Генеральна прокуратура повідомила "Детектор медіа" про закриття кримінальної справи проти Володимира Бойка

24 Грудня 2003
1441

Генеральна прокуратура повідомила "Детектор медіа" про закриття кримінальної справи проти Володимира Бойка

1441
"На адресу попереднього керівника прес-служби Генеральної прокуратури дійсно надходив інформаційний запит від вашого інтернет-видання. Чому він залишився без відповіді, пояснити не можемо, адже лист датований 28. 11. 03, а нинішній прес-секретар Генерального прокурора України і новий склад прес-служби призначені лише у грудні. Піднявши запит з архіву попередньої прес-служби, відповідаємо:.
Генеральна прокуратура повідомила "Детектор медіа" про закриття кримінальної справи проти Володимира Бойка
1. Рішення щодо скасування постанови про закриття справи, яка стосується журналіста Володимира Бойка, приймало попереднє керівництво Генеральної прокуратури.

2. Нинішнє керівництво Генеральної прокуратури, призначене трохи більше місяця тому, відразу ж дало вказівку перевірити хід розслідування у справах стосовно журналістів.

3. Щодо справи журналіста Володимира Бойка, то після ретельного вивчення нинішнє керівництво Генпрокуратури України дало вказівку про її закриття".


У той же час, «Детектор медіа» має повідомити своїх читачів, що без відповіді залишилося кілька запитань з нашого запиту від 28 листопада: 1. Якими були мотиви Генпрокуратури при скасуванні постанови про закриття кримінальної справи проти В.Бойка?

2. Чому прокуратура не надає матеріали до суду, де розглядається скарга Володимира Бойка на неправомірність відкриття кримінальної справи?

Справа в тому, що закриття кримінальної справи не дає гарантій, що її не буде відкрито знову, і досвід самого "потерпілого" від дій прокуратури – В.Бойка – це підтверджує.

Ще 24 лютого 2003 року Володимир Бойко подав до Куйбишевського районного суду м. Донецька скаргу на постанову прокурора Куйбишевського району про порушення проти нього кримінальної справи. Скарга досі не розглянута, оскільки прокуратура відмовилася надавати в суд витребувані судом матеріали кримінальної справи.

"Спочатку моя скарга лежала сім місяців у судді С.Добнєва, який її не розглядав, – розповів "Телекритиці" В.Бойко. – Численні скарги на бездіяльність судді ні до чого не призвели. У вересні він, навіть не маючи постанови, яку я оскаржив, виніс рішення: "Скаргу Бойка залишити без задоволення у зв'язку з відсутністю предмета оскарження. Тобто, виходить, якщо прокуратура не надає в суд документи, які я оскаржую, то це проблема людини, незаконно притягнутої до кримінальної відповідальності. Ясна річ, що Апеляційний суд скасував це рішення й направив скаргу до іншого судді - Віктора Гаврилова".

Але суддя не може розглянути справу з тих самих причин – Генеральна прокуратура ігнорує запити судді й не надає матеріали справи, а прокурор не ходить у судове засідання. Неповага до суду з боку працівників прокуратури вже набула такого масштабу, що суддя В.Гаврилов направив В.Бойку листа, у якому попрохав забезпечити явку в судове засідання прокурора Куйбишевського району В.Бойчука, який ігнорує судові виклики.

Володимир Бойко повідомив, що має намір подати до суду заяву про порушення кримінальної справи за фактом невиконання запитів судді й ненадання матеріалів справи.

Інше принципове питання: чи збирається Генпрокуратура виносити постанову про компенсацію шкоди, завданої незаконним притягненням людини до кримінальної відповідальності, і як будуть покарані працівники прокуратури та податкової міліції, які тримали журналіста за ґратами?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1441
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду