"Гравіс" припиняє мовлення

20 Лютого 2004
1620

"Гравіс" припиняє мовлення

1620
Натомість ТК „Гравіс” загалом припиняє мовлення. У розмові із членом Нацради та екс-співвласником ТК "Гравіс" Віктором Лешиком виявилося, що причин припинення мовлення цією телекомпанією багато.
"Гравіс" припиняє мовлення
„ТК” - Нам стало відомо, що ТК "Гравіс" з березня планує припинити мовлення. Це так?

- Наскільки мені відомо, вони надіслали листа в Національну Раду, у якому повідомили, що припиняють мовлення на початку березня і це пов’язано з тим, що Нацрада влітку минулого року проліцензувала оператора кабельних послуг "Воля-Кабель" таким чином, що ефірна компанія "Гравіс" не потрапила в найбільш доступний пакет. Більше того, "Воля-Кабель" у серпні минулого року викинула взагалі із вузькополосних мереж "Гравіс". Було 400 тисяч глядачів, а стало 40 тис. Я розумію це так, що "ВОЛЯ" за допомогою державного органу розправилася із своїм конкурентом, тому що в холдингу, в який входить "Воля-кабель", є два своїх програмних канали "ІVК" і "КТМ". У місті вони є конкурентами "Гравісу". Як на мене, це є факт недобросовісної конкуренції. І на превеликий жаль, цьому факту ніхто не надає, в тому числі й в Нацраді, значення. У своєму листі в Нацраду керівники "Гравісу" вказують, що припиняють мовлення на деякий час, поки "Воля-Кабель" не побудує так свої мережі, щоб "Гравіс" був доступний більшості глядачів. Я знаю і плани "ТВ-Табачук", який хоче будувати загальнонаціональний канал (як відомо, за допомогою „донецьких” та кураторством над менеджментом Зіновія Кулика, радника прем’єра Віктора Януковича. – „Детектор медіа”).

По суті, ми в столиці маємо факт того, що остання приватна міська компанія вимикає свій ефір. Залишається міською тільки ТК "Київ".

- Але ж "Гравіс" має ліцензію на ефірне мовлення. Що заважає їй розвивати його?

- Так, вони мовлять на 35 ТК. Ліцензію отримував ще я. Вона дійсна до 2005 року. У "7 каналу" - до 2009 року. Але в місті немає достатньо антен колективного прийому. Тільки кілька відомчих будинків залишилося, де є ці антени. Решту – позрізали. Ця історія з антенами тягнеться ще з часів мерства Івана Салія. У той час служби, що працювали при ЖЕКах (ми сплачували невеликі кошти за утримання антенного господарства) були скасовані. Обладнання розкрадали.

А "7 канал" проліцензовано і на ефірне, і на кабельне мовлення. Але в кабелі він присутній тільки формально. В цілому міська влада пропустила велику небезпеку. Поява оператора-монополіста – величезна загроза для інформаційної безпеки не тільки столиці, а й держави. А тепер оператор-монополіст диктує правила гри ефірним компаніям, і в принципі може впливати і на програмне наповнення.

- Чи є, на вашу думку, припинення мовлення запланованою акцією? Чи не ризикує компанія взагалі зникнути?

- "Гравіс" судиться зараз з Нацрадою. Перше рішення Київського господарського суду було прийнято на їхню користь. Вони не заробляють коштів і, щоб не множити борги, змушені припинити мовлення.

Тобто, я підкреслюю, що є декілька причин припинення мовлення. Первісним, мені здається, було рішення Нацради узаконити наміри "Волі-Кабель" викинути "Гравіс" із доступної мережі. Далі виник блок фінансових проблем, який, врешті, і призвів до цього рішення. Це і проблеми з орендованим в КПІ приміщенням, і з кадрами і т.д.

Я вхожу в комісію Нацради з розслідування діяльності "Волі-кабель", яку було створено минулої середи. Це не перша комісія. З "Волею-кабель" розмовляти вкрай важко. Як на мене, то їхнє спілкування носить демонстративно-знущальний характер над державним органом. Я не знаю, що ця комісія вирішить. Але моя надія - на суд, його рішення, можливо, якимось чином покращить цю ситуацію. Тимчасове припинення мовлення – це показовий акт для громадськості.

- На цьому каналі останній час мовив "Телемегаполіс". Фактично, на "Гравісі" не було власного продукту...

- "Телемегаполіс" – стопроцентно український продукт, який вироблявся на замовлення "Гравісу". "Телемегаполіс" працював не цілодобово. Був і свій продукт у проміжках між роботою.

- Ви залишаєтеся одним із засновників "Гравісу"?

- Серед засновників мене не було ніколи. З 1995 по січень 1997 я був одним із учасників компанії. З січня 1997 року я був призначений президентом НТКУ, тому вийшов із складу товариства, віддавши свою частку товариству. Тобто юридично я не маю відношення до ТК.

- А фактично?

- Співпереживаю. Там мої друзі, люди, з якими ми вперше у Києві побудували приватну комерційну телекомпанію більше 10 років тому. Компанію, яка, в принципі, намагалася працювати більш–менш професійно і відповідно до законодавства. Тому я можу сказати, що мені абсолютно не байдужа доля цієї компанії. Я вважаю, що "Гравіс" став жертвою того, що ринки реклами не розділені, тобто практично всі загальнонаціональні канали продають у Києві місцеву рекламу. На великих каналах іде реклама київських магазинів, автопарків... Професійні питання занедбані. Ніхто цим толком не займався. І сьогодні ось я слухаю звіт Нацради у ВР, і Микола Томенко у своєму виступі говорить тільки про політику. Але ж Нацрада не має права і не повинна займатися політичною діяльністю... Або ж борються з рекламою алкоголю на ТБ, але нащо ж це було загалом дозволяти? А от професійними питаннями ніхто не займається...

- Але "Гравіс" - збиткова телекомпанія. Хіба вона може претендувати на повноцінний ефір?

- Фактично, цю компанію зробили збитковою.

- А вона була колись прибутковою?

- Вона була самоокупною. І гроші, які зароблялися, вкладалися в компанію, в очікуванні, що ринок виросте і компанія почне заробляти.

- Таким чином, компанія сподівається тільки на позитивне рішення суду? Чи значить це, що у разі негативного рішення вона не відновить свою роботу взагалі?

- У червні "Воля-Кабель" має звітувати перед Нацрадою про додаткову побудову мереж. Забезпечення для усіх абонентів рівних умов доступу - було однією з головних умов отримання нею ліцензії. У середу під час звіту "Волі-Кабель" на засіданні Нацради вони сказали, що, мовляв, "вже передумали". Тоді виникає питання, на якій підставі вони отримали ліцензію? Я всіх деталей не знаю. Бо зараз не є ні учасником, ні засновником "Гравісу". Я думаю, що ситуація настільки загострилася через листування, судові розгляди, байдужість, з якою дивляться на цей процес, тому у команди „Гравісу” терпець урвався.

Від редакції: Подробиці щодо мовлення „Телемегаполісу” в ефірі ТРК „Київ” читайте в „ТК” наступного тижня.

Читайте також: Они сказали: «везите все!»

«Телемегаполис»: один год – полет нормальный. Требуется ускорение.»

Телевизионный фаст фуд
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1620
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 217
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду