Заповідний "Участок"

8 Грудня 2003
860

Заповідний "Участок"

860
Ледве закінчилася повторна зустріч українських глядачів із популярним актором Сергієм Бєзруковим у ролі кримінального авторитета Саші Бєлого з "Бригади", як він з’явиться на екрані в принципово протилежній ролі – сільського дільничного міліціонера Павла Кравцова.
Заповідний "Участок"
Ностальгія чи то за радянським життям, чи то за радянським кіно не полишає російських кінематографістів, які попри явну вторинність багатьох своїх останніх телекінопроектів вперто, раз за разом, пробують шукати екранне втілення "русской национальной идеи".

Оскільки відшукати її джерело в нинішній російській реальності надто складно, то на допомогу митцям приходять знахідки їхніх старших колег по цеху, що свого часу примудрялися кваліфіковано і не без щирості знімати навіть відвертий "заказняк" – у країні, яку ще донедавна називали "імперією зла". Навіть назва місця, де розвиватимуться події серіалу - село Анісовка, - відсилає до колись знаменитої трилогії про сільського детектива – дільничного Аніскіна, роль якого виконував легендарний Міхаїл Жаров.

Трилогія складалася з фільмів "Деревенский детектив" (1968), "Анискин и Фантомас" (1974), "И снова Анискин".(1978) і знімалися в ньому, крім Жарова, інші народні улюбленці – Тетяна Пельтцер, Роман Ткачук, Алєксандр Бєлявський. Ці фільми, попри показну простоту і безневинність авторського задуму, були своєрідним символом періоду, який тепер називають "застійним". Такого собі привалу на шляху до "світлого майбутнього", який згодом затягнувся на два десятки років. Добродушний літній міліціонер, якому, за великим рахунком, особливо й зайнятися по службі нічим, окрім як по-батьківськи осмикувати здуру заблудлих земляків (такого вже начебто рівня сягнула свідомість більшості радянських громадян) - був знаковою фігурою цієї "епохи стабілізації", яка врешті-решт настала (чи просто була оголошена) наприкінці 60-х.

Яку саме стабільність сьогоднішньої Росії має символізувати Сергій Бєзруков у новій версії "Аніскіна" - можна тільки здогадуватися. Але в тому, що завдання перед собою творці нового потенційного міфу поставили серйозні, - сумнівів немає. Блискучий акторський склад, у якому що не ім’я – то мало не архетип: Валерій Золотухін, Володимир Мєньшов, Ніна Русланова, Тетяна Догілєва, Тамара Сьоміна, той же Бєлявський. Не бракує і нових культових облич: Олексій Гуськов, Валерій Гаркалін, Єфремов-молодший, "дальнобойщік" Владислав Галкін, Дмітрій Сємчев("Где был - Пиво пил"). Арсенал потужний, вплив на аудиторію гарантовано.

Плюс автор сценарію – Олексій Слаповський, який набив руку на роботах про непросте, але не таке вже й погане сучасне життя ("Остановка по требованию", "Пятый угол"). Ну точно як його попередник по "деревенскому детективу" Віль Ліпатов. Теж був майстер "неоднозначної" прози про "розвинутий соціалізм" і боротьбу кращого з непоганим. Не так давно на ICTV годині о п’ятій ранку крутили його забуту екранізацію – "І це все про нього" - про конфлікт молодого робітника з начальником–ретроградом і торжество справедливості з допомогою мудрих старших товаришів. А ще, пам’ятаю, був такий "міні-серіал" під оригінальною назвою "Ігор Саввович" – про духовні метання молодого представника партійно-господарської номенклатури часів пізнього "брежнєвізму". Такі-от паралелі...

Втім, може, й поспішив я з ними. Може, дійсно глядач побачить всього-на-всього прості житейські історії "с хорошим концом". Сумніваюсь, правда, що, як обіцяли в інтерв’ю автори серіалу, -"в шукшинському дусі". Але, зрештою, ті ж "Дальнобойщики" - теж серіал ні про що, з очевидними сюжетними "проколами" і "натяжками", і тримається на двох акторах та на елементарній ідеї псевдожиттєвості – а рейтинг робить.

Та все одно, паралелям дивуватися не варто. Хоча б тому, що на передвиборних плакатах "Єдиної Росії" мирно уживаються Сахаров з Будьонним. Теж, мабуть, символізуючи загальне примирення і непереборний потяг всякого начальства до "стабільності".

Російські трудівники "найважливішого з мистецтв" вміло, оперативно і грамотно цей потяг використовують. Бажаєте додати жару в пригасле "імпєрскоє сознаніє"? От вам "Баязет". Хочете міфу про хорошого міліціонера у веселому і зовсім не вимираючому селі – отримуйте дільничного Кравцова в його заповідній дільниці Анісовці. А поміж ділом, мовляв, може, й хорошого кіна назнімаємо.

Тільки от у цьому процесі завжди важко до кінця точно зрозуміти – хто кого використовує насправді.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
860
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду