Оксана Марченко порушила авторське право Юрія Луканова?

6 Листопада 2003
3368
6 Листопада 2003
13:22

Оксана Марченко порушила авторське право Юрія Луканова?

3368
Оксана Марченко порушила авторське право Юрія Луканова?
Сьогодні ми знайшли в нашій електронній пошті листа колеги Юрія Луканова, який, серед іншого, є автором і продюсером двох документальних телевізійних стрічок. Він стверджує, що його права на один із цих фільмів постійно порушуються. Ми друкуємо його погляд на події. А також готові надрукувати точку зору його можливих опонентів.



Дивився я минулої суботи передачу Оксани Марченко з циклу “Імена” про Гетьмана Скоропадського. І раптом побачив кадри із мого власного документального фільму “Три любові Степана Бандери”. У передачі показали унікальну кінохроніку, яку я свого часу знайшов в одному із закордонних архівів. Це були приблизно тринадцять секунд зйомок живого лідера українських націоналістів Степана Бандери, а також іншого лідера, опонента Бандери Андрія Мельника.

У передачі було використано лише секунд чотири-п`ять. Теоретично автори передачі могли викопати кадри з того самого архіву, але спецефект, використаний у передачі, був той самий, що і в моєму фільмі. Отож, він дає підстави для висновків, що кадри було взято саме з моєї роботи.

Я хотів би наголосити, що дуже прихильно ставлюся до ентузіазму, з яким Оксана Марченко робить свій цикл, присвячений помітним українським діячам. Думаю, що така тематика мала б висвітлюватися в нас у десять разів більше. У мене немає також і синдрому єдиновласника. Коли до мене звернувся Вахтанг Кіпіані з телеканалу „1+1” і попросив для “Подвійного доказу” ті ж кадри, які використала Оксана Марченко, то я охоче віддав їх у його розпорядження за єдиної умови – використати з повагою до моїх авторських прав, тобто повідомити, що ці кадри з мого фільму. Що і було зроблено.

Згадані кадри є єдиними із зображенням Степана Бандери. Я знайшов їх у результаті копіткої роботи. Гадаю, що будь-яка людина може пишатися такою знахідкою і вимагати поваги до свого авторства. Крім того, авторські права захищені законом. На жаль, вони порушені не вперше. Після того, як на “плюсах” вийшла згадана передача “Подвійний доказ”, на тому ж телеканалі демонструвався фільм одного із журналістів, де використовувалися ті ж кадри та ще й інша унікальна хроніка – із Ярославом Стецьком. На жаль, цього разу без посилання. Я зателефонував автору фільму і він вибачився, сказавши, що не знає, яким чином ті кадри опинилися в його роботі. Він вибачився, пообіцяв усе з‘ясувати й перетелефонувати мені. Але обіцянки своєї не дотримав.

Я не прихильник конфліктного вирішення будь-яких питань. Але проблема в тому, що порушення моїх авторських прав починають набирати принаймні регулярного характеру (у цій статті я згадав їх не всі). Я пишу ці рядки як застереження колегам. Якщо в майбутньому я дізнаюся, що кадри з мого фільму використовуються без мого дозволу і без посилання на моє авторство, то я змушений буду вживати адекватних заходів для захисту своїх авторських прав.

Я прошу ці рядки не сприймати як погрозу. Фахівці кажуть, що порушення авторських прав на телебаченні і в документальному кіно є масовим явищем. Я вважаю, що це негідно цивілізованих журналістів і кінематографістів. Я сам не порушую чужих прав і вимагаю цього від інших.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
журналіст, телепродюсер, лауреат премії імені Івана Франка Національної спілки журналістів
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3368
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду