник видано Асоціацією вільних журналістів Криму, Комітету з моніторингу свободи преси в Криму, Кримського центру незалежних політичних дослідників та журналістів за підтримки Міжнародного фонду „Відродження” та Фонду технічної співпраці при Посольстві Канади в Україні.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
спеціально для „Детектор медіа”, Сімферополь,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
825
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 222
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду