Українське

25 Листопада 2003
1130
25 Листопада 2003
14:15

Українське

1130
Повстрічалися брат з братом:
Українське
- Признавайся, брате!

- Ой, вийду я за ворота, -

Заплакала мати.

Вийшла мати за ворота.

- Хто в хатині б‘ється?

- Сини мої. - Вернулися?

Сини? Живі? Розбороним!

Чим не поділили?

- Не трогайте, люде добрі.

Не розборонити.

Один німця бив три роки.

Другий... - затужила....

В одній хаті на сім світі

Уже їм не жити...

...- Я весь у ранах, живодьоре!

- А я в отруті, брате!

- В мене обпалена душа!

- А в мене...

- Проклятий!

- Убий мене.

- Уб‘ю тебе!.. Брязнув орденами.

Чує мати, стогне хата. Перед образами

Убиває брат герой предателя брата.



...25 листопада 1956 року перестало битися серце Олександра Петровича Довженка - людини, яка прославила Україну на весь світ, що 1958 року на міжнародній виставці у Брюсселі визнав Майстра як одного з десяти провідних митців світової кінотворчості за всю її шістдесятирічну історію, його фільм “Земля” – одним із кращих фільмів усіх часів і народів (“ Хто не бачив яблуко крупним планом у Довженковій “Землі”, той взагалі ніколи не бачив яблука”, - сказав французький учений Марсель Мартен), а 1994 року ім‘я Олександра Петровича Довженка було внесено в річний календар ЮНЕСКО.

“О.Довженко увійшов в історію вітчизняної і світової художньої думки як самобутній поет екрана і слова, поєднав у собі талант режисера і письменника, своєю феноменальною творчістю він збагатив ці два види мистецтва – словесного і візуального, відкрив нові, досі не знані можливості в пізнанні і відображенні динаміки нашого життя”. Це зі вступної статті дослідника творчості Довженка Б.С. Буряка до книги “Олександр Довженко” (К., 1986) До відома: Довженко створив 14 різних фільмів, 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, 2 п’єси, понад 30 оповідань і новел, писав публіцистичні статті та аналітичні праці щодо питань кіномистецтва, живопису, архітектури.

Звісно, усі ці факти добре відомі високоінтелектуальному загалу "Детектор медіа", як і те, що Національна кіностудія художніх фільмів носить ім‘я Майстра, однак, чому ж ні в день народження кіномитця – 12 вересня, ні 13 вересня (День кіно) ЗМІ не згадали його ім‘я? Тільки тому, що черговий ювілей - 110 років від дня народження митця виповниться 2004-го? Але ж де гарантія, що гарячковий виборний марафон стане доброю нагодою, щоб згадати про Майстра? Чесно кажучи, не віриться, що про великого українця просто забули. Гірко ще й тому, що не забули при цьому повідомити (10.09.03) розлого про смерть "легендарної Лені Ріфеншталь. Вона була однією з найодіозніших постатей в історії світового кінематографа – через її безперечний талант, що, так чи так, став на службу нацизмові..." (не вказую канал, тому що подібне повідомляли майже всі) і про маріупольського серійного вбивцю, який – іронія долі?! - має те саме прізвище, що й відомий режисер. Звісно, ЗМІ розповідали, захлинаючись від справедливого гніву й обурення, про нелюда (інформаційним приводом став винесений йому вирок) – а хіба ж можна інакше? Не випадково свого часу Олександр Петрович Довженко зауважував, що "прославитись ми можем тільки смертю..." І ще: "Двоє дивляться вниз. Один бачить калюжу, другий – зорі. Що кому".

...Не покладаймося на телевізійників – у кожного українського (?) каналу своя політика, як переконливо засвідчив ефір 22 листопада – День пам‘яті жертв голодомору та політичних репресій. Згадаймо Майстра, вчитаймося в його пророчі слова: “Все йде, все минає. А невмирання наше довге українське, чи ж є воно життя, чи тільки кволе жалюгідне існування... Ми є, і нас нема. Де ми?”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1130
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду