Мадлен Олбрайт: “Я стурбована тим, що побачила в Україні…”

23 Лютого 2004
1240

Мадлен Олбрайт: “Я стурбована тим, що побачила в Україні…”

1240
Відповідаючи на ряд запитань кореспондента “Детектор медіа”, вона сказала: “Від перебування тут і широкого спілкування у мене склалося враження, що сьогодні в Україні існують великі обмеження на свободу слова”. При цьому М. Олбрайт завважила, що під час академічної кар’єри вивчала роль засобів масової інформації у перехідні періоди суспільного розвитку.
Мадлен Олбрайт: “Я стурбована тим, що побачила в Україні…”
“Я завжди сприймала обмеження свободи преси під час виборчих процесів як найгіршу прикмету,– сказала вона. – Тому мене дуже непокоїть, що це відбувається в Україні, те, що я бачила й чула про теперішні обмеження щодо незалежних видань”.

Будь-яка виборча кампанія, на думку колишнього держсекретаря США, це – “просвітянський процес для громадян, які повинні мати “вільний доступ до об’єктивної інформації, знати, що відбувається під час виборчого процесу”.

Коментуючи судове рішення стосовно “Сільських вістей”, М.Олбрайт сказала: “Я вважаю публікацію антисемітських статей неприйнятною. Гадаю, є надійний спосіб запобіганню цьому, що не має стосунку до закриття газети”.

Того ж дня на зустрічі у Києво-Могилянській академії з учасниками обмінних навчально-наукових програм М.Олбрайт як один із прикладів порушення свободи преси в Україні назвала відмову радіостанції “Довіра” ретранслювати передачі “Свободи”.

Характеризуючи передвиборчу атмосферу, гостя сказала: “Я стурбована тим, що побачила в Україні, становищем тих, хто домагається вільних і чесних виборів, посиленим цькуванням, через яке їм важко провадити політичні зустрічі, бо перед ними зачиняють двері приміщень, відсутністю доступу до медіа (опозиційних депутатів. – А.С.), зухвалістю податкової адміністрації. Цей набір засобів дуже великий і має на меті викликати роздратування у людей, послабити позиції тих, хто виступає проти несправедливого виборчого процесу”.

М.Олбрайт вважає, що цьогорічні вибори мають “кардинальне значення” для України й “від того, як вони пройдуть, залежатиме сприйняття України у світі”. (від автора: це – кінець посилань на зустріч у Могилянці).

“Я приїхала сюди, бо вважаю, що Україні слід приєднатися до Європи, до трансатлантичних організацій, зокрема до НАТО, – заявила пані Олбрайт на прес-конференції в Українському домі. – Тому дуже важливо, щоб Україна стала демократичною державою, в якій панує верховенство права”.

Американська гостя взяла участь у конференції “Україна в Європі та світі”, що відбулася в Києві. У неї були зустрічі з представниками уряду й неурядових організацій, з лідерами парламентських фракцій, політичних партій, з прем’єр-міністром України, “тривала зустріч” з Президентом України, а також з міністром закордонних справ.

“Для мене очевидно, що одне з головних питань у сьогоднішній Україні – це конституційна реформа, заявила М.Олбрайт. – Одні виступають за, інші – проти. Я розумію важливість обговорення поступових конституційних змін. Знаю також, що задля того, аби вони утвердилися, їх мають здійснювати законодавчі органи на легітимній основі. Ці зміни мають широко обговорюватися у суспільстві й не повинні слугувати інтересам певної політичної фракції”.

Багато часу під час зустрічей, за її словами, було присвячено іншій важливій політичній темі – президентським виборам. “Я висловлювала думку, – сказала М.Олбрайт, – що важливо не допустити проявів на кшталт залякування перед парламентськими виборами в Україні, коли люди часто не мали можливості відвідати зустрічі з певними кандидатами, а їхні представники не могли розповсюджувати листівки, коли застосовувався ресурс податкової адміністрації”. “Відповідальність за те, щоб президентська виборча кампанія і самі вибори в Україні відбулися у відкритій, вільній атмосфері, – вважає вона, – лягає на владу”.

Відповідаючи на запитання журналістів, М.Олбрайт висловила особливе ставлення до України, що ґрунтується й на родинних традиціях: “Мій батько завжди поважав Україну за її великий внесок у розвиток слов’янських народів”. Сама вона уважно стежила за подіями в Україні від часу проголошення незалежності як радянолог і фахівець з проблем Центральної та Східної Європи.

“Я добре усвідомлювала,що цій країні має приділятися особлива увага через її історичне та геополітичне значення, –сказала М.Олбрайт. – Ми в адміністрації Клінтона завжди підтримували розвиток демократії та економіки у тих країнах, які мали більші шанси стати демократичними. Україну ми вважали однією з таких держав, оскільки їй належить величезна роль у подальшому розвитку Європи – сильної, вільної та об’єднаної”. Теперішня адміністрація, за словами колишнього держсекретаря, “обрала інші пріоритети”.

“Нині для Сполучених Штатів справді дуже важливо зосередитися на боротьбі з міжнародним тероризмом і нерозповсюдженням зброї масового знищення, – заявила Мадлен Олбрайт. – Я згодна із президентом Бушем, що ми повинні бути вдячними Україні за те, що вона відправила війська в Ірак. Та нам не слід забувати, що український народ, отже, й Сполучені Штати зацікавлені у тому, щоб Україна була країною розвиненої демократії, і мені не хотілося б, щоб почуття вдячності звело ці зусилля нанівець”. Київські афоризми М.О.

Я не думаю, що демократію можна нав’язати, її можна пропонувати.

Демократія – не подія, а процес.

Майбутнє України – у ваших руках.

Досьє “Детектор медіа”

Мадлен Корбел Олбрайт – 64-ий держсекретар США, працювала в адміністрації Білла Клінтона. Багато хто вважає її найвидатнішим головою зовнішньополітичного відомства у новітній американській історії. Вона – перша жінка, яка обіймала цю посаду і була найвисокопосадовішою жінкою-урядовим посадовцем упродовж усієї історії США.

Її державний послужний список включає також роботу членом Ради Національної безпеки за президентства Картера (з 1978-го до 1981 року), постійного представника США при ООН (у 1993-1997 рр.) і члена кабінету та Ради Національної безпеки в адміністрації президента Клінтона.

Доктор Олбрайт заснувала компанію глобального стратегічного планування “ЛЛС Олбрайт груп” зі штаб-квартирою у Вашингтоні, округ Колумбія. Вона – голова Ради директорів Національного демократичного інституту міжнародних відносин, керівник проекту з дослідження глобальних проблем, президент стипендіального фонду ім. Трумена, член Ради директорів Нью-йоркської фондової біржі.

Доктор Олбрайт – почесний професор Інституту дипломатії при Джорджтаунському університеті, а також почесний член Інституту ім. Уїльяма Дейвідсона при школі бізнесу Мічиганського університету.

М.Олбрайт народилася у Празі, а після того, як 1948 року до влади в Чехословаччині прийшли комуністи, разом з родиною емігрувала до США. Отримала диплом бакалавра з відзнакою у коледжі Веллеслі, ступені магістра та доктора публічного права і державного управління в Колумбійському університеті, а також здобула атестат Російського інституту.

Має трьох дочок та шестеро онуків.

Торік доктор Олбрайт опублікувала автобіографію “Пані секретар: мемуари”.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1240
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду