Генерал СБУ Кравченко – персона нон грата на вітчизняних каналах?

23 Лютого 2004
1955

Генерал СБУ Кравченко – персона нон грата на вітчизняних каналах?

1955
Коротко нагадаємо історію нетривіального "шпигунського" сюжету. Буквально напередодні зустрічі Леоніда Кучми та Герхарда Шрьодера генерал СБУ, співробітник зовнішньої розвідки Валерій Кравченко зайшов до редакції радіо "Німецька хвиля" і зробив сенсаційну заяву.
Генерал СБУ Кравченко – персона нон грата на вітчизняних каналах?
За інформацією "Німецької хвилі", Кравченко володіє матеріалами, доводять, що "підлеглі Кучми, голова СБУ Ігор Петрович Смешко, а також керівник Головного керування Розвідки Олег Григорович Синянський порушуючи Конституцію та Закон про розвідувальні органи України дають вказівки своїм співробітникам за рубежем стежити за депутатами Верховної Ради України з числа опозиції". Саме такі інструкції "з Центру" одержав і Валерій Кравченко, який до того ж повідомив, що вказівка стежити стосувалася також "членів уряду від міністра і вище".

Згодом, у неділю 22 лютого, Кравченко виступив з новими заявами. У вечірньому телеінтерв’ю програмі ZDF колишній офіцер безпеки посольства України в Берліні заявив, що йому було наказано слідкувати за німецькими репортерами, що вели розслідування в зв’язку з торгівлею органами людського тіла і дітьми у Харкові. Як стверджує Кравченко, його керівництво вимагало, щоб він запобіг виходу сюжету про це в програмі "Мона Ліза" телеканалу ZDF. Крім того, український генерал повинен був слідкувати за Габріелою Штаунер, депутатом Європарламенту від баварського Християнсько-соціального союзу (ХСС). Справа в тому, що після демонстрації сюжету про торгівлю органами вона підключила до цього питання Європейську комісію з прав людини, а також домагалася від України офіційного розслідування цієї справи.

Заяви Валерія Кравченка мали широкий резонанс в німецьких ЗМІ, які зокрема зробили висновок про те, що українські власті використовують старі радянські способи боротьби проти своїх політичних опонентів

«Холодна війна на Україні, схоже, ще не завершилася». Так озаглавило одне із своїх повідомлень, присвячених візитові в Німеччину президента Куми, німецьке інформаційне агентства ДПА. Тільки тепер вороги українського лідера – це не імперіалісти, а супротивники режиму усередині країни, – пише журналіст ДПА, аналізуючи заяву колишнього генерала зовнішньої розвідки України Валерія Кравченко.

Скандалові навколо заяв радника українського посольства в Німеччині був присвячений і один із сюжетів головної інформаційної програми першого каналу німецького телебачення АРД. Кореспонденти АРД повідомляють, що візит Кучми затьмарений обвинуваченнями генерала Кравченко на адресу нинішнього керівництва України про неправомірне стеження за діячами опозиції.

Впливова газета «Франкфуртер Альгемайне» опублікувала статтю під заголовком «Серйозні обвинувачення проти Кучми». Газета докладно розповідає про те, що Кравченко під час своєї роботи офіцером безпеки в посольстві України в Німеччині повинний був здійснювати за рубежем, у тому числі й у ФРН, стеження за видними українськими політиками від опозиційних партій. Відповідні документи генерал готовий представити генпрокуратурі України і Комітетові з прав людини Верховної Ради.

Цікаво, що минулої середи в присутності голови Служби безпеки Президент України підписав указ про додаткові заходи щодо подальшої демократизації суспільства та посилення цивільного контролю за діяльністю правоохоронних та розвідувальних органів. Згідно з документом, усі співробітники спецслужб, відряджені до вищих органів влади, мають бути відкликані. Саме з цим фактом пов’язувала можливі мотиви вчинку Кравченко прес-служба СБУ у своєму офіційному коментарі, який ми наводимо нижче:

З приводу публікації у засобах масової інформації 18.02.04р. з посиланням на радіо “Німецька хвиля” даних про співробітника Посольства України у ФРН Кравченка В.М.

Генерал-майор Кравченко В.М., 1945 р.н., є співробітником СБУ, який до недавнього часу виконував обов'язки офіцера безпеки Посольства України в Німеччині (м. Берлін). 11 лютого цього року він отримав розпорядження прибути до м. Києва у службове відрядження для вирішення питання про його подальше перебування на посаді, у тому числі з урахуванням його віку та стану здоров'я. У зв'язку з відмовою В.М.Кравченка виконати відповідний наказ МЗС України 16 лютого відбулася заміна цього співробітника новим офіцером.

Оприлюднені В.М.Кравченком звинувачення керівництва СБУ є абсурдні по суті. Надання керівництвом СБУ будь-яких протиправних вказівок чи завдань, у тому числі політичного забарвлення, заборонено законом України, а тому ніколи не допускалось. Натомість, визнаючи відповідальність за будь-які дії своїх співробітників, СБУ вважає за необхідне прокоментувати можливе підґрунтя згаданих публікацій.

Очевидним мотивом поведінки В.М.Кравченка є особисті меркантильні інтереси щодо можливого припинення його закордонного відрядження. Посилання В.М.Кравченка на “вказівки керівництва слідкувати за депутатами ВР та членами уряду від міністра і вище” є, очевидно, свідомою провокацією з боку офіцера.

Прес-центр СБ України


Історія з генералом СБУ достатньо широко висвітлювалась в інтернет-виданнях. Тим часом, українське телебачення відгукнулося на цю подію, м’яко кажучи, надзвичайно скромно. У п’ятницю, 20-го лютого хоч якусь увагу цій (без сумніву, сенсаційній новині для преси будь-якої країни світу) приділили лише деякі канали – причому в редакції, яка не давала глядачам жодного шансу зрозуміти суть заяв колишнього розвідника, зате широко цитувала спростування у виконанні Президента України. Нижче ми наводимо повністю розшифровки тих сюжетів, які транслювали деякі з українських телеканалів:

Вікна-новини (2004-02-20 21:00)

Леонід Кучма зробив заяву щодо останніх звинувачень на адресу СБУ СТУДІЯ: У студії – Ірина ВАННИКОВА. Сьогодні президент України Леонід Кучма, що перебуває з візитом в Німеччині, зробив заяву щодо останніх звинувачень на адресу СБУ. Він назвав, цитую, "абсолютним абсурдом заяви генерал-майора Валерія Кравченка про те, що СБУ буцімто санкціонує політичне стеження за опозиційними політиками під час їх перебування за кордоном".

СИНХРОН: Леонід КУЧМА, Президент України: "Сьогодні в Україні відбувається процес деКГБдизації країни. Ми хочемо відкинути всі рудименти минулого Радянського Союзу, коли всюду, всюду було око КГБ. Знаєте, що сьогодні на чолі цієї служби безпеки стоїть не людина, яка працювала в КГБ. І друге, що президент країни підписав указ, в якому всі бувші працівники служби безпеки, які на сьогоднішній день працюють у всіх міністерствах, відомствах і так далі, і тому подібне, відзиваються. І я думаю, що це буде сприяти нормальним... нормальному розвитку ситуації.. демократ... демократизації суспільства в Україні... Скажіть, будь ласка, для чого Україні займатися цим в Німеччині? Якщо приїздять сюди наші опозиціонери, то вони роблять заяви, і можна почитати в любій газеті". Репортер (2004-02-20 23:58)

Леонід Кучма прокоментував скандальну заяву генерала зовнішньої розвідки Кравченка СТУДІЯ: Там же, у Берліні, Леонід Кучма сказав, що українська влада ніколи не давала доручення стежити за представниками опозиції, так голова держави прокоментував скандальну заяву генерала зовнішньої розвідки Кравченка.

СИНХРОН: Леонід КУЧМА, президент України: "Скажіть, будь ласка, для чого Україні займатись цим в Німеччині? Якщо приїздять сюди наші опозиціонери, то вони роблять заяви, можна почитати в любій газеті. Сьогодні в Україні відбувається процес деКДБизації країни".

Як бачимо, лише "Вікна-новини" одним реченням означили суть обвинувачень генерала Кравченка до української влади. Але при цьому "Вікна", як і інші, дали розширений виклад спростувань з боку Леоніда Кучми – спростувань, які стосуються невідомо яких звинувачень. Наскільки звичайний глядач міг зробити більш-менш адекватні висновки з цих сюжетів – питання риторичне.

Навіть у недільних тижневиках типу "Епіцентру" оцінка ситуації навколо зізнань Валерія Кравченка не піднялася вище за чергове звинувачення у непрофесійності, невідповідності корпоративній етиці і загадковому (можливо, В’ячеслав Піховшек знає краще, що він мав на увазі) "законі акваріуму" – при цьому жодним чином не розширивши уявлення пересічного українського глядача про те, що ж насправді говорив екс-генерал СБУ німецьким журналістам. Звернення "Епіцентру" до цієї теми взагалі мало анекдотичний вигляд – після того як інформаційна служба каналу "1+1" не згадала про нього в праймтаймових новинних випусках протягом всіх трьох днів, коли розгортався скандал.

А "Подробности недели" на "Інтері" ще більш конкретно спробували означити "випадок Кравченка" як провокацію, яка, виявляється, покликана перешкодити рішучому і абсолютно несподіваному (мабуть, за сім років руки не доходили) переходу Президента Кучми до процесу "деКДБизації". Очевидно, будь-яка спроба телевізійників детально розповісти про цю провокацію також автоматично зараховувалась до провокацій.

Насправді ми дійсно зіткнулися з ситуацією, коли українське телебачення практично проігнорувало подію, яка негайно потрапила б у центр інформаційних повідомлень будь-якої країни світу – за винятком, мабуть, якої-небудь Північної Кореї (і тепер уже України). Що ж, цей приклад дійсно яскраво ілюструє ситуацію із свободою слова в Україні. І цю красномовну ілюстрацію навряд чи замаскуєш розповідями про термінову "деКДБизацію", яка дивним чином співпала в часі з новими викриттями кучмівського режиму...

Читайте також:

Моніторинг теленовин
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1955
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду