"Волі-Кабель" готують заміну?

8 Жовтня 2003
763

"Волі-Кабель" готують заміну?

763
Говорять і про те, що негласною причиною ускладнень в компанії „Воля-кабель” є трансляція опозиційного "5 каналу" і плани щодо парламентського каналу. Антимонопольний комітет України провів у вівторок, як і було обіцяно, відкрите засідання, на якому було розглянуто питання про порушення умов економічної конкуренції з боку компанії "Воля-Кабель".
"Волі-Кабель" готують заміну?
Зникнення із загальнодоступного, тобто найдешевшого пакету компанії, двох російських каналів могло б обійтися „Волі-Кабель” у два мільйони 200 тисяч гривень - саме таку суму штрафу було оголошено на початку засідання.

А ось зникнення з пакету трьох українських каналів навіть не обговорювалося. Можливо, тому, що це не могло викликати потрібного напруження та громадського обурення, як було потрібно для початку провадження справи Антимонопольним комітетом щодо кабельного оператора-монополіста?

АМКУ на учорашньому засіданні визнав "Волю-Кабель" винною у тому, що вона, займаючи монопольне становище на ринку Києва, мала б попередити за місяць своїх абонентів про зміни в пакеті програм, які пропонує компанія.

Спочатку АМКУ планував оштрафувати компанію на 10% від прибутку за минулий рік. Але в ході засідання було проголосовано рішення про зменшену суму штрафу. О.Костусєв повідомив, що причинами поблажливого ставлення до компанії стало те, що "Воля-Кабель" визнала свою вину, а також співпрацювала з АМКУ. Сергій Бойко, гендиректор "Волі-Кабель", підтвердив це на засіданні: „Воля-кабель” частково визнає вину, і не висловив заперечень проти покарання у вигляді штрафу.

"Воля-Кабель" зобов'язалася також надати послуги кабельного телебачення майже 90 тисячам малозабезпеченим абонентам столиці за 1 грн. Списки пільговиків було укладено спільно із Київською міською держадміністрацією. Крім того, "Воля-Кабель", соціальний пакет програм якої включає 30 каналів і коштує 15 грн. , для технічно застарілих мереж, що пропускає лише 17 каналів, ввів оплату у 7.20 грн.

Крім того, АМКУ вирішив звернутися до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з повідомленням про своє рішення та розробки проекту публічного договору щодо надання цього виду послуг.

Окремим пунктом рішення АМКУ передбачено доручити територіальним відділенням комітету вжити невідкладних заходів щодо захисту конкурентного середовища і прав споживачів в цій сфері в регіонах.

Останнє повідомлення кабельники схильні розцінювати як продовження наступу на галузь, що успішно й неконтрольовано розвивалася досить довгий період.

"Поки кабельні мережі знаходилися в зародковому стані, вони не були нікому цікавими, – говорить Володимир Алексєєв, голова Всеукраїнської асоціації операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж. – Зараз відбувся якісний стрибок, вони стали помітними і ласими".

Хоча він не вважає, що йдеться про появу ще одного наглядово-контролюючого органу для засобів масової інформації. "Якщо антимонопольні обмеження зробити такими, які будуть захищати опонентів, а з іншого – будуть стимулювати розвиток галузі, то АМКУ буде грати досить конструктивну роль в цій галузі”, - говорить В.Алексєєв.

Поки що перший і, за визначенням голови АМКУ О.Костусєва, „прецедентний” скандал навколо „Волі-Кабель” закінчився не „на користь” кабельного оператора. Далі, очевидно, буде. Адже на засіданні АМКУ голова комітету повідомив і про те, що є ще одна причина посиленої уваги до галузі – доручення Президента України АМКУ проаналізувати дотримання законодавства про економічну конкуренцію в ЗМІ.

Гендиректор компанії "Воля–Кабель" Сергій Бойко заявив в інтерв’ю „Телекритиці”, що компанія змушена була піти на поступки АМКУ та частково визнати свою провину.

"Але порушення насправді не було, - заявив Сергій Бойко в інтерв'ю "Телекритиці". – Ми пішли на поступки АМКУ, тому що насправді порушили свій власний договір з абонентами. Ми мали попередити їх протягом місяця. Однак, не змогли зробити цього через технічні причини – плановий ремонт на телевежі. Але тут про це не говорили, бо технічні питання тут мало кого цікавлять. Тому порушення ми визнали".

Прикметно, що фактичною підставою для "публічного суду" над компанією стало виключення з соціального пакету програм російських каналів.

За словами Сергія Бойка, причин до такого рішення було декілька. "Перше, з огляду на об'єктивну обмеженість частотного ресурсу в кабельних мережах, - вказав він, - ТРО, що мають ліцензії на мовлення в Україні, позбавлені можливості потрапити в соцпакет. Про цей факт свідчить заяви громадян на адресу ЗАТ та наявність матеріалів судової справи за позовом ТОВ "Гравіс". Безпосереднім приводом до дій щодо переміщення російських каналів є впровадження соціального пакету кабельного телебачення, в якому мають бути представлені переважно українські телеканали".



Нацрада, у свій час, висунула вимогу – заключити договори на трансляцію з усіма київськими каналами - для отримання ліцензії компанією у червні цього року.

Друга причина – підвищення на 32% вартості на трансляцію каналу "Первый канал-Всемирная сеть". Таким чином, російські канали не були викинуті з мережі, а просто перемістилися в більш дорогі пакети.

Натомість у обґрунтуванні рішення АМКУ вказано, що "дії ЗАТ "Воля-Кабель", що полягають у припиненні ретрансляції телеканалу "Первый канал-Всемирная сеть" є порушенням п.2 ст.50 Закону України "Про захист економічної конкуренції" у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем, передбаченого ч.1 ст.13 Закону України "Про захист економічної конкуренції" як дії суб'єкта господарювання, який займає монопольне становище на ринку, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку".



Фактично, трансляцію "ОРТ" було припинено лише на три дні: з 18 по 21 серпня 2003 року. Але АМКУ "обґрунтовано" доводить, що ні економічних, ні правових підстав для припинення ретрансляції "Первый канал-Всемирная сеть" не було. Вірніше, не було надано «доказів, які б про це свідчили».

Згідно рішення про видачу ЗАТ ліцензії від 4 червня цього року, телеканал, тоді ще „ОРТ-Международное”, був зазначений як обов’язковий канал для ретрансляції в вузькій смузі. „НТВ-Мир” у широкій смузі.

У чому ж причина такого активного захисту інтересів російського каналу?

В рішенні АМКУ говориться про шквал скарг громадян, що дали підстави для початку провадження. Представники громадських організацій кабельних операторів наполягають на тому, що прив'язка до питання ретрансляції каналу "Первый канал-Всемирная сеть" – суто формальна, а причини розгляду питання "Воля-Кабель" політичні: з одного боку намагання контролювати кабельних операторів, з іншого – можливість не допустити монополізації ЗМІ на противагу вже відомим існуючим монополістам у цій сфері. Для цього АМКУ як нова і незадіяна структура з достатньо широкими повноваженнями може згодитися.

У своєму виступі на засіданні президент Спілки кабельного телебачення Олександр Ляхов назвав цю справу не лише „резонансною”, а й „серійною”, прогнозуючи, що подібні випадки будуть повторюватися.

Говорять і про те, що негласною причиною ускладнень в компанії „Воля-кабель” є трансляція опозиційного "5 каналу" і плани щодо парламентського каналу.

"Воля-Кабель" припустилася дій, які були звичайно ж негативно сприйняті, - прокоментував засідання АМКУ Володимир Алексєєв. – АМКУ не міг не відгукнутися на вал негативних відгуків. Я знаю, що при відключенні каналу "Первый канал-Всемирная сеть" до посольства Російської Федерації одразу ж поступило біля 16 тисяч скарг.



Погодьтеся, це тривожний сигнал, коли громадяни однієї держави масово звертаються за захистом до посольства іншої держави. Це підірвало авторитет держави. Тому реакція вмотивована. Іще "Воля-Кабель" та її соратники самі створили ситуацію, в якій опинилися. Ми відстоювали порядок, при якому Нацрада не мала б права ліцензувати операторів зв’язку, крім права на ретрансляцію та вказувати заборонені канали. Зараз Нацрада згідно законодавства вписує в ліцензії операторам конкретні канали. Коли змінюється ситуація, умови договорів, зникають ТК, потрібно бігти до Нацради та змінювати умови договорів. Ось ця зарегульованість, проти якої ми виступали, але яку протягли, не прийнявши проект закону про кабельне телебачення та інформаційні мережі. Тепер "Воля" збирає плоди своїх посівів".



Компанія "Воля-Кабель" отримала у свій час згоду АМКУ на те, щоб об’єднати „під своїм дахом” декілька кабельних операторів столиці. Це стало підставою для початку активного інвестування компанії з боку західного інвестора. Засновник компанії „Сігма-Блейзер” залучив біля 100 мільйонів доларів інвестицій, повідомила представник фірми –засновника Алла Качуріна.

Але невдовзі „Воля-Кабель” може реально втратити монопольне становище на столичному ринку. Згідно розпорядження голови КМДА, в районах Києва дозволено побудову паралельних мереж.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду