Герой – із монологами, прихильники – із запитаннями

11 Грудня 2003
785

Герой – із монологами, прихильники – із запитаннями

785
У ЕРІКА
Герой – із монологами, прихильники – із запитаннями
Починався цей тонісівський “Майстер-клас” з паскудного звуку “пікання”. Перше, що згадала дівчина, – це остогидлий китайський будильник, що щоранку “пі-пі-кав”, її, нещасну, будив. А друге – лікарський прилад, який зазвичай набридливо нагадує, що серце пацієнта вирішило зупинитися. “Це ж метафорика, – заспокоїла свої острахи Зіна. – Говорить про те, що будь-який майстер-клас здатен вирвати людину з її поточного життя і зупинити не лише звичний хід думок – і серце” ... І почалося... В екрані з’явився Ерік – саме той танкіст, офіцер німецької армії, який, розпочавши у 95-му році в Києві піци (тоді вони ще виглядали як справжнісінькі заморські диковинки) розвозити, згодом цілу мережу власних ресторанів, барів, клубів для середнього достатку панів та панянок повідкривав. “Ох і популярним же став, бестія!” – вигукнула Зінка, згадавши, як нещодавно у якомусь глянцевому журналі інтерв’ю з тим рожевощоким Еріком бачила. І таки добре, що бачила. Бо не зрозуміла б дівка того одноманітного “сірого” дикторського тексту, який звучав за кадром, поки Ерік напівоголений, демонструючи усім свою пишномовну конституцію, з дівчатками у кліпі витанцьовував. “Тьотя Глаша зі студентського буфету краще б про Еріка розповіла, – подумала. – Дивувалася б і сміялася баченому на екрані. Не по-школярськи швидко і “ніяк” написаний кимсь текст читала б, а емоції свої робітничо-селянські, дивлячись на того буржуя Еріка, в текст би вкладала” ... І все. Програма будувалася просто. Ерік щось незначне (те, що він всім вже двісті разів плів, переплітав) каже, потім у кадрі з’являлася голова якогось типчика чи кралечки, які Еріку із повагою та пошаною запитаннячка клеїли. “Скажи-но, Ерік, – каже один, – чом в Києві не на машині, а на мотоциклі їздиш?” Сміхота, та й годі! “Це тому, – розводився Ерік, – що не люблю стереотипів”... “Велике цабе! – подумала Зінка. – Я теж не люблю, але це не заважає мені, як більшості “радянських” громадян, на метро їздити”... Потеревенив Ерік ще й про життя-буття своє київське, показали, як гарно він на святі “Октобер-фест” з друзями пиво п’є та танцює – і все... Скінчився “Майстер-клас” для глядачів. І для Зіни скінчився...

ТЯЖКО-ВАЖКО БУТИ

Видовище таки увесь настрій Підалькіній споганило, бо суперечило усім її поняттям про майстер-клас. Передача “Тоніса” нагадувала більш такий собі рекламний сюжет про Героя, який, власне, суті життя його, індивідуальності – не торкався. Так усе – по верхівках, як і в яскравих глянцевих журнальчихах. "Усе це дурисвітство якесь, – думала-гадала, не вгамовувалася дівчина. – Чи назву в передачі міняти треба, чи якість її. Коли добре подумати, то майстер-клас – не для того, щоб повторити знане усіма, а щоб новеньке щось для себе та оточення відкрити, інсайт отримати, повчитися і з багажем досвіду нового далі крокувати”... І, раптом, подумала: “А може, той Ерік не такий уже й дотепний та кумедний типчик, і тому передача така вийшла. Хоча... І він “парєнь нє промах”, сказав же ж, що кожен мусить знайти свій особливий стиль... Хлопці та дівчата з “Тонісу”, – Зіна не могла укинути собі в голову, що майстер-класами можуть бавитися поважні тітоньки та дідусі, – у такий дивний спосіб ази життєві проходять, ТВ на повну котушку використовують... Таке собі “реальне ТВ-навчання”. У наступній передачі, як заковбасять за Еріком стиль свій, то мало не буде”. І вирішила Зінуля далі до “Майстер-класів” тонісівських прилучитися і ще декілька переглянути.

ЧЕНЬ ДЖУН – КИТАЙ і СЕРЬОЖА ШНУР...

Ніде правди діти, а висновків у наступному “Майстер-класі” не відчувалося ніяких. Канон – Герой із монологами, прихильники із запитаннями, та ліричні вставки з творчого доробку чи іншої діяльності. До того ж Герой сюжету виставляє себе так, як звик хизуватися перед натовпом та пресою. Ні запитання фанів чи “спеціалістів”, ні сам сюжет далі стереотипів, створених мас-медіа щодо персонажа, сягнути не могли. Скажімо, Шнур з гурту “Ленінград” як почав розводитись, яка він велика цяця! Сам знає, що пустомолот, але підіграє телевезійникам, пива просить, цигарки курить, сміється, який він у дошку свій показує. “Теж мені велике діло... – кинула Зіна. – Та йому, із філософсько-богословською освітою, нічого не варто будь-що бовкнути. З такими тільки пильнуй. Ти йому слово – він тобі десять, і замучить, доконає будь-кого”. І такий же ж він фальшиво-щирий увесь, що Зінці все це видовище смертельно остобісіло. До того ж у піснях “Ленінграда”, там, де ненормативна лексика солістом використовувалася, телевізійники чомусь знов-таки гидотне “пікання” вставляли. Чи то бавилися так із Героєм, чи то вважають, що рок-культуру також слід від “перцю” стерилізувати та під суспільні моральні стереотипи підвести... “Краще б і не бралися за цей сюжет... Бо Шнур без нецензурних висловів – просто не Шнур”, – кинула дівчина і вирішила до досвіду Чень Джуна звернутися.

ТАЙДЗИЦЮАНЬ МАЙСТЕР-КЛАС

Хоч і тут побудова передачі нічим не відрізнялася, але інформації для роздумів було дещо більше. Не дивно, бо тайдзицюань – таки давній вид китайського військового мистецтва, має свою філософію, і якщо східні люди вже звертаються до нього, то роблять це, не нехтуючи глибиною, а намагаючись її в собі з покоління в покоління наново відкрити. “Виконуючи форми тайдзи, майстер ніби малює прекрасну ківтку”... – каже Лю Гуанлай... “А якщо майстер–класівцям це за основу взяти? – несподівано вихопилося у Підалькіної. – І з кожного героя ніби квітку малювати за принципом “шовкової нитки” з тадзицюань? Не рвано, пунктирно фрагменти з інтерв’ю висмикувати, банальні запитання cтавити та образ з відокремлених шматків ліпити, а знехтувавши загальні знання щодо персони, наново її спробувати в передачі відкрити, несподіваний ракурс, фарбу в ній знайти. Не на зовнішньому – історіях, які в усіх на слуху і у будь-якому журналі є, - а на безмежному внутрішньому світі зосередитись Бо людина ж не одномірна, багатогранна вона і глибока істота”. І справді, у “Майстер-клас” запрошуються Герої непересічні, люди цікаві, ті, кому є про що світові повідати. Слід лише умови їм для цього створити, творчу і в той же час веселу атмосферу запропонувати, щоби вони довірилися, справжнім майстер-класівським настроєм перейнялися та розквітли, як прекрасна квітка Сходу на радість Зіні Підалькіній, “ТК” і глядачам українським...
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
785
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду