“ТРК “ЮТА-ТV” може втратити і радіочастоту

19 Лютого 2004
1123

“ТРК “ЮТА-ТV” може втратити і радіочастоту

1123
"Цей виступ не що інше, як спроба відвернути увагу від цілої низки грубих порушень законодавства з боку Г. Чечика протягом усієї його діяльності, - йдеться у повідомленні В.
“ТРК “ЮТА-ТV” може втратити і радіочастоту
Кикотя, керівника прес-служби міської ради, - а саме: фальсифікація документів при реєстрації як суб’єкта господарювання, зневажання ділових партнерів, ігнорування норм права у сфері інформаційної діяльності, радіо, телебачення і електрозв’язку, незаконне розпорядження майном територіальної громади, зазіхання на право власності, тощо. Відмовившись від виробництва власного інформаційного продукту, він, з метою збагачення, вдався до ретрансляції репертуару радіо “Шансон”.

Автори документу наполягають на тому, що Г.Чечик, "скориставшись інцидентом, до якого міська влада не має жодного відношення", "у прямому ефірі заходився нагнітати звинувачення в спробах закрити телерадіокомпанію, вживаючи при цьому брутальні висловлювання на адресу центральних органів влади, органів місцевого самоврядування, міської територіальної громади, центральних засобів масової інформації. Судові й правоохоронні органи, які діють в межах своїх повноважень, звинувачено в терорі проти телерадіокомпанії та у спробах її знищити. Були навіть названі конкретні посадові особи, які нібито “є організаторами і виконавцями” “терористичних,” на думку Г.Чечика, акцій.

Прес-служба міської ради відкидає звинувачення, висловлені власником “ЮТА-ТV”, "як безпідставні і такі, що не відповідають дійсності".

Прес-служба заявила, що згадані у виступі Г.Чечика посадові особи міської ради та виконавчого комітету залишають за собою право довести безпідставність звинувачень, висловлених у прямому ефірі, скориставшись нормами чинного законодавства аби захистити свою честь і гідність.

Також прес-служба міської ради повідомила, що "звертається до компетентних органів та рішуче наполягає на необхідності глибокого вивчення законності реєстрації ТОВ “ТРК “ЮТА-ТV” та правомірності використання ним частотного ресурсу в 100,6 МГц".

Однак, взаємний обмін звинуваченнями не припиняється. В інтерв’ю "Детектор медіа" власник та директор ТРК “ЮТА-ТV” Георгій Чечик назвав згадану заяву прес-служби міськради неправдою. У свою чергу, Георгій Чечик шукає захисту в органах прокуратури.

- Чи виходить радіостанція в ефір?

- Так, зараз ми є в ефірі. Ми звернулися в органи внутрішніх справ і вони зробили все можливе, щоб ми відновили роботу. Ми також звернулися до прокуратури із вимогою відкрити кримінальну справу за фактом нападу представників спортклубу "Дракон" на нашу радіостанцію. Зараз прокуратура вивчає ситуацію.

- "Детектор медіа" отримала сьогодні заяву прес-служби міської ради Полтави...

- Так, я ознайомлений із нею. Це все неправда.

- Але проти вас висувається ряд звинувачень. Наприклад, "про фальсифікацію документів при реєстрації як суб'єкта господарювання".

- Як можуть бути сфальсифіковані документи, коли ТРК працює вже 11 років? Ці документи реєструвалися органи влади, тобто вони самі. А фальсифікацію документів може довести суд.

- Чи зверталися органи влади до вас чи до суду з цього питання?

- Я вперше чую про це звинувачення.

- Далі вони пишуть, що ви ігноруєте норми права в сфері інформаційної діяльності? Чи були до вас претензії з цього приводу?

- З боку Національної ради у нас немає жодної претензії.

- А щодо "незаконного розпорядження майном територіальної громади"?

- У нас є рішення Харківського апеляційного суду, яким відмовлено у позові про виселення нас з орендованого приміщення та визнання договору оренди недійсним. Також є відмова позивачам з цього ж питання Вищого господарського суду. На цій підставі ми вважаємо, що договори оренди ТРК з міськрадою є дійсними.

- На яких умовах ви орендуєте це приміщення?

- Згідно Закону України "По телебачення і радіомовлення" ми орендуємо його безстроково. У нас є рішення міської ради № 920-Р від 12.08.1994 року, підписане головою виконкому міськради, "Про оренду та розподіл приміщень Будинку Техніки". Це приміщення ми займаємо з дня його побудови. В розпорядженні міськради вказано: "враховуючи нагальність проблеми щодо забезпечення діяльності ЗМІ, передати в оренду приміщення п'ятого поверху Будинку Техніки наступним компаніям: редакції міського телерадіомовлення, редакції газети "Полтавський вісник", Полтавській ТРК "ЮТА-ТV". Згідно цього документу керівникам цих ЗМІ, в тому числі й мені, було вказано в 10-денний термін підготувати приміщення для розміщення відповідних редакцій. Конфлікт з владою за приміщення розпочався після того, як ми відмовилися виконувати вказівки мера.

- Які саме вказівки?

- Шельмувати певних людей та партії. Мої журналісти сказали, що готові звільнитися, якщо їх будуть примушувати до такої роботи. Після цього, вже протягом чотирьох років, тривають суди, гоніння й тиск на ТРК.

- Вас звинувачують також у тому, що радіостанція ретранслює "Взрослое радио Шансон". Як підтверджує сайт "Світ радіо", у нічному ефірі (23.00-6.00) ретранслюєте програми "Взрослого радио Шансон".

- Ні, це не так. Ми працюємо 24 години на добу, але ми не нікого ретранслюємо. На "Шансоні" ми закуповуємо деякі шоу-програми типу "Дядя Ваня", Ало, гараж" і інші.

- Що складає ваш власний продукт?

- Все решта, новинні випуски, шоу діджеїв є нашим власним продуктом.

- Хто є власником ТРК "ЮТА-ТV"?

- Я та мій син. Це наша приватна телерадіокомпанія.

- Учора в ефірі радіостанції ви звинуватили у тиску на ТРК конкретних посадових осіб. Чи маєте ви докази оприлюднених звинувачень?

- Я вже казав, що ми маємо рішення судових органів, які підтверджують наші права на безстрокову оренду. Однак, попри це прокурор Жовтневого району Полтави з ініціативи секретаря міськради Богдана Михайлюка подає позов в Господарський суд Полтавської області "в інтересах держави в особі виконавчого комітету Полтавської міськради, в особі Фонду Полтавського міського комунального майна" до ТОВ "ЮТА-ТV" про визнання договорів недійсними. Потім 12 лютого за 20 хвилин суддя виносить рішення про визнання договорів недійсними. Попри те, що суд вже раз розглядав це питання і виніс негативне рішення. Ми ще не отримали рішення суду. Воно не вступило в законну силу. Але 16-го лютого міськрада передає ці приміщення в оренду по ціні за 82 квадратних метра 1 грн.20 коп., включаючи ПДВ, спортивному товариству "Дракон". При тому, що ми сплачуємо за це приміщення 1 тисячу 400 грн. Після цього представники спортклубу "Дракон" прийшли до нас о 19:10 і силою намагалися захватити приміщення. Тому я назвав в ефірі прізвища усіх, причетних до цієї

ситуації осіб: прокурора Жовтневого району Полтави, судді та інших. Чому тільки нам потрібно виконувати закони, а їм, представникам влади, їх можна й порушувати? Крім того, що ми звернулися в прокуратуру, ми плануємо й оскаржити це, нове, рішення суду.

- Чи відома вже реакція прокуратури на ваше звернення?

- Мене запросив прокурор на зустріч і повідомив, що його ввели в оману. Він каже, що не знав про існування тих попередніх рішень по цій справі. Прокуратура зараз займається перевіркою усіх документів. Крім того, ми подали документи в Генпрокуратуру та КМУ. ТРК "ЮТА-ТV" - єдина компанія в регіоні непідвладна владі. Я однозначно вважаю, що йдеться про знищення нашої ТРК напередодні виборів.

- Чи мали ви зустрічі з представниками влади з приводу співпраці?

- Так, але це було ще чотири роки тому. Зараз вони знають, що жодних перемовин бути не може.

- Я знаю, що довгий час ви співпрацювали і продовжуєте це робити з СДПУ (о).

- Так, співпраця була. Але стосунки були нормальними до тих пір, поки президент ТРК "ТЕТ" Григорій Тичина не дав чітку вказівку не пускати в ефір рекламу Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко. Але ми виконуючи закон "Про політичну рекламу", надавали їм час. З того часу розпочалися й серйозні нападки на нас з боку "ТЕТ". Було подано позов на десятки мільйонів гривень. Ми судимося з ними вже два роки.

- Чотири року тому, коли ви на рівні з державними ЗМІ отримали в безстрокову оренду це приміщення, ви не мали конфліктів з владою, тому мали певні привілеї. Чи не краще не мати зовсім цих привілеїв, ніж бути залежними від влади?

- Я думаю, що краще не мати привілеїв, але бути незалежними.

- Що вас стримує знайти окреме приміщення?

- У мене було власне приміщення, яке я нещодавно його продав. Тут, в Будинку Техніки, встановлено наше передавальне обладнання, видано дозволи на роботу на цей будинок, тут знаходиться студія. Технічний переніс редакції може тривати рік. Я не можу допустити того, щоб радіостанція не працювала такий довгий час.

- Чи отримала телекомпанія "ЮТА-ТV" ліцензію на мовлення?

- Ми не отримали ліцензію, не зважаючи на те, що 11 років пропрацювали на 24 каналі в Полтаві, не маючи жодного зауваження. За цей час отримали подяку Президента, почесну грамоту від КМУ, мера міста, губернатора області. Не зважаючи на те, що ТРК має високоякісне обладнання, давно працює в ефірі, ліцензію було віддано ТК "ТЕТ". Ми подавали заявку на конкурс на всі частоти, але жодної ліцензії ми не отримали. Фактично, нас до конкурсу навіть не допускають.

- Як так?

- Нам одразу казали, мовляв, ця частота буде віддана ТРК "Україна", а ця - ТК "ТЕТ" чи іншій провладній структурі.

- Часто буває, що суперники цих потужних ТРО самі викликають заявки на участь в конкурсі в силу певних домовленостей.

- Ми не відкликали жодної заявки. Наші заявки зареєстровані в Нацраді.

- Чи намагалися ви проплатити самостійно прорахунок частоти для вашої ТРК?

- Ми намагалися це зробити. Але отримали відповіді, що в Полтавській області протягом п'яти років частоти прораховуватися не будуть.

- Яким є колектив ТРК?

- Зараз на радіо працюють 17 чоловік, з них 10 творчих працівників. Коли ми втратили ліцензію на мовлення, то були змушені скоротити 37 чоловік.

- Як зміниться інформаційна політика ТРК на рік виборів?

- Вона не зміниться. Ми говоримо тільки те, що є насправді, і не займатимемо жодної політичної позиції.

Від редакції: "Детектор медіа" звернулася з проханням прокоментувати ситуацію і до представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Полтавській області Лілії Миронович. "Я тільки вивчаю ситуацію і поки не готова давати якісь оцінки, – зауважила вона. – Ситуація не така однозначна, як говорять сторони конфлікту. Зараз радіостанція працює".

За словами Лілії Миронович, Нацрада надала їй доручення провести в березні цього року планову перевірку ТРК "ЮТА-ТV". На запитання про те, чи були у Нацради конкретні зауваження до роботи ТРК "ЮТА-ТV", Лілія Миронович зауважила, що треба говорити про кожен конкретний критерій роботи. "Я зверталася свого часу по методичну допомогу до різних служб Нацради з приводу компанії "ЮТА-ТV", – говорить пані Миронович. – ТРК сповідує у своїй діяльності конфліктний стиль". На зауваження, що міськрада звинуватила ТРК "ЮТА-ТV" у конкретних речах, представниця Нацради в Полтавській області відповіла тільки, що "коли буде перевірка, то вона буде комплексною". Лілія Миронович зауважила, зокрема, що цей конфлікт меншою мірою стосується Нацради, а більшою – місцевих структур, і виник він, головним чином, через оренду приміщення. До неї з приводу цього конфлікту не звертався керівник ТРК "ЮТА-ТV", а про претензії міськради вона дізналася зі згаданого звернення. Але Лілія Миронович говорить, що як представник Нацради намагається мати конструктивні стосунки в межах своїх повноважень з усіма телерадіоорганізаціями регіону.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1123
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду