7 ТВК в Одесі залишається спірним?

24 Листопада 2003
1150
24 Листопада 2003
14:10

7 ТВК в Одесі залишається спірним?

1150
7 ТВК в Одесі залишається спірним?


Нацрада на минулому тижні більшістю голосів таки прийняла рішення про видачу ліцензій двом компаніям на 12 годин мовлення кожній на 7 ТВК в Одесі - “РІАК-інформ” та “РТВ-7”.

Нагадаємо, що конфлікт між телекомпаніями “РІАК-інформ” та “РТВ-7” триває з 1995 року, коли Національна рада, під керівництвом В.Петренка, вирішила розділити 7 телеканал на трьох мовників. Основними мовниками стали частково муніципальна телекомпанія “РТВ-7” , з обсягом мовлення 11 годин на добу, та приватна телекомпанія “РІАК-інформ” з обсягом мовлення 9,5 годин щодобово. Після опротестування судом виборів мера Одеси, які виграв Е.Гурвиць, влітку 1998 року в Одесі відбувалися перевибори. За потужної підтримки телекомпанії “РІАК-інформ” та столичної влади міським керівником став політичний опонент Е.Гурвиця, колишній голова одеської облдержадміністрації Р.Боделан. У телекомпанії “РТВ-7” , яка підтримувала Е.Гурвиця, почалися проблеми. А у 2002 році Національна рада, керуючись принципом “один канал – один мовник”, порушуючи законодавство, видала ліцензію телекомпанії “РІАК–інформ”. Телекомпанія “РТВ-7” втратила право на мовлення. Телекомпанія “РТВ-7” подала позов до суду на рішення Нацради, її позовні вимоги були задоволені. Протягом 2003 року Національна рада двічі намагалася розв’язати конфлікт. По обидві сторони стояли впливові політичні сили. З одного боку, міський голова Р.Боделан та депутати фракції СДПУ(о), з іншого – трудовики О.Костусєв та В.Пінчук.

Після кількагодинної дискусії члени Національної ради 15 жовтня прийняли компромісне рішення: видати ліцензію на право мовлення на 7 телеканалі попереднім мовникам - телекомпаніям “РІАК–інформ” та правонаступниці “РТВ-7” телекомпанії “АРТ”.

Але як розподілити мовлення між двома організаціями? На засіданні 20 листопада члени Нацради розглядали аж чотири проекти рішень для розв'язання цього конфлікту. Голосуванням було вирішено розподілити сітку мовлення так: “РІАК–інформ” – з 02:00 до 07:00, з 13:00 до 20:00, "АРТ" – з 07:00 до 13:00 та з 20:00 до 06:00. Ліцензію видано на 7 років.

Але вже після голосування юрист Національної ради Ольга Олексійчук заявила, що це рішення є конфліктним. Зокрема, й через порушення процедурних питань – конкурс оголошено на 24 години мовлення, Нацрада розділила ефір між двома компаніями, але спеціальних рішень з приводу проведення конкурсів на 12, а не на 24 години мовлення не проводила. Ольга Олексійчук сказала, що рішення є конфліктним і тому, що компанія, яка подавала заявку на 24 години мовлення, має переважне право на її отримання. Заявки на конкурс на 24 години мовлення подавали обидві компанії, але після рішення Нацради про видачу ліцензії обом компаніям на 12 годин “РІАК–інформ” подала заявку на 24 години, а "АРТ" - на 12.

Потім вона додала (у відповідь на запитання Віктора Лешика), що ТРК "АРТ" не є правонаступницею телекомпанії "РТВ-7", яка мовила на цьому каналі, і це "було встановлено у суді". Останнє зауваження спростував у коментарі "Телекритиці" Сергій Дякун, директор телекомпании "АРТ": "То, что говорилось со стороны юрслужбы Нацсовета - чистая ложь. Суд, о котором говорила юрист, разбирал вопрос о правомерности принятия решения Нацсоветом в пользу “РІАК–інформ”. Вопрос о правопреемственности в суде не стоял. Мы являемся правопреемниками "РТВ-7" по договору частично. Люди и техника перешли в новую компанію "АРТ". Старая компания занимается радиовещанием. Мы просто разделили компании".

Від коментарів "Телекритиці" з цього приводу Ольга Олексійчук відмовилася.

І все ж таки, чи вирішила Нацрада своїм рішенням конфліктну ситуацію? Принаймні привід для оскарження цього рішення через порушення суто процедурних питань у незадоволених залишився. Свою думку "Телекритиці" висловили керівники обох телеорганізацій.

Игорь Серов, генеральный директор ТРК "РИАК-информ", г. Одесса:

- Решение Национального совета совершенно незаконно, потому что две региональные телекомпании подавали разные заявки. Наша компания подала заявку в соответствии с условиями конкурса на 24 часа вещания, вторая компания подала заявку на 12 часов, что не соответствует условиям конкурса. Без изменений условий конкурса и без голосования по новым условиям конкурса Национальный совет принял решение о сетке вещания с двумя вещателями, хотя конкурс предусматривает 24 часа вещания. Поэтому такое положение – вопиющее беззаконие. Причем Нацсовет объявил сетки вещания, не согласованные между вещателями. Мы будем оспаривать это решение, поскольку оно противоречит регламенту работы Нацсовета, законодательству, условиям конкурса - то есть это полный произвол.

Сергей Дякун, директор телекомпании "АРТ":

- Я оцениваю решение Нацсовета очень положительно. Это мудрое решение, которое востановило на 7 ТВК Status Quo. Нам оставили тот же отрезок времени, в котором мы вещали больше 10 лет.

Изначально мы подавали заявку на участие в конкурсе на 24 часа вещания. Но после решения Нацсовета о том, что победителями объявлены две телекомпании по 12 часов каждая, мы, естественно, подали заявку на выдачу лицензии согласно решению Нацсовета на 12 часов.

Сетка вещания двух компаний была разбита так же и до этого решения Нацсовета.

Год назад Нацсовет принимал решение отдать канал полностью ТРК "РИАК-информ".

Решение было несправедливым и неправомерным, и мы это доказали в суде. Сейчас был проведен другой конкурс, и Нацсовет, по моему мнению, поступил справедливо, никого не ущемив. Если у другой компании больше аппетиты - их нужно удовлетворять другим способом, не за счет своих коллег.

Сетка вещания сложилась исторически. Да, у нас лучшее эфирное время. И я хорошо понимаю моих коллег из "РИАК-информ". Нам тоже не хватает 12 часов для полноценного вещания. Но мы развиваемся в другом направлении, не вытесняя их из гнезда, как кукушкины дети.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1150
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду