Перша справа Генпрокурора

27 Листопада 2003
777
27 Листопада 2003
17:04

Перша справа Генпрокурора

777
Перший раз кримінальна справа проти В. Бойка була порушена Донецькою прокуратурою 10 травня 2002 року по факту несплати податків, а фактично, після статті “Прокурори-багатоверстатники” , в якій розповідалося про інтерес, що проявляє народний депутат Г. Васильєв до чужої власності.
Перша справа Генпрокурора
Розправа над журналістом була доручена податковим міліціонерам, які прийшли з наручниками в редакцію донецької газети “Салон”, затримали В.Бойка та відправили його за ґрати по обвинуваченню в несплаті податків. Вдома у журналіста було проведено обшук та вилучено комп’ютер.

Але кримінальну справу прокуратурі довелося закрити 9 серпня 2002 року, а комп’ютер повернути, через відсутність складу злочину. А ще за кілька днів податківці видали журналістові документ про відсутність і самого факту злочину, оскільки ніколи ніякої заборгованості перед бюджетом він не мав.

Через два місяці, після репортажів В.Бойка з Луганська, де він висвітлював перебіг “справи Фельдмана”, Генпрокуратура, очолювана Святославом Піскуном, скасувала постанову про закриття справи й передала кримінальну справу для провадження в податкову міліцію ДПА в Луганській (!) області. Але в березні 2003 року справу знову довелося закривати і знову через відсутність складу злочину.

Як повідомив "Детектор медіа" Володимир Бойко, проведена судово-економічна експертиза встановила, що журналіст не тільки нічого не винен, але й переплатив до бюджету 186 грн.

Після того, як В.Бойко опублікував статтю про кримінально-церковний бізнес тоді ще першого віце-спікера Верховної Ради, журналісту стали надходити прямі погрози розправи. Окрім того, старший брат Г.Васильєва – О.Васильєв, який є Головою ДПА в Донецькій області, - через свого речника заявив, що він не визнає рішення суду про незаконність затримання Володимира Бойка і вважає, що прокуратура й податківці правильно роблять, тримаючи журналіста в тюрмі.

Як тільки Геннадій Васильєв був призначений Генпрокурором, він негайно наказав скасувати постанову про закриття кримінальної справи, повідомляє "Maйдан". Це означає, що В.Бойко автоматично знову став обвинуваченим і його в будь-який момент можуть знову відправити до в’язниці. При цьому ніякого обвинувачення журналістові не висунуто, про те, що проти нього знову відкрита кримінальна справа, його навіть не поставили до відома.

Ще в лютому 2003 року В.Бойко оскаржив у суді постанову про порушення проти нього кримінальної справи, але остаточного рішення досі немає, хоча справи такої категорії повинні розглядатися негайно. На всі скарги журналіста до Ради суддів Донецької області, Голови Апеляційного суду Донецької області О.Кондратьєва та Генеральної прокуратури відповідей або немає взагалі, або надходять відповіді, що вирішити питання про незаконність порушення кримінальної справи неможливо.

Як повідомив "Детектор медіа" Володимир Бойко, прокуратура відмовляється надати в суд матеріали справи.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
777
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду