Горілку та крупу виборцям США не роздають

11 Лютого 2004
768

Горілку та крупу виборцям США не роздають

768
На фото Гері Нордлінгер Гері Нордлінгер, відомий американський фахівець з виборчої стратегії, президент заснованої ним 1976 року консалтингової компанії “Нордлінгер Ассошіїтс”, – виступив перед українськими журналістами.
Горілку та крупу виборцям США не роздають
“Журналістика та журналісти відіграють ключову роль не тільки у політичному процесі виборів, а й у політичному процесі врядування”, – вважає Гері Нордлінгер, відомий американський фахівець з виборчої стратегії, президент заснованої ним 1976 року консалтингової компанії “Нордлінгер Ассошіїтс”.

Під час зустрічі у вівторок у Посольстві США в Києві з журналістами він підкреслив вирішальне значення медіа у забезпеченні виборців інформацією, на основі якої вони приймають рішення. Я вважаю, що політики та політичні технологи не мають жодного права чекати від журналістів прихильного висвітлення своєї діяльності, зате мають право чекати від них “чесного і збалансованого підходу”, – заявив Нордлінгер. Водночас, на його думку, журналісти повинні користуватися "доступом у межах розумного" до кандидатів і правом отримувати від них “чесні й правдиві” відповіді на свої запитання.

“Американці насправді вважають журналістику четвертою гілкою влади у США”, – наголосив політтехнолог-аналітик. На підтверждення цього він нагадав про “найкласичнішу справу”, коли двоє журналістів “Вашингтон пост”, розкопавши скандальну справу “Уотергейт”, скинули президента Річарда Ніксона, змусивши його під загрозою імпічменту піти у відставку.

Відповідаючи на запитання головного редактора “Детектор медіа” про нюанси стосунків між виборчими командами та журналістами, Г.Нордлінгер послався, передусім, на власний досвід. “Для мене проблема номер один полягала у тому, щоб домогтися будь-якої уваги преси”, – сказав він. За його словами, це взагалі головна проблема під час виборів, якщо кандидат балотується на будь-яку посаду, крім президентської. Чим нижча посада, тим менше можливостей для самовиявлення, виходу на мас-медіа, крім платної телереклами. Аналітик навів приклад, коли через некоректну поведінку однієї газети у використанні наданих їй можливостей довелося порвати з нею контакти. "Ми перестали платити їй гроші, запрошувати її кореспондентів на прес-конференції", – пояснив Нордлінгер.

З іншого боку, він наголосив на важливості аргументованого інформування преси командами кандидатів про мотиви своєї поведінки. При цьому навів наочний приклад:

"У той момент, коли у США запускають телерекламу з критикою опонента, я сиджу з журналістом і пояснюю йому, чому це роблю, представляю правдиві докази. Наприклад, стверджую, що конгресмен Сміт п’ять разів голосував проти запровадження програми ланчів у школах і як доказ звинувачення показую фотокопії з конгрешнл рекордз".

Однією з найважливіших речей, які роблять американські журналісти, Нордлінгер вважає те, що вони самі називають стеженням за рекламою. Вони аналізують рекламу, яку запускає в ефір кандидат, під кутом зору, чи не вводить вона в оману. Тим самим журналісти роблять величезну послугу виборцям, допомагаючи їм зробити вибір.

Подаємо відповіді й на інші запитання кореспондентів “Детектор медіа”:

– Чи ваш досвід фахівця з виборчої стратегії має стосунок до політичних реальностей в Україні? Ви готові запропонувати свої послуги котромусь із кандидатів у президенти України на виборах 2004 року?

– Звісно, я був би радий запропронувати свої міркуваня – за гроші чи безкоштовно – кандидатові, який вірить у чесні та вільні вибори. Я вважаю, люди мають право обирати владу, якої вони хочуть. Тож мене найбільше турбує саме те, щоб вибори були чесними та вільними. Що ж стосується мого досвіду в українській політиці, то він дорівнює нулю.

– Як на думку аналітика з виборчих питань, хто буде наступним президентом США?

– Вам потрібна найкоротша відповідь?

– Саме так.

– Я вважаю, якщо економіка Сполучених Штатів і надалі буде сильною (а, на мою думку, вона стає такою), якщо почнуть створювати нові робочі місця (а втрачено було 3 мільйони робочих місць, передусім у промисловості та у сфері високих технологій), якщо не буде міжнародних криз (скажімо, громадянської війни в Іраку), то демократам буде дуже важко здолати Джорджа Буша.

– А хто буде наступним президентом України?

– Не маю уявлення. Краще спитайте мене, хто буде наступним президентом Еквадора. Я маю великий досвід роботи у цій країні. А в Україні я не працював ніколи.

Ну а хтось із наших колег поцікавився, чи може у Сполучених Штатах кандидат підкупити виборців пляшкою горілки чи кілограмом крупи, як це відбувається під час виборів в Україні. Гість вочевидь був ошелешений і не міг збагнути, про що йдеться. Трохи оговтавшись, він відповів по суті: “Це можна вважати хабаром, що загрожує штрафом або в’язницею”. Таке у Сполучених Штатах практично неможливо, додав містер Нордлінгер.

Досьє “Детектор медіа”

Гері Нордлінгер


– доктор права і магістр політології, президент заснованої ним 1976 року компанії “Нордлінгер Ассошіїтс”, що надає консультації у суспільно-політичній сфері. Її послугами користувалися сотні громадських діячів та організацій у двадцяти трьох країнах світу. Нордлінгер – фахівець у галузі кількісного аналізу та досліджень методів створення успішних комунікативних стратегій і відомий експерт у галузі соціологічних досліджень. Він розробляв політичні стратегії у Сполучених Штатах, Австралії, Австрії, Анголі, Аргентині, Боснії, Бразилії, Венесуелі, Гватемалі, Канаді, Китаї, Колумбії, Малайзії, Мексиці, Намібії, Нікарагуа, Перу, Польщі, Еквадорі, Сингапурі, Словенії, у країнах ЄС, у Польщі...

Під час зустрічей в Україні з політиками, фахівцями з виборчих технологій і журналіастами виступає від свого імені і не висловлює поглядів уряду США.

На фото Гері Нордлінгер
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для “Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
768
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду