Росія більше ніж перемогла

29 Грудня 2003
989

Росія більше ніж перемогла

989
Пан Леонід Осовалюк, Головний радник МЗС України, радісно віщав про перемогу української дипломатії: Азовське море буде поділене як по дну, так і по поверхні, про Тузлу взагалі не йшлося, а це означає, що Тузла залишається Україні (чи не як подарунок?)…
Росія більше ніж перемогла
Але ж 14 листопада цього року, на семінарі “Виклик Тузли для безпеки та стабільності у Азовсько-Чорноморському регіоні” він переконливо демонстрував печатки на мапах та документи, які нібито переконливо доводять, що розподіл відбувся ще у 1941 році та визнаний світовим співтовариством, а розмежування у Керченській протоці не по фарватеру, а між островом Тузла та Таманським п-овом, визнане ще й у 1991 р.

Як можна оцінити “перемогу” української дипломатії на чолі з Президентом, що так швидко і “вправно” поставила крапку у спорі, який, як прогнозували експерти, мав затягнутися дуже надовго? Бо ж Росія не звикла легко відмовлятися від своїх претензій, а те, що Президент України може просто подарувати Росії право контролювати Керченську протоку та визначати, чи будуть кораблі третіх країн (НАТО?) входити в Азовське море, чи ні, нікому навіть на думку не могло спасти.

Президент навіть слова свого цілком дотримався, що допоки не буде розв‘язано Тузлинську проблему, ні про який ЄЕП і йтися не може. Тепер на шляху до ЄЕП знов зелене світло.

Так, Росія не просто перемогла, вона більше ніж перемогла, бо навіть не мріяла, що те, задля чого було розпочато Тузлинський інцидент, може дістатися так легко. Навіть острів Тузла змивати до кінця не знадобилося, щоб поділити Керченську протоку як хотілося, по фарватеру.

І якщо досьогодні плата за користування портовими спорудами Керченської протоки, що належать порту Керч, стягувалася за однаковими як для російських, так і для українських суден тарифами (за словами п. Л.Осовалюка, в межах 1 млн. грн. на рік), то тепер йдеться про переговори щодо спільного користування. А це, зважаючи на “високий професіоналізм” української дипломатії, означає, що тарифи можуть бути встановлені так, як це буде вигідно Росії: або за вантажопотоком, або за потоком перевезень – врешті-решт, схем скільки завгодно, треба тільки обрати найвигіднішу.

Що на черзі? Навряд чи невизнання актів, за якими Бєлгородська та частини Курської та Воронезької областей відійшли від України до Росії. Донбас? Севастополь? Цілком імовірно. А якщо ще й лякнуть, то, може, й увесь Крим самі віддамо, аби не мати територіальних спорів, що можуть стати на заваді при вступі до НАТО… Тим більше, що 59% опитаних мешканців України вважає, що територіальну цілісність України захищати не варто. А зважаючи на те, що 36% з нас готові жити в оновленій, так званій “ліберальній”, імперії, то, гадаю, простуємо якраз в обійми “збирача земель російських”.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
голова ради Центру прав людини “Древо життя”, спеціально для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
989
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду