Олле Стенхолм: "Шкода, що враження щодо стану свободи слова в Україні не в повній мірі обнадійливі"

19 Лютого 2004
907

Олле Стенхолм: "Шкода, що враження щодо стану свободи слова в Україні не в повній мірі обнадійливі"

907
Як уже повідомляла „Детектор медіа”, українська журналістська спільнота зараз активно співпрацює з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою з метою запровадження інституту громадського уповноваженого з питань свободи слова та інформації. Минулого тижня Громадська Рада з питань свободи слова та інформації звернулася до Ніни Карпачової зі зверненням з пропозицією призначити на цю посаду Олександра Чекмишева, голови Комітету "Рівність можливостей".
Олле Стенхолм: "Шкода, що враження щодо стану свободи слова в Україні не в повній мірі обнадійливі"
Як відомо, прес-омбудсмани існують у багатьох країнах світу. З доцільністю та ефективністю цього досвіду „Детектор медіа” сьогодні знайомить своїх читачів на прикладі Швеції.

Самодисциплінарна система шведської преси привертає до себе увагу хоча б тим, що вона не базується на законодавстві, а є повністю добровільною та фінансується чотирма організаціями-засновниками.

Філософія такої саморегуляції полягає в тому, що сторони визначають етичні й професійні принципи своєї діяльності і слідкують за їх дотриманням. Концепцію системи самодисципліни для друкованих ЗМІ Швеції розробили (і фінансують) чотири медійні організації, серед яких – Асоціація видавців преси, Асоціація видавців журналів, Шведська спілка журналістів та Національний прес-клуб. Вони є авторами Хартії, якою керується Рада з питань преси, а також Інструкцій для прес-омбудсмана. З їхньою допомогою також здійснюється і фінансування Ради з питань преси та Офісу прес-омбудсмана.

До появи інституту прес-омбудсмана усі скарги щодо порушень норм журналістської практики розглядала Рада з питань преси. Нині ці скарги спочатку потрапляють до прес-омбудсмана.

Шведську Раду з питань преси було створено 1916 року. Вона є найстарішим судовим органом у світі у своїй категорії. До її складу входять суддя, по одному представникові з вищенаведених пресових організацій, а також три громадських представники, яким не дозволяється мати жодного стосунку до газетного бізнесу чи організацій.

Інститут прес-омбудсмана у Швеції було введено 1969 року. Прес-омбудсман призначається спеціальним комітетом у складі головного омбудсмана парламенту, голови Шведської асоціації суддів та голови Національного прес-клубу. Як передбачається Інструкціями для прес-омбудсмана, він надає поради і допомогу особам, яким завдано збитків внаслідок публікацій про них у пресі, інших періодичних виданнях, інтернет-газетах. Він відслідковує випадки відхилення від норм журналістики; за своєю ініціативою або внаслідок заяви скаржника направляє такі матеріали на розгляд Ради з питань преси. Шляхом участі у громадських дебатах прес-омбудсман сприяє утвердженню журналістських стандартів.

Що стосується інтернет-видань, повноваження прес-омбудсмана поширються на ті інтернет-газети, які є членами Спільного Комітету Асоціації преси, а також інтернет-видання, які є додатками до періодичних видань, діяльність яких визначається Актом „Про свободу преси” (1:7) або Актом „Про свободу слова” (1:9) і які виробляються редакторським колективом періодичного видання чи компанії, що займається також і видавничою діяльністю.

Скаргу до прес-омбудсмана стосовно публікації у пресі може подати будь-який громадянин, якщо вона йому здається такою, що порушує норми журналістської практики. Але особа, про котру йдеться в публікації, повинна дати на це письмову згоду у разі, якщо скарга на опублікований матеріал надходить від іншої особи або ініціюється самим прес-омбудсманом, а результатом розглянутої скарги може стати офіційна критика на адресу газети.

По надходженню скарги прес-омбудсман зважує, чи достатньо буде фактичного виправлення в газеті, а чи потрібна буде відповідь причетної особи, про яку йдеться у публікації. Із цією метою прес-омбудсман може усно зв’язатися із газетою. Якщо цього не досить, прес-обмудсман готує свій запит до головного редактора, щоб той дав письмову відповідь на звинувачення скаржника. У свою чергу скаржник отримує можливість прокоментувати цю відповідь. Скарги, як правило, подаються впродовж трьох місяців від дати публікації.

Після отримання відповіді на свій запит прес-омбудсман або (1) вважає, що справа не потребує офіційної критики газети з боку Ради з питань преси, або (2) бачить достатньо підстав для передачі справи до Ради з питань преси і прийняття нею рішення.

Якщо прес-омбудсман відхиляє скаргу (варіант 1), скаржник може звертатися напряму до Ради з питань преси. Йому нічого не заважає звернутися із своїм позовом до суду після розгляду його скарги прес-омбудсманом і Радою з питань преси.

Подача скарги до прес-омбудсмана є безкоштовною процедурою. Прес-омбудсман також дає відповіді на запити громадськості щодо справ журналістської етики.

Газета, яка порушила норми журналістської етики, повинна опублікувати письмове рішення Ради з питань преси щодо неї. Вона також має сплатити адміністративний штраф.

„Кодекс етики для преси, радіо та телебачення у Швеції” визначає, що преса, радіо та телебачення мають найвищий ступінь свободи, в межах Акту „Про свободу преси” і конституційного права на свободу слова. „Проте важливо, щоб особа була захищена від неприпустимих страждань, можливих у результаті публікації про неї в пресі,” – йдеться в Кодексі. Як домовилися шведські журналісти, їхня професійна етика полягає в першу чергу не в дотримуванні формального набору правил, а у відповідальному ставленні журналістів до своїх обов’язків. Мета Кодексу етики для преси, радіо і телебачення якраз і полягає в тому, щоб підтримати таке ставлення.

Шведський досвід роботи є зразковим для усіх країн, що пішли шляхом введення омбудсмана з питань преси. Як відомо, у кінці минулого року і Уповноваженим Верховної Ради з прав людини України у відповідь на пропозиції журналістських організацій було відкрито конкурс на посаду представника Уповноваженого з питань преси. Наразі результатів конкурсу ще немає. Проте шведський досвід саморегуляції є надзвичайно цінним для нашої країни.

На запитання "Детектор медіа" відповідає прес-омбудсман Швеції Олле Стенхолм.

– Цього року відзначатиметься 35-а річниця від заснування інституції омбудсмана з преси у Швеції. Як би ви визначили основні її здобутки? Яка її роль у зміцненні демократичного суспільства Швеції та свободи преси?


– Раду з преси початково було засновано 1916 року. У 1969 році її було розширено – були заангажовані представники ширшого загалу (доти в ній працювали лише представники преси), одночасно було створено офіс прес-омбудсмана.

Здобуток цієї інституції: професійний розгляд скарг. Найсерйозніші та найважливіші скарги розглядаються двічі, оскільки оцінюються як прес-омбудсманом, так і Радою. Добровільна система дотримання високих редакційних стандартів – це також наслідок ролі прес-омбудсмана як публічної особи цієї системи.

– Як довго ви особисто працюєте як прес-омбудсман? Якою є процедура призначення на цю посаду?

– Розпочався мій другий трирічний термін. Усе моє попереднє професійне життя я був журналістом: в основному на радіо та телебаченні, коротше – в пресі. За рекомендацією чотирьох національних пресових організацій, котрі представляли як працедавців, так і працівників мас-медіа і котрі й заснували цю добровільну систему, прес-омбудсман призначається головою Комітету співпраці, що формується цими чотирма організаціями, парламентським омбудсманом та президентом Шведської Асоціації Адвокатів. Останні двоє беруть участь у цій роботі на запрошення пресових організацій – добровільно і безкоштовно. Я є підзвітним цим чотирьом організаціям, але довіра до системи ґрунтується на їх невтручанні в роботу прес-омбудсмана протягом терміну його призначення. Коли один термін закінчується, вони можуть запропонувати призначити іншого прес-омбудсмана – якщо буде таке бажання.

– Які скарги ви отримували впродовж минулого року? Які випадки найбільш типові, а які найбільш складні? Які рішення були прийняті? Які газети були офіційно критиковані і за які публікації?

Протягом 2003 року ми отримали 334 скарги, 40 з котрих вилилися в офіційну (формальну) критику газети. Найпоширенішими причинами скарг є: названня – або інша ідентифікація – осіб у критичному чи негативному контексті (наприклад, у зв'язку зі злочином чи підозрою в злочині), питання щодо уточнень і заперечень, відповідей, приватного життя, новинних фотокарток та, до певної міри, он-лайн журналістики.

(Спільний сайт офісу прес-омбудсмана та Шведської ради з питань преси сповіщає, що близько 30% надісланих скарг було передано на розгляд Ради з питань преси на вимогу самого прес-омбудсмана або скаржників – якщо прес-обмудсман відхиляв їх. Понад 50% скарг було відхилено або тому, що нарікання виявилися безпідставними, або газета надрукувала уточнення чи дала вичерпну відповідь. А результатом 10-15% усіх скарг все ж стала офіційна критика на адресу тієї чи іншої газети з боку Ради з питань преси. – „Детектор медіа”)

– Які питання щодо медіа та свободи висловлювання зараз дебатуються шведською громадськістю?

– Медіа та приватність, я би сказав.

– Що шведи знають про Україну та соціально-економічні перетворення останнього часу в нашій країні? Що вони знають про ситуацію зі свободою слова в нашій країні?

– Про Україну у Швеції знають дуже мало, а шкода. Я відвідував Київ втретє в моєму житті навесні 2001 року. Шкода, що враження щодо стану свободи друку та слова не в повній мірі обнадійливі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
907
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду