Регіональні медіа-профспілки об'єдналися

22 Грудня 2003
1310

Регіональні медіа-профспілки об'єдналися

1310
Делегати з Києва, Кременчука, Нової Каховки, Одеси, Сімферополя, Севастополя, Рівного, Сум, Дніпродзержинська, Чернігова, Ужгорода, Змієва підписали Договір про Об’єднання НМПУ та ухвалили Положення – основний документ об’єднаної профспілки, що регламентує її діяльність.
Регіональні медіа-профспілки об'єдналися
„НМПУ створено з метою об’єднання зусиль та дій профспілок в органах державної влади, місцевого самоврядування, у відносинах із роботодавцями та їх об’єднаннями, а також інших організаціях та установах, об’єднаннях громадян”, - записано в Положенні НМПУ.

Справжні словесні баталії точилися навколо структури Об’єднання і розподілу повноважень між його керівними органами. Центральними органами управління НМПУ стали: З’їзд, Рада, Голова та Ревізійна комісія НМПУ.

Подискутувавши, журналісти все-таки дійшли консенсусу і вирішили більшість повноважень віддати Раді – керівному органові профспілки, до якого увійшли голови регіональних медіа-профспілок, а також голова і два його заступники. Голова НМПУ підзвітний З’їзду та Раді. Об’єднання матиме власний виконавчий апарат, керуватиме яким виконавчий секретар.

Регіональні профспілковці затвердили на посаду Голови Об’єднання кандидатуру Сергія Гузя. Першим заступником Голови став член Комітету Київської незалежної медіа-профспілки, досвідчений профспілковий діяч, Микола Закалюжний. Кандидатура Олександра Харченка, головного редактора інформаційної агенції “УНІАН”, осередок профспілки якої наймасовіший у Києві, перемогла у рейтинговому голосуванні за обрання другого заступника Голови НМПУ.

До Ревізійної комісії Об’єднання увійшли Дементій Білий з Херсону, Микола Фельдман з Кременчука, очолив її одесит Михайло Аксанюк.

У той же час делегація Запорізької незалежної медіа-профспілки, очолювана заступником Громадської ради з питань свободи слова та інформації, членом фракції „Наша Україна” Юрієм Артеменком, не погодилася підписувати Договір, мотивувавши своє рішення неготовністю профспілки вступати в Об’єднання та принциповим розходженням бачення структури профорганізації.

Варто зазначити, що Договір відкритий для приєднання. Зважаючи на те, що в кількох регіонах працюють ініціативні групи зі створення профспілок, завносники Об’єднання НМПУ сподіваються, що до кінця року вони завершать формування нових профорганізацій і стануть членами Об’єднання. Адже тепер основна мета НМПУ – набути статусу всеукраїнської організації, аби мати змогу ефективно впливати на ситуацію у сфері мас-медіа, брати участь у тарифних переговорах, вступати в міжнародні організації.

Із вітальним словом до делегатів з’їзду звернулися Генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Айдан Уайт (Aidan White, International Federation of Journalists, General Secretary), Віце-президент Шведської спілки журналістів Арне Коніг (Arne Konig, Svenska Journalistförbundet, Vice President), Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко, які підтримали ідею створення Об’єдання НМПУ, зазначили важливість розвитку солідарності у середовищі журналістів.

Також перед делегатами з’їзду виступив представник Адміністрації Президента України – Сергій Гербіда (головний консультант Головного управління з питань внутрішньої політики), який відзначив важливість розвитку профспілкового руху журналістів, запевнив у готовності Адміністрації Президента України до співпраці, зокрема, у сфері розвитку соціального партнерства, реформування трудового законодавства та наданні підтримки профспілкам журналістів. Він зазначив, що у лютому наступного року планується зустріч Президента з всеукраїнськими профспілками, в якій, можливо, візьме участь і новоутворене Об’єднання НМПУ.

Відвідали роботу Установчого з’їзду представники посольств Німеччини, Великобританії, США, Франції, Швеції, ОБСЄ, вітчизняних та закордонних журналістських організацій, органів державної влади.

Положення Об’єднання НПМУ, перелік організацій-членів будуть розміщені на веб-сторінці КНМП найближчим часом.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
profspilka,org,ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1310
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 212
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду