Рівненська газета „ОГО” знову під прицілом податківців

17 Грудня 2003
1236

Рівненська газета „ОГО” знову під прицілом податківців

1236
Нагадаємо, що на початку цього року Державна податкова адміністрація України услід за підписаним з Інститутом масової інформації Меморандумом оголосила список ЗМІ, які планує перевіряти у 2003 році. Серед цих газет є й рівненське видання "ОГО". Планова перевірка газети була призначена й проведена у квітні цього року.
Рівненська газета „ОГО” знову під прицілом податківців
Однак минулого четверга до редакції газети знову завітали податківці з позаплановою перевіркою, при чому разом із представниками Державної податкової адміністрації України, повідомив головний редактор газети Василь Туз.

Група податківців на чолі із заступником голови ДПАУ Юрієм Грибом прибула до Рівного два тижні тому, підтвердив "Детектор медіа" " керівник Рівненської незалежної медіа-профспілки Сергій Штурхецький: "Було заявлено, що група працюватиме для надання методичної допомоги місцевій податковій з наповнення бюджету, для перевірки деяких підприємств – боржників до бюджету, також відзначалося, що ніякої політики, інших якихось мотивів цієї перевірки немає".

Як підтвердив "Детектор медіа" президент Асоціації видавців періодичної преси Михайло Вейсберг, податківці не надали жодних пояснень про причини позапланової перевірки.

У відповідь на це журналісти виступили із публічними заявами, оскільки були занепокоєні незнанням того, чим вона була викликана і як позначаться результати перевірки на діяльності газети.

"Не те, щоб у нас існує конфлікт з місцевою владою, – говорить Василь Туз – Але ми опозиційне видання. Ми пишемо те, що, вважаємо, повинен знати наш читач, і це теж багато кому не подобається. Про справжні причини перевірки ми можемо здогадуватися".

Редакція газети "ОГО" оприлюднила через ЗМІ власну заяву з цього приводу.

"Позапланова, і, на нашу думку, необґрунтована та незаконна, перевірка нашої газети є не чим іншим, як грубим “наїздом” податкових органів (читай — влади) на незалежну пресу. Чергова перевірка навряд чи ставить собі за мету перевірити законність нашої роботи та суттєво поповнити бюджет. Вочевидь, комусь не до вподоби позиція редакції, спрямована на неухильне дотримання законів вільної преси та свободи слова. Таким брутальним способом нас хочуть змусити або закрити газету і піти у світ з торбою або стати слухняним прислужником владі.

Редакційний колектив газети “ОГО” звертається до всіх демократичних інституцій України з проханням надати посильну допомогу у боротьбі зі свавіллям податкових органів заради збереження єдиної на Рівненщині незалежної щоденної газети".


За словами редактора "ОГО" Василя Туза, редакція володіє інформацією з неофіційних джерел про те, що газета потрапила в список організацій, що перевіряються, за вказівкою місцевих керівників: мовляв, перевірте заодно й цих.

"Все ж у діях податківців проглядаються політичні моменти, –– вважає Сергій Штурхецький. – Напередодні було розповсюджено заяву фракції "Нашої України" в облраді про те, що податківці включили в перелік усі підприємства, власниками яких є депутати облради та міськради від "НУ". Перевірялися й інші підприємства, наприклад, "Дубно-цукор", РАЕС, але певна вибірковість все ж простежується". Нагадаємо про гучний конфлікт між податківцями та нашоукраїнцями у Львові.

То чи не є підстави сумніватися у неполітичних причинах пильної уваги податківців до рівненської газети, видавець якої – Віктор Данилов – є одночасно і керівником фракції "Нашої України" в Рівненській обласній раді?

За словами В.Туза, керівництво газети було поінформоване, що перевірка триватиме до кінця року, тоді ж стане відомо про її результати і наслідки для газети.

Однак минулого вівторка Юрій Гриб, керівник "бригади відпрацювання" (як любить висловлюватися головний податківець Юрій Кравченко) на Рівненщині вже прозвітував журналістам у Києві “Про підсумки надання практичної допомоги податковим органам Рівненської області”. Того ж дня не прийшли перевіряючі і до редакції газети "ОГО". Чи це пов'язано із закінченням "відпрацювання" Рівного, чи з іншими причинами, і цього разу податківці свої дії не пояснили.

Одночасно Рівненська незалежна медіа-профспілка звернулася через ЗМІ із заявою до Голови ДПАУ Юрія Кравченка "з вимогою надати відповідь, чому і з якою метою була проведена позапланова перевірка газети, хто і на якій підставі віддав наказ на проведення перевірки, яка на цей момент ще триває".

У редакції "ОГО" "Детектор медіа" повідомили, що збираються опротестовувати дії податкової.

Однак жодна редакція не застрахована від того, що за умови виникнення певних обставин стане об'єктом позапланового візиту податкових органів на цілком законних підставах.

Коментує Тетяна Кириченко, юрист Інституту масової інформації:

– Меморандум, подписанный ИМИ и ДПАУ, касается только плановых проверок.

Что касается плановых проверок СМИ, мы (ИМИ и ДПАУ) договорились о таком порядке: налоговая инспекция извещает СМИ, СМИ приглашает аудитора или юриста ИМИ, а мы извещаем налоговую инспекцию о нашем участи за 10 дней.

Внеплановые проверки могут проводиться на основании Указа Президента "Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької діяльності" №817/98 от 23.07.1998 года.

Основания для внеплановых проверок указаны в п. 3 Указа: "Позаплановою виїзною перевіркою вважається перевірка, яка не передбачена в планах роботи контролюючого органу і проводиться за наявності хоча б однієї з таких обставин: а) за наслідками зустрічних перевірок виявлено факти, які свідчать про порушення суб'єктом підприємницької діяльності норм законодавства; б) суб'єктом підприємницької діяльності не подано в установлений строк документи обов'язкової звітності;

в) виявлено недостовірність даних, заявлених у документах обов'язкової звітності;

г) суб'єкт підприємницької діяльності подав у встановленому порядку скаргу про порушення законодавства посадовими особами контролюючого органу під час проведення планової чи позапланової виїзної перевірки;

д) у разі виникнення потреби у перевірці відомостей, отриманих від особи, яка мала правові відносини з суб'єктом підприємницької діяльності, якщо суб'єкт підприємницької

діяльності не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов'язковий письмовий запит контролюючого органу протягом трьох робочих днів від дня отримання запиту;

е) проводиться реорганізація (ліквідація) підприємства".

Когда в редакции "ОГО" проводилась плановая проверка в апреле этого года, у нас недоразумений не было. В редакцию "ОГО" выезжал аудитор ИМИ, которая помогла этому предприятию. Но наш аудитор сообщила, что были выявлены нарушения, редакцию обязали привести документы в соответствие с законодательством. То, что происходит сейчас, – внеплановая проверка. Как мы выяснили, нынешняя проверка касается тех замечаний.

Подписанный нами Меморандум не распространяется на внеплановые проверки, потому что это было бы превышением наших полномочий и ограничением полномочий налоговой инспекции, законодательно определенных. У нас нет права требовать от налоговиков проверять СМИ только в результате плановых проверок. Меморандум – соглашение об участии в плановых проверках, и возник потому, что часто акции налоговиков становились средством расправы со СМИ. Проведение внеплановых проверок – совершенно законная акция.

И какую подоплеку они имеют, мы не всегда можем знать. Но ни одно юридическое лицо, которое ведет коммерческую деятельность, не застраховано от внеплановых проверок.

Самая лучшая страховка в этой ситуации – правильный учет.

И все же при проведении внеплановых проверок на предприятии должны помнить о том, что проверяющие обязаны зарегистрироваться в журнале посещаемости и указать цель проверки. У проверяющих должен быть официальный документ, в котором указаны причины необходимости проверки, в каком объеме она осуществляется.

Если бухгалтер предприятия увидит, что основания для проверки не соответствуют действительности и превышают объем того документа, в соответствии с которым они должны работать (в данном случае требования Указа Президента №817/98), то он должен заявить протест.

Читайте також: Податкові органи не мають претензій до «Львівської газети»?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1236
Читайте також
27.09.2001 12:22
Анна Шерман
«Детектор медіа»
2 233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду